Cristiano Ronaldo schittert in documentaire over zijn leven: “Ik ben de beste”

Je kan er niet om heen: Cristiano Ronaldo is één van de beste voetballers ter wereld. In zijn nu al rijkgevulde carrière won hij met Manchester United en Real Madrid zowat alle prijzen die er te winnen waren, waaronder drie maal de Gouden Bal. Als bekroning maakte Universal met ‘Ronaldo’ nu ook een documentaire over zijn leven, waarin de fans ieder aspect van de ster te zien krijgen. Tijd voor een babbel!

Real Madrid's Cristiano Ronaldo celebrates a goal against Espanyol during their Spanish first division soccer match in Cornella de Llobregat, near Barcelona, Spain, September 12, 2015. REUTERS/Albert Gea

Wat heeft je over de streep getrokken om deze docu te maken?

Ik wilde iets speciaal doen voor de fans. Iets dat echt was, en niet fake. Ik wilde de fans tonen wie ik echt ben, want ze verdienen het om dat te zien. Zij zijn altijd bij me en blijven me altijd steunen. Ik deed het ook voor mezelf, omdat het altijd mijn droom is geweest om mijn leven op film vast te leggen.

Je verhaal start al apart, want je hebt een atypische jeugd gehad…

Als 12-jarige leefde ik al samen met vrienden in Lissabon. Als je zo snel het nest verlaat (Ronaldo is afkomstig van het eiland Madeira, red.), maakt je dat mentaal heel sterk. Niet alleen persoonlijk, maar ook als voetballer. Daarom heb ik ook zo’n uniek karakter, anders dan de meeste mensen.

We zien ook dat je niet veel vrienden hebt in het voetbal, en je na de match liefst isoleert.

Mijn vader was ook zo. Dat betekent niet dat ik eenzaam ben, ik ben gewoon zo. Ik heb vrienden, zowel in als buiten het voetbal, maar veel échte vrienden heb ik niet… Vier of vijf. Ik voel me daar goed bij.

We krijgen ook je zoon Cristiano Jr. te zien in de film. Zou je graag hebben dat hij ook voetballer wordt?

Tuurlijk wel, diep vanbinnen. Maar ik zal hem niet pushen, hij mag worden wat hij wil. Niemand heeft mij onder druk gezet als kind, dus wil ik hetzelfde doen met mijn zoon. Ergens hoop ik wel dat hij in mijn voetsporen treedt.

Wat is je zwakste punt?

Ik kan niet tegen mijn verlies (lacht). Zelfs op training met de nationale ploeg of Real Madrid, kan ik razend zijn wanneer m’n team een oefenmatch verliest. Dan roep en vloek ik, maar achterna denk ik meteen “Waarom doe ik toch zo?”. Ik ben opvliegend, maar dat is wie ik ben.

Volg je het voetbal ook als je niet speelt?

Ik speel véél liever, en kijk niet veel tv. Natuurlijk volg ik ex-ploeggenoten bij Manchester United, maar daar blijft het bij. Je snapt het wel: ik speel al de hele dag, en om dan nog een hele avond voetbal op tv te kijken? Dat is er te veel aan.

Het kan je dan waarschijnlijk ook niet veel schelen wat ze van je in de kranten zeggen…

Klopt. Om relaxed en met mijn voeten op de grond te blijven, lees ik niet wat ze over mij zeggen. Ik ben toch zeker dat ze weer zullen klagen, dus waarom zou ik daar energie in steken? Om te ontspannen ga ik liever zwemmen en mediteren.

Doet het pijn als je Lionel Messi de Gouden Bal ziet winnen, en niet jezelf?

In mijn hoofd ben ik de beste, en dat is wat telt. Dat blijf ik constant denken, en je ziet welke vorderingen ik maak in mijn carrière. Ik heb al zoveel prijzen bij elkaar gespeeld… Ik kan niet anders dan dankbaar zijn voor mijn loopbaan tot nu toe.

Zie je jezelf nog bij een andere club spelen na Real Madrid?

Waarom niet? Op dit moment ben ik gelukkig bij Real, maar niemand weet wat morgen brengt. (foto’s Reuters)

jfojrioejr

 

 

‘Ronaldo’ is nu beschikbaar op dvd en blu-ray.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier