Aimé Anthuenis: “Standard deed aan competitievervalsing”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis zat afgelopen voetbalweekend – en dat zal volgend weekend zeker niet anders zijn – op het puntje van zijn stoel. “Spannender wordt het echt niet”, vertelt Anthuenis over de play-off 1-strijd. Onderin vraagt hij zich af of Moeskroen een handje werd geholpen in de degradatiestrijd. “Is er sprake van een Waals complot? Je zou het bijna denken. Dit Standard leverde echt een snertprestatie af.”

We beginnen zoals wel vaker bovenaan het klassement, met play-off 1. De einddebatten lijken zelfs het petje van meester-thrillerschrijver Alfred Hitchcock te boven te gaan. Gelukkig is er Aimé Anthuenis om rustig te evalueren en vooruit te blikken.

Mechelen en Gent

Het sprookje van Mechelen blijft duren, maar ik vrees toch het ergste. Gent laat thuis heel weinig liggen. De Europese wedstrijd van Gent tegen Genk kan misschien redding brengen voor Mechelen. Gent heeft een brede kern, maar de afwezigheid van Asare, Neto, Simon en Milicevic betekent wel een serieuze verzwakking. Mochten er nog spelers uitvallen, dan kan dat schelen. Gent mag vooral blij zijn dat Perbet niet is vertrokken. Die heeft de Buffalo’s al vaak uit de problemen gehouden, nu ook bij Waasland-Beveren. Daar kroop het door het oog van de naald, zeker met die kans voor Myny nog helemaal op het eind. Mechelen won verdiend van Anderlecht, met een opvallende rol voor invaller Tim Matthys. Die wordt ouder zoals wijn: hij wordt steeds beter.

Charleroi en Genk

Genk kon zelfs 3-0 hebben voorgestaan. Club was heel zwak en dat is dit seizoen al vaker gebeurd op verplaatsing. Preud’homme zal daar toch een oplossing voor moeten vinden voor de play-offs. Het verschil tussen thuis en uit is enorm. Genk zal play-off 1 niet halen. Het is te afhankelijk van andere ploegen. Charleroi pakte op de valreep dan weer een belangrijk punt tegen Kortrijk. Op Lokeren moeten ze zich kunnen verzekeren van de eerste zes. Ik zeg het al weken en ik blijf het zeggen: Gent en Charleroi halen het voor Mechelen en Genk.

Westerlo

Wat een coach lijden kan: dit seizoen kost Jacky Mathijssen van Westerlo een ferm deel van zijn gezondheid. Hij brengt steeds een strijdbare ploeg op het veld, maar ze worden steeds genekt door de slotfase. Tot minuut 93 was Westerlo gered tegen Zulte Waregem, en dan geeft het de zege nog weg met een prutsgoal. Het had toen al 1-4 kunnen staan. Wat een enorme kansen heeft het laten liggen. Minuut 85 tot minuut 95, de slotfase is voor een ploeg als Charleroi al heel vaak positief uitgedraaid, voor Westerlo is het net het omgekeerde.

Vervalsing in Moeskroen?

Standard heeft wat mij betreft aan competitievervalsing gedaan. Ik vraag me af of er hier sprake is van een Waals complot. Standard bracht echt een snertprestatie op de mat. Keeper Gillet was de beste man op het veld en dat zegt genoeg. Standard houdt er al jaren een slechte transferpolitiek op na, met spelers die qua groepsgevoel niets waard zijn, er niet mee bezig zijn en ook eenvoudigweg niet beter kunnen. Een speler als Legear, om er maar eentje te noemen. Het had veel eerder 4-0 kunnen worden, dan 1-1. Moeskroen behoudt dankzij die 1-0 nog een kans op het behoud maar volgens mij zal het toch degraderen. Als Kortrijk, waar Moeskroen naartoe moet, het een beetje serieus oppakt, dan wint het. Maar Kortrijk presteert erg wisselvallig. Westerlo zal er zeker zelf ook nog alles aan moeten doen, thuis tegen Genk. Dat wordt niet gemakkelijk. Voetbal kan hard zijn, hopelijk voor Westerlo moeten ze niet te veel meer aan die match tegen Zulte Waregem terugdenken.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier