Aimé Anthuenis: “Waasland-Beveren deed dé zomertransfer”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis deed opnieuw viif opvallende vaststellingen over het voorbije voetbalweekend. Zo zag hij onder meer hoe Weiler zich met Kums op glad ijs begaf en hoe Waasland-Beveren dé zomertransfer in onze competitie heeft gedaan.

1. Sven Kums moet altijd mee

Zelfs een Kums die niet in conditie is – wat ik betwijfel – heeft altijd zijn plaats bij de kern van 18. Er hoeft niet getwijfeld te worden aan zijn kwaliteiten. Vorig jaar waren er al de fratsen van Weiler met Deschacht – die op Lokeren afgelopen weekend de beste man was – en nu zou hij Kums niet meenemen naar München. Gelukkig is hij op zijn beslissing teruggekomen. Weiler brengt zichzelf in een lastig parket. Als je onoverwinnelijk bent en fantastisch voetbal brengt kun je je alles permitteren. Maar nu kun je zo’n aankoop niet zomaar thuislaten. Weiler heeft uiteraard wel het recht om Kums in de basiself te passeren, maar op deze manier benadeelt hij de club. We weten uiteraard wel niet alles wat er is gebeurd in de kleedkamer.

2. Moeilijk om onderin weg te geraken

Oostende – 1 op 18 – en Gent – 3 op 18. De meeste clubs wisselen dan van trainer. Vanhaezebrouck en Vanderhaeghe hebben de jongste jaren echter al voldoende hun kwaliteiten bewezen. Wachten en geduldig zijn is de boodschap. Bovendien moet men het verwachtingspatroon misschien wat bijstellen. Bij Oostende zijn er twee topspelers vertrokken en in Gent zijn Kums en Depoitre nog steeds niet waardig vervangen. Hoe veel geld je ook uitgeeft, het betekent niet per se dat je spelers, die destijds zo zijn ontbolsterd, zomaar kunt vervangen. Bovendien is het niet gemakkelijk om zomaar onderin het klassement weg te geraken.

3. Dé zomertransfer: Morioka

Waasland-Beveren deed de beste transfer van de zomer in onze competitie. Morioka doet denken aan een Degryse of Zetterberg. Hij is de draaischijf van zijn ploeg, zoekt steeds de diepte op, hij heeft een passeerbeweging en een goeie pass, is erg balvast en brengt rust. Hij speelt amper een bal breed. Hij scoort en laat scoren en is zonder twijfel dé zomertransfer in de Jupiler Pro League.

4. Charleroi play-off 1

Het is misschien nog vroeg, maar Charleroi neemt nu al een zware optie op deelname aan play-off 1. Het blijft maar punten sprokkelen, nu ook op bezoek bij de grote rivaal.

5. De Mpzenza’s

Moeskroen won al tegen Club, Gent en Oostende. Dat zegt genoeg. Er zijn veel jonge, talentvolle spelers, wat leidt tot een nieuw enthousiasme in de club. Men denkt er nu al terug aan de periode met de Mpenza’s.

 

Europees:

Anderlecht moet naar Bayern en dat is niet op het goeie moment, al is die verplaatsing altijd moeilijk. Bayern verloor in de competitie – en dat is toch wel eerder uitzonderlijk – tegen Hoffenheim (2-0, red). Ze zijn dat niet gewoon en zullen iets willen rechtzetten. Anderlecht mag zich aan een hele zware opdracht verwachten. Zulte Waregem speelt thuis tegen Nice. Als er achterin minder cadeaus worden uitgedeeld dan de jongste weken, dan kan Zulte Waregem zeker iets halen. Nice is een hele goeie ploeg, maar een Essevee thuis, dat zichzelf misschien kan overtreffen, is tot veel in staat. Ze maken alvast meer kans dan Anderlecht om iets te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier