Aimé Anthuenis: “Club is momenteel de beste ploeg”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis fileert wekelijks onze vaderlandse voetbalcompetitie. Van afgelopen weekend onthoudt hij vooral hoe Club “verdiend” verder wegloopt, hoe Anderlecht “heel zwak speelde” maar wel de punten pakte, en hoe Gent met een serieus dilemma zit: “Je voelt de twijfels.”

1. Club loopt weg

Club Brugge loopt terecht verder weg en is momenteel de beste ploeg. Twee zaken liegen niet: de punten en het doelsaldo. Dat zegt genoeg. Bovendien geven de spelers een indruk van onoverwinnelijkheid en een drang om te winnen. Als je kampioen wil worden heb je zo’n kleedkamer nodig. Vanaken draait en dus draait Club. En onderschat de aanwezigheid van Simons niet. Die mort niet omdat hij op de bank zit, hij is er om de drive in de kleedkamer te houden. Bovendien lijkt de ontgoocheling rond de Europese uitschakeling verteerd.

2. Anderlecht blijft zwak

Het Anderlecht onder Frutos speelde twee keer zwak maar won wel twee keer. Er wordt niet veel over het spel gesproken, wel over het feit dat de punten er nu zijn. Nochtans speelde Waasland-Beveren goed voetbal. Het bewees dat als je de kansen niet afmaakt, je het deksel vaak op de neus krijgt. Mocht er bij Anderlecht nu ook tegen Celtic en tegen Standard gewonnen worden, dan denk ik dat Frutos weleens een contract tot het einde van het seizoen zou kunnen krijgen.

3. Het dilemma van AA Gent

Je voelt dat er twijfels zijn bij bestuur en trainer in Gent. Het bestuur moet rekening houden met verschillende zaken bij een ontslag. Zo zou een ontslag veel geld kosten, want Vanhaezebrouck heeft een zwaar contract lopen. Het blijft ook de vraag of een nieuwe trainer het met dit materiaal wel zou kunnen. Bovendien loopt Gent dan het risico dat Vanhaezebrouck naar Anderlecht trekt, wat ze toch ook niet zo tof zouden vinden. Het is een groot dilemma voor het bestuur. Persoonlijk zou ik wachten tot met Nieuwjaar om dan te evalueren.

4. Genk: er ontbreekt iets

Genk kon opnieuw niet winnen en dat is verrassend. Er zijn heel veel mogelijkheden in de ploeg, die barst van de technische spelers, maar er ontbreekt iets. Aan de trainer om dat te zoeken. Er zal niet veel meer moeten gebeuren of Stuivenberg zal onder vuur komen liggen. Hij heeft veel krediet kunnen opbouwen door eind vorig seizoen veel punten te sprokkelen en Europees te schitteren. Maar de verwachtingen voor dit seizoen liggen hoog, want de ploeg bleef grotendeels dezelfde. Ze moeten nu naar Eupen, en daar zal toch moeten gewonnen worden, anders zie ik het somber in voor hem.

5. Play-offs: de redding?

Ik vond het play-offsysteem altijd goed, behalve het luik van de puntendeling. Maar stel dat dit nu niet meer zou gebeuren: wat zou dat met dit klassement dan tot gevolgen hebben? Voor Gent zou het seizoen nu al gedaan zijn. Maar nu maken ze eigenlijk nog kans op de top zes en dan kun je nog dromen. Voor verschillende ploegen is dat systeem van de punten delen nu de redding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier