Wat als we de buitenspelregels nu eens zouden afvlaggen?

Facebook, Twitter, kranten, websites, blogs,… Ze overstromen opnieuw met bakken kritiek op de videorefs in het voetbal. Anderlechtverdediger Olivier Deschacht gaf zelf ruiterlijk toe dat het doelpunt van zijn ploegmaat Łukasz Teodorczyk uit buitenspel werd gescoord. Maar wat als we die buitenspelregels nu eens zouden aanpassen om minder discussies te veroorzaken? Fifabonzen, lezen jullie even mee?

Er werd (en wordt) opnieuw hevig gedebatteerd over bepaalde beslissingen van scheids- en lijnrechter en de tussenkomst van de videoref –of het ontbreken ervan- tijdens het duel tussen Club Brugge en Anderlecht van gisteren. Vooral de openingstreffer van paars-wit wordt op de korrel genomen. Volgens de huidige regels stond Teodorczyk wel degelijk offside, net zoals Clubspits Diaby enkele weken geleden in het Constant Vanden Stockstadion, toen diens doelpunt na tussenkomst van de videoref afgekeurd werd.

Hoofd, lichaam of voeten

Of een speler al dan niet buitenspel staat, is soms moeilijk te beoordelen door een scheids- of lijnrechter. Vandaar ons voorstel om de spelregels aan te passen. Momenteel luidt de regel als volgt:

“Een speler bevindt zich in buitenspelpositie indien:

  • een deel van hoofd, lichaam of voeten zich op de helft van de tegenpartij bevindt (tot de middellijn) en
  • een deel van hoofd, lichaam of voeten dichter bij de doellijn van de tegenpartij is dan de bal en de voorlaatste tegenspeler

De handen en armen van de spelers, alsook van de doelmannen, hebben geen invloed op de buitenspelregel.” (zie pagina 49)

Teennagel of neuslengte

Spelers die met een teennagel of neuslengte buitenspel staan, moeten dus worden afgevlagd. Is dat echter niet een beetje belachelijk? Wordt de speler dan zodanig bevoordeeld dat zijn aanval moet worden afgebroken? Kan er misschien alleen rekening worden gehouden met flagrant buitenspel? Maar waar ligt dan precies de grens?

Waarom passen we daarom niet een ander principe uit het voetbal toe? Met name die waarbij een bal volledig over de zijlijn of doellijn moet zijn om een inworp of doelpunt/hoekschop te krijgen. Laat ons daarom alleen spelers afvlaggen die met hun volledige lichaam buitenspel staan. Met handen en armen hoeft, zoals bij de huidige regels, geen rekening te worden gehouden.

Millimeterkwesties

Of dat alle discussies zal doen verdwijnen, betwijfelen we in alle nederigheid al meteen zelf, maar het kan toch –letterlijk- millimeterkwesties uit de wereld helpen. Toch?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier