Aimé Anthuenis: “De titelstrijd is gespeeld, plek twee wordt spannend”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis zag afgelopen weekend de strijd om het kampioenschap in een beslissende plooi vallen. “Voor mij is het gespeeld. Het zou straf zijn mocht Anderlecht dit nog weggeven. Ik stel me vragen bij de kwaliteit van Brugge”, zegt hij.

Play off 1: Anderlecht loopt uit

Anderlecht heeft al maanden de goede drive te pakken. Weiler heeft min of meer een vaste basisopstelling, waarbij hij af en toe wat roteert. De gedaantewisseling bij sommige spelers is groot. Tielemans na Nieuwjaar en ervoor, dat is een enorm verschil. Je voelt de gretigheid en goesting binnen die ploeg. En dat is heel belangrijk. Club kwam er dan ook niet aan te pas. Ik denk niet dat de spelers zonder goesting aan de match zijn begonnen. Het ligt volgens mij aan de vorm van de laatste twee à drie maanden én je moet je ook afvragen of enkele spelers van Club niet overroepen worden. Engels was heel zwak bijvoorbeeld, niet enkel bij de goal van Kara, en het middenveld werd overklast. Vormer liep heel nerveus rond en heeft de uitsluiting zelf gezocht. Boeckx heeft geen bal moeten pakken. Was Anderlecht wat efficiënter geweest, dan had het veel meer dan 2-0 kunnen worden. De scouts die de afgelopen maanden naar Club zijn komen kijken zullen toch twee keer nadenken voor ze een speler naar Engeland proberen te halen. Je kan verliezen op Anderlecht, op zich is dat zelfs normaal, maar op die manier zou het eigenlijk niet mogen.

Anderlecht die de titel nu niet meer zou pakken, dat zou pas straf zijn. Voor mij is het dan ook gespeeld. Er wacht hen nu een thuismatch tegen Charleroi. Die zou geen probleem mogen vormen. En dan zou het wel eens heel snel mathematisch zeker kunnen zijn. Het is wel jammer dat de spanning voor de titel zo snel wegvalt. De strijd voor plaats twee zal dan weer wel razend spannend blijven. Volgens mij zal het toch nog altijd tussen Brugge en Gent gaan, met Club als favoriet. De Bruggelingen hebben nog vier thuismatchen voor de boeg, de kalender speelt in hun voordeel. Een keer winnen en de trein kan weer vertrokken zijn. Gent moet morgen naar Zulte Waregem. Een cruciale en moeilijke match. Mocht Zulte die match winnen dan zouden ze zich misschien ook nog kunnen moeien voor plek twee. Oostende en Charleroi zie ik niet meespelen. Alles staat dicht op elkaar onder Anderlecht, dus we moeten voorzichtig afwachten.

Play-off 2: Kansen voor de jeugd?

Genk haalde zwaar uit tegen Moeskroen en wint sowieso zijn poule. Er zit nog altijd een drang in die ploeg om voor dat Europees ticket te gaan. Moeskroen hangt met haken en ogen aan elkaar, met een staf die blijkbaar zelf niet weet welke toekomst er hen wacht. In de andere reeks kan het nog alle kanten uit. De favorieten daar zijn Union en Mechelen. Ook zij geven nog het beste van zichzelf. Heel veel van de andere ploegen spelen met de wetenschap dat ze niets meer kunnen winnen. Dat merk je ook aan de belachelijk lage opkomst in play-off 2. Heel wat ploegen hebben nood aan een kwaliteitsinjectie om meer volk te trekken én om volgend seizoen beter voor de dag te komen. Denk maar aan een ploeg als Lokeren en wat dan te zeggen over Standard, dat helemaal uitgeteld is. We zullen de komende weken hopelijk wat kansen voor de jeugd zien. Meer dan wat experimenteren zit er voor die ploegen niet meer in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier