Aimé Anthuenis: “Europese topmatchen voor Gent en Anderlecht”

De tegenstanders van de resterende drie Belgische ploegen in de Europa League zijn bekend. AA Gent, tegen Tottenham, en Anderlecht, tegen Zenit, loten mooie affiches tegen Europese (sub)toppers. Genk mag aan de bak tegen de Roemeense kampioen, Astra Giurgiu. Vooral de Buffalo’s zullen zich met een gedroomde verplaatsing naar het legendarische Wembley in de handen wrijven. Onze huisanalist Aimé Anthuenis laat zijn licht schijnen over de loting en het afgelopen voetbalweekend.

“Zenit en Tottenham zijn hele mooie ploegen. Het kunnen interessante wedstrijden worden. Zowel Gent als Anderlecht starten als underdog aan hun duel tegen een Europese topper. Dat kan een pluspunt zijn. We zullen misschien ook wel wat versterkingen krijgen tijdens de winterstop. Dat kan een verschil maken. Bij beide tegenstanders spelen Belgen in de rangen. Dat maakt het altijd nog wat leuker om te volgen. Vooral een match tegen Tottenham spreekt tot de verbeelding, met een mooie verplaatsing voor de supporters. Als voetbalfan kijk je daar toch wel naar uit. Bovendien kan een ploeg als Anderlecht wel altijd wat meer tegen grotere ploegen. Genk lootte dan weer de gemakkelijkste ploeg, lijkt me. Dan kun je nog wat meer gaan dromen van een volgende ronde. Ik ben benieuwd.”

Over naar de vaderlandse competitie, met een teleurstellende topper Anderlecht-Club: 0-0 en voetbal waar je je allesbehalve aan kunt verwarmen.

“Ik keer daarvoor nog even terug naar de Europese matchen. Michel Preud’homme spaarde heel wat spelers voor de laatste Champions Leaguewedstrijd met het oog op de match tegen Anderlecht. Die was vier dagen later. Ik vraag me af of het sparen van spelers wel zin heeft? In vier dagen moet je toch hersteld kunnen zijn. De ervaring die je er bovendien in op doet, staat gelijk aan heel wat trainingen. Spelers als Vossen, Vanaken en Vormer kregen rust. Dat was er niet aan te merken op het veld in Anderlecht. Ze hadden misschien beter beide matchen gespeeld. Maar coaches als Michel Preud’homme zijn goed in wat ze doen. Hij zal zijn redenen wel gehad hebben en kent zijn ploeg het best. Toch maak ik graag even die bedenking.”

“Zoals het regelmatig gebeurt, brengt een topmatch niet wat men ervan verwacht. Anderlecht-Brugge was het verlengstuk van het seizoen dat beide ploegen tot dusver beleven: heel erg matig. Ik had toch gehoopt op een soort revanche. Een 0 op 18 in de Champions League en uitschakeling in de beker, dat sleep je toch wel mee. Brugge heeft zo trouwens nog maar één competitie om zich met een ruime spelerskern op te richten. Dat is niet ideaal. Anderlecht overwintert dan wel Europees, maar dat lijkt me niet meer dan een doekje voor het bloeden. Een bekeruitschakeling en heel wat wisselvallige wedstrijden, dat is de pijnlijke realiteit.”

Verkeerde posities

“Wat me na de topper het meeste opviel was de reactie van René Weiler. Die vond het een ‘fantastische match’. Heel vreemd. Dat hij ergens tevreden is met een punt tegen Brugge, dat kan ik nog begrijpen, maar hij spreekt te veel met de glimlach. Hij spaart zijn spelers, dat siert hem wel, maar ik heb het gevoel dat Weiler wat met de voeten van de media aan het spelen is. Bovendien blijf ik het absurd vinden dat spelers niet op hun juiste posities staan. Bij een ploeg die niet goed draait is het belangrijk om daarmee te beginnen. Tielemans stond tegen Brugge te hoog, hij is geen nummer 10. En zo’n vreemde keuzes zijn er al het hele seizoen.”

“Over de match zelf kan ik heel kort zijn: met de prestatie die beide teams leverden, verdiende niemand echt drie punten. Op basis van de kansen dan Anderlecht misschien nog het meest, maar voor de neutrale toeschouwer was het een echte afknapper. Club mag wel het excuus van de afwezige Izquierdo inroepen. Hij kan een match met een flits beslissen. Zonder hem, scheelt enorm.”

De strijd om play-off 1 belooft spannend te worden. Met ook KV Mechelen dat dichterbij komt sluipen, komen zo’n tien ploegen nog in aanmerking voor de plaatsjes bij de elite.

“Elk jaar maken heel wat ploegen kans op plaatsen vijf en zes. Het is ook nu weer erg spannend en dat is maar goed ook. Een cruciale factor zal zeker de beslissing over Charleroi-Standard worden. Moet de match herspeeld worden of krijgen beide ploegen nul punten? Die beslissing kan een grote invloed hebben op het lot van andere ploegen. De match op een neutraal veld herspelen en de boetes behouden, lijkt me de enige juiste keuze. Hopelijk wordt de juiste beslissing genomen.”

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier