Beerschot-voorzitter Francis Vrancken waarschuwt Anderlecht voor een nieuwe portie carnaval op ‘t Kiel: “Ik denk dat Marc Coucke alweer nerveus is”

Antwerpen Hoogdag op het Kiel vandaag. Beerschot, verrassend derde, is zowaar helemaal terug en Anderlecht is op de terugweg. “Het wordt een spektakel tussen twee grootse traditieclubs”, omschrijft Beerschot-voorzitter Francis Vrancken. De beer is helemaal back: in 2013 nog in eerste provinciale en vandaag zowaar de spectaculairste eersteklasser van heel Europa. De voorzitter schetst het sprookje van de Ratten en de Prins. “Een succesverhaal, toch?”

Francis Vrancken (53) trekt vandaag zijn beste kostuum en haast zich deze middag opgewonden naar Het Kiel. ‘Zijn’ Beerschot ontvangt Anderlecht! “Al jaren droomden we ervan Anderlecht, niet alleen een grootse traditieclub, maar ook een instituut, nog eens in competitieverband te mogen ontvangen op het Kiel! Dat we hen dit jaar meteen zijn voorbijgeschoten maakt het nog mooier!”, zo trots is Vrancken. “Dat het Kiel, dat anders zou ontploffen, moet leeg blijven, is doodjammer natuurlijk, maar we zullen hen dan maar verslaan voor alle Beerschotfans die voor hun televisiescherm de match moeten volgen.”

En de ‘betere’ wijnen die Vrancken graag het bestuur van de bezoekende club aanbiedt, zal hij ook moeten opsparen. “Toen Anderlecht vorig seizoen bij ons kwam bekeren, maakten we het heel gezellig. Ik herinner me dat Marc Coucke toen heel zenuwachtig nogal wat wijntjes heeft gedronken, er hing voor Anderlecht toen veel vanaf. (grinnikt) Ik denk dat Marc best weer nerveus zal zijn…” Het werd in september vorig jaar trouwens een onvergetelijke bekermatch, RSCA raakte pas in de verlengingen voorbij de toenmalige tweedeklasser (2-3). “En straks wordt het weer een spektakelmatch met veel kansen”, weet de voorzitter nu al.

Ongelooflijke samenhang

De komst van de Brusselse topclub is samen met die van Antwerp, natuurlijk met die van Antwerp…, en sedert kort die van KV Mechelen – dat Beerschot niet zo ‘proper’ een jaar langer in 1B hield – duidelijk één van de hoogtepunten van het seizoen van Beerschot. Een seizoen dat zelfs nu al bijna niet meer stuk kan, de promovendus die eigenlijk alleen maar zo snel mogelijk op een veilige plaats wilde staan, verrast vriend en vijand. De ‘Ratten’ van de prille coach Hernan Losada, Beerschot-icoon en jongste coach van 1A, staan niet alleen derde, ze zijn met 33 gemaakte en 30 tegengoals op 12 wedstrijden zelfs officieel de spectaculairste eersteklasser van alle Europese competities. “We hadden dit vooraf nauwelijks durven dromen”, aldus Vrancken. “Al zegt onze coach niet verrast te zijn. Hernan wijst dan naar de metamorfose die zijn spelersgroep heeft gemaakt: een ongelooflijke samenhang en grinta gekoppeld aan de individuele kwaliteiten van spelers zoals Holzhauser, Suzuki, Coulibaly, Sanusi… Zó verbazend is dit succesverhaal dus niet.”

En de vele tegengoals worden er bijgenomen. “Laat het maar carnaval op het Kiel zijn. We voelen ons met onze huidige positie comfortabel genoeg om elke wedstrijd te willen winnen én voor spektakel te zorgen. Want daar hebben we de spelers voor. Dat houdt risico’s en tegengoals in maar dat kan alleen maar verbeteren. We gaan in elk geval voor de top acht.” Maar zeg niet dat de Beer pas back is als Beerschot zich nestelt bij de beste acht. “Beerschot is nu al terug. We voelen aan alles dat Beerschot door iedereen nu al wordt beschouwd als een volwaardige 1A-club.”

De waanzin is weg, we zijn rationeler geworden, maar de club heeft wel nog steeds dezelfde grandeur.

Saoedische Prins

Wordt Losada beschouwd als de architect van die steile hausse, dan genieten de sportieve bazen bestuurder Jan Van Winckel – die de Saoedische Prins Abdullah Bin Mosa’ad, zijn voorzitter bij Al Hilal, als investeerder aanbracht – en technisch directeur Sander Van Praet volgens Vrancken evenveel credits. “Zij zorgden voor de juiste transfers.” Maar Vrancken wil ook graag zijn bestuur als belangrijke component in dat succesverhaal naar voor schuiven. Het ís ook een apart verhaal. Drie jaar geleden tekende Vrancken als topman van de Kempense Bouwgroep DCA – 550 werknemers, omzet 200 miljoen – een sponsorcontract voor 227.000 euro per jaar en in 2018 al deed Prins Abdullah zijn intrede. De eigenaar van Sheffield United bekwam de helft van de aandelen – de andere helft wordt verdeeld tussen Vrancken en Philippe Verellen (Wolf Oil) – en de helft van de tien zitjes in de Raad van Bestuur. Abdullah staat in voor de strategische visie van het glorieuze stamnummer 13, Vrancken, Verellen en ondervoorzitter Walter Damen, bekend advocaat, voor de dagdagelijkse werking. Een bijzonder geslaagd huwelijk, poneert Vrancken.

“Met de juiste Vlaamse verankering en engagementen op lange termijn kan blijken dat een buitenlandse investeerder ook kan werken. De prins is nog op de promotiematch geweest, maar door de coronacrisis geraakt hij hier niet meer. We hebben evenwel regelmatig contact, hij volgt het zeer intens op, ziet ook met streamings elke wedstrijd. Voordeel is dat voetbal zijn enige hobby en job is en dat hij Beerschot als één van zijn belangrijkste investeringen beschouwt.” Opvallend: ook de andere nieuwkomer uit 1B, OHL Leuven, in Thaise handen, doet het verbazend goed. In die mate zelfs dat de Leuvenaars al willen meedingen voor de titel, binnen drie jaar. “Dat heb ik ook gelezen, ik vond dat redelijk ambitieus, zeg maar. Wij blijven liever met de voetjes op de grond, willen stap voor stap gaan. Ons jeugdproject uitbouwen, ooit willen we 1/3de eigen jeugdspelers in de eerste ploeg, het is fantastisch om jongens met Beerschotbloed als Sanusi en Pietermaat nu in de eerste ploeg te zien lopen. En de uitbouw van onze infrastructuur: het nieuwe oefencomplex dat we aan het uittekenen zijn en, kers op de taart, de plannen voor het nieuwe stadion op Petroleum Zuid die almaar concreter worden. Daar zijn nog geen budgetten voor opgemaakt, maar de Raad van Bestuur is unaniem en enthousiast en ook de prins zal investeren.”

Verliezen vereffend

Dat de club, momenteel draaiend op een budget rond de 14 miljoen euro, volgens de jaarrekening 2019-2020 vooral door de financiële inspanningen om zo snel mogelijk te promoveren 4,3 miljoen euro in het rood ging, is geen probleem. “De verliezen zijn al in maart vereffend door de aandeelhouders. Wij zien dat als een investering. Die is forser dan de sponsorbedragen van drie jaar geleden, dat was eerder een zakelijke beslissing, maar ik moet zeggen dat mijn emotionele band met de club ook een stuk groter is nu (lacht). Ik ben intussen een hevige supporter geworden van deze mooie club.”

Van dat donkerpaarse Beerschot, traditieclub met een bijzonder DNA. Zoals op hun scorebord staat: Wij tegen Zij. Zoals Walter Damen eerder omschreef: rauw, origineel en onsterfelijk.

Vrancken, lachend: “Mooi, hé. We zijn daar ook fier op. Het zegt vooral alles over de Beerschotsupporters. Die waken daar ook op, dat merk ik ook aan de sociale media. Walter splitste ook al de grootheidswaanzin, vroeger tekenend voor Beerschot op in grootheid en waanzin. De waanzin is weg, we zijn rationeler geworden, maar de club heeft wel nog steeds dezelfde grandeur. Dat is de laatste zeven jaar bewezen, met vijf promoties.”

En de honger blijft groot. De jacht op grote stadsrivaal Antwerp dat sportief, budgettair en vooral met zijn vernieuwde Bosuil, een fikse voorsprong heeft genomen, is ingezet. “Vandaar die uitspraak ‘Als Antwerp de Champions League speelt, willen we dat binnen drie jaar ook’. (lacht) De ploeg van ’t Stad, dat speelt nog steeds enorm bij de supporters. En neen, de optie om Lamkel Zé over te nemen is hier nog niet op tafel gekomen (lacht).”

Maar eerst de hoogdag Anderlecht… En de voorzitter tekent niet voor een nieuwe 5-5, zoals in de vorige match op Kortrijk. . “Neen, deze keer gaan we voor 5-4! (schatert) . Of neen, doe toch maar 3-1.”

Verwachte elftallen

Beerschot: Vanhamel; Dom, Frans, Van den Bergh, Bourdin; Coulibaly, Sanusi, Pietermaat; Tissoudali, Holzhauser; Suzuki

Anderlecht: Van Crombrugge; Murillo, Miazga, Delcroix, Lawrence; Zulj, Tau, Lokonga; Verschaeren, Nmecha, Amuzu

(foto Photonews)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier