Blijft Hasi aan boord bij Anderlecht? Jacques Sys: “Trainers sneuvelen vaak op het altaar van de kortzichtigheid”

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

De trainersdans

Zou hij er zelf nooit moe van worden? Na iedere slechte verrichting van Anderlecht hekelt Besnik Hasi de mentaliteit van zijn spelers. Het klinkt langzamerhand als een afgezaagd refrein. Veel interessanter is het om de vraag te stellen waarom er in het spel van paars-wit zo weinig stabiliteit zit. Anderlecht doorzwom dit seizoen al een paar crisissen en steeds klonk het vanuit de bestuurskamer dat er aan Hasi niet werd getwijfeld. Na het penibele verlies in Moeskroen werd de druk wel opgevoerd. De laksheid waarvan sommige Anderlechtspelers bij tijd en wijlen blijk geven hoort bij de cultuur van deze club. Heeft het te maken met een bepaalde hoofdstedelijke allure? Met een zekere arrogantie en onderschatting van de tegenstander? Welke trainer je ook voor de groep zet, het is een steeds weerkerend verschijnsel.

Anderlecht staat zondagavond tegen KV Kortrijk voor een cruciale wedstrijd. Nu de ploeg allicht van het Europees toneel verdwijnt en donderdag op het veld van Sjachtar Donetsk ook frappeerde door individuele fouten, mag de kloof met Club Brugge en AA Gent net voor play-off 1 niet te groot worden. Maar niet alleen de trainer en de spelers, ook het bestuur moet zichzelf in vraag stellen. Wie draagt de verantwoordelijkheid voor de wintertransfers die aanvankelijk veelbelovend leken maar nu toch tegenvallen? Is er nog wel voldoende voetbalkennis aan de top? Zit iedereen daar op dezelfde lijn?

Het is gemakkelijk om, zoals Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock, te roepen dat hij hoopt dat Besnik Hasi het seizoen uitdoet. Trainers zijn in alle omstandigheden de kop-van-jut, bestuurders blijven steeds weer buiten schot. Het is een ongeschreven wet. Meer dan ooit lijkt het in de Jupiler Pro League straks tot een trainersdans te komen. Het is hoe dan ook onwaarschijnlijk dat Anderlecht volgend seizoen Hasi aan boord houdt. En wat gebeurt er bij Club Brugge als Michel Preud’homme daar naast de titel zou grijpen? Houdt die dan de eer aan zichzelf? Hoe gaat Hein Vanhaezebrouck met de interesse om die er voor hem gaat komen? Gaan ze bij STVV, Westerlo, OH Leuven en Lokeren met dezelfde coach door?

In vergelijking met het begin van de competitie staan er nu bij zeven van de zestien eersteklassers andere trainers voor de groep. Trainers zijn passanten. Ze sneuvelen vaak op het altaar van de kortzichtigheid, maar zelf staan ze net als voetballers open voor betere aanbiedingen. Gestuurd door makelaars wiens macht en invloed in het voetbal nog nooit zo groot is geweest als op dit moment. Het is een kwaal die niet te stoppen valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier