BK wielrennen in Izegem: wordt het een sprint of een titanenstrijd?

Men zegt dat Jasper Philipsen (25) vandaag de topfavoriet is. Jammer genoeg voor de Limburger is dat op een Belgisch kampioenschap op de weg. De wedstrijd waarvan de geschiedenis ons leert dat Koning Onvoorspelbaarheid vaak regeert. Ook in Izegem?

Hoe vaak wint de topfavoriet het Belgisch kampioenschap op de weg? Het had een quizvraag kunnen zijn en we moeten eerlijk zijn: we zouden eens serieus zweten als we hem voorgeschoteld krijgen.

“Zelden”, is het antwoord van Johan Museeuw. Hij stond zelf vijftien keer aan de start van het BK. Twee keer won Museeuw. “Eigenlijk was ik altijd de favoriet, net zoals Van Aert dat nu is. Alleen is het ene parcours al wat geschikter dan het andere. Ik won twee keer, maar greep er ook een paar keer naast. Hoe vaak heeft Eddy Merckx het BK gewonnen? Eén keer, zeg je? (verbaasd) Wel, dan sla je de nagel op de kop. Als Merckx maar één keer kon winnen, is het blijkbaar toch niet zo gemakkelijk om Belgisch kampioen te worden.”

Een bloemlezing vertelt je waarom.

Middelkerke 2022: Tim Merlier. Ploegmaat Jasper Philipsen start als topfavoriet, maar het is Merlier, einde contract en bij Alpecin-Deceuninck aan zijn lot overgelaten, die wint.

Waregem 2021: Wout van Aert. Door een appendixoperatie rijdt Van Aert pas op het BK zijn eerste koers sinds het voorjaar, maar dat belet hem niet om te winnen. Topfavoriet Merlier wordt op vijf seconden zesde.

Anzegem 2020: Dries De Bondt. Door het coronavirus vindt het BK plaats in september, twee dagen na de Tour en vijf dagen voor het WK. Bij afwezigheid van Van Aert, Evenepoel en co wordt Sep Vanmarcke als favoriet naar voren geschoven, maar het is vroege vluchter De Bondt die wint.

Gent 2019: Tim Merlier. Enkele weken voor het BK zat hij nog zonder ploeg, maar in een massasprint toont Merlier zich de snelste Belg voor Timothy Dupont en Wout van Aert. Een verrassing? Niet echt. Maar topfavoriet was hij nu ook weer niet.

Binche 2018: Yves Lampaert. De West-Vlaming kiest tijdig het hazenpad en is ploegmaat/topfavoriet Gilbert, zelf tweede, te snel af.

Antwerpen 2017: Oliver Naesen. Topfavorieten Van Avermaet en Gilbert kijken te veel naar elkaar, waardoor vier outsiders voor de zege sprinten.

Lac de l’Eau-d’Heure 2016: Philippe Gilbert. Een van de topfavorieten maakt het waar. Greg Van Avermaet moet vrede nemen met brons.

Tervuren 2015: Preben Van Hecke. Vroege vluchters Jürgen Roelandts en de verrassende Van Hecke houden stand. Van Avermaet komt te laat.

Wielsbeke 2014: Jens Debusschere. Tom Boonen is in Wielsbeke de grote favoriet, maar moet in de massasprint Debusschere en Roy Jans voor zich dulden.

La Roche-en-Ardenne 2013: Stijn Devolder. Na twee erbarmelijke seizoenen herrijst Devolder uit de doden en verovert hij zijn derde Belgische titel. Topfavoriet Gilbert wordt zesde.

***

Hallo, Johan Museeuw? “Het BK is een moeilijke koers op vlak van tactiek, controle en het maken van de juiste inschatting. Er is ook nooit één uitgesproken topfavoriet, ook dit jaar niet. Je hebt Philipsen voor de sprint, maar je hebt ook Merlier en Thijssen. En wie zegt dat het een massasprint wordt? Vorig jaar verwachtte iedereen dat ook. Merlier won, maar het was niet in een massasprint, wel in een spurt met 50 renners.”

Museeuw schuift toch Philipsen naar voren. “Hij reed een sterk voorjaar, een sterke Parijs-Roubaix en een sterke Ronde van België. Hij heeft bovendien een sterke ploeg en een iets grotere motor dan Merlier. Dat is geen kritiek. Het is gewoon zo. En het zou leuk zijn als we straks de Belgische driekleur aan het werk zien in de Tour.” Yves Lampaert en Gianni Vermeersch zijn Museeuws outsiders. “Gianni verrichte dit seizoen al veel mooi werk in dienst van Van der Poel en co. Hij rijdt door zijn eigen streek en is een lepe coureur die een finale kan rijden. Dat laatste kan je trouwens ook van Yves zeggen.”

Het BK in Izegem bestaat uit vier lokale lussen van zo’n 25 kilometer, maar eerst wacht een grote ronde met drie keer de Monteberg en Kemmelberg. “Van Aert en Evenepoel zullen de koers daar openbreken”, verwacht Museeuw. “Remco zal na zijn val op het BK tijdrijden van donderdag over iets meer adrenaline beschikken en meer geneigd zijn om aan te vallen. Ik verwacht een mooie koers. De Kemmelberg is eigenlijk niet zo lastig voor een WorldTour-renner. Maar als Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck al op de Monteberg doortrekken en Van Aert op de Kemmel volle bak omhoog rijdt, krijgen we een ander verhaal.”

Een ander verhaal. Aanvallen van ver. Een mooie koers. Museeuw moet eens glimlachen als hij zichzelf over de huidige generatie hoort praten. “Deze lichting kan je niet inschatten. We weten niet hoe ze denken. De Pogacars, Van Aerts, Van der Poels en Evenepoels van deze wereld hebben de sleutel van elke koers in handen. Een korte of lange helling? Het maakt hen niet uit. Van heel ver aanvallen? Idem. Dat maakt de wielersport vandaag enorm mooi om naar te kijken. Het zal op dit BK niet anders zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier