“Dat ze Hasi onder vuur namen vind ik niet logisch”

Na de uitschuiver op Sclessin heeft Club Brugge alweer de leidersplaats in de Jupiler Pro League moeten afstaan aan AA Gent dat op bezoek bij STVV wel zijn opdracht van de negentiende speeldag tot een goed einde wist te brengen. Net daaronder wordt de strijd om play-offplaatsen vijf en zes steeds heviger. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft zijn wekelijkse kijk op de gebeurtenissen.

“N’Sakala komt tekort”
“Anderlecht heeft tegen Oostende gespeeld zoals het dat al een heel seizoen doet. Eens een helft goed, dan weer een helft slecht. Op een bepaald moment veel kansen bij elkaar voetballen, dan weer cadeaus uitdelen. Die onregelmatigheid is moeilijk te verteren, ook voor de supporters. Dat ze Hasi onder vuur namen vind ik echter niet logisch. Het was geen slechte beslissing van de coach om defensief zekerheid in te bouwen na de uitsluiting van Kara. Aan wat die onregelmatigheid die ook bij Club Brugge te merken is te wijten is? Ik denk dat dat niet door de Europese midweekopdrachten te verklaren valt. Een duidelijke oorzaak naar voor schuiven is moeilijk, maar in de breedte komen sommige spelers zoals bij Anderlecht N’Sakala kwalitatief tekort. Het tegendoelpunt viel op diens conto te schrijven, want bij de vrije trap trok hij zijn hoofd in. Dat is een merde voor een doelman. Het is wat wachten op de terugkeer van Obradovic, maar het kan ook zijn dat die nog lang onbeschikbaar is. Dan moet paars-wit op zoek op de transfermarkt naar een vervanger. Jammer dat Jordan Lukaku vertrokken is naar Oostende, want schat ik hem hoger in dan N’Sakala. Hetzelfde kan je je trouwens afvragen over Cyriac en Canesin die momenteel beter zijn dan bepaalde grote namen bij Anderlecht.”
“Het punt voor KV Oostende was meer dan verdiend. Meer zelfs: in het geval van een zege voor de bezoekers, had niemand daar iets tegen in kunnen brengen. KVO bewees nogmaals dat het een voetbaltechnische ploeg is. Als je ze ruimte geeft, zijn ze zeer sterk. Na de drie op negen die ze de afgelopen weken lieten noteren, zal het gelijkspel zeker deugd gedaan hebben.”

“Standard speelde een van zijn beste wedstrijden van het seizoen”
“Brugge acteerde zeer zwak tegen Standard, maar daar staat wel tegenover dat de Rouches kunnen terugblikken op een van hun beste wedstrijden van het seizoen. Dossevi en Van Damme speelden zeer sterk, maar door individuele namen te noemen doe ik de ganse ploeg tekort. Er zit meer stabiliteit in het team en dat komt voor een groot stuk door de terugkeer van Scholz. Sinds De Deen opnieuw in de ploeg staat, krijgt Standard minder tegendoelpunten te slikken en sprokkelen ze meer punten in het algemeen. Een tijdje geleden leek Standard nog uit de race te liggen voor play-off 1, maar door het zeer wisselvallig presteren van Kortrijk, Genk en Zulte Waregem maakt het opnieuw een zeer grote kans voor een plaats bij de eerste zes. Al kan het zich wel weinig uitschuivers veroorloven. Na Nieuwjaar blijven er nog slechts een handvol matchen over in de reguliere competitie.”
Michel Preud’homme verklaarde de nederlaag van blauw-zwart door te stellen dat zijn ploeg te braaf was, maar dat zei hij omdat hij als coach zijn spelers moet verdedigen. Hij kan niet man en paard noemen. Wel kan je er niet onderuit dat Club Brugge op verplaatsing of thuis een wereld van verschil is. We mogen dat echter ook niet dramatiseren.”

“AA Gent was in 2015 veruit de sterkste ploeg”
“Uitgezonderd twintig minuten was AA Gent over de ganse lijn de betere ploeg op verplaatsing bij STVV. Maar in die periode stond Matz Sels er wel. Een ploeg die aan de leiding staat heeft een doelman nodig die af en toe de boel redt en die rol vertolkte Sels perfect. En ook de organisatie staat er. Eveneens opvallend is dat het net Van der Bruggen en Dejaegere waren die voor de Gentse doelpunten zorgden. Beiden kwamen de laatste weken minder aan spelen toe. Vooral de regelmaat van de Buffalo’s is belangrijk. In 2015 waren ze veruit de sterkste ploeg. Als ze die lijn na Nieuwjaar kunnen doortrekken vormen ze een zeer grote titelkandidaat. Ook met de zware belasting op drie fronten – competitie, Europees en beker – zijn ze tot nu toe goed omgegaan.”

“Zulte Waregem blijft op play-offkoers”
“Iedere team – niet alleen de staartploegen – kent in de competitie wel eens een periode van drie tot vijf matchen met weinig of geen puntengewin, maar dat Zulte Waregem nog altijd op play-offkoers zit zegt ook wel wat. De overwinning tegen Waasland-Beveren zal dat gevoel voor hen enkel maar versterkt hebben. Bovendien heeft de fusieclub als vijfde een voorsprong van vier punten op de zesde plaats in het klassement. En nadat vorig seizoen zeer moeilijk verlopen is, komt er nu ook weinig druk bij kijken. Een figuur als Leye is eveneens belangrijk die nu dankzij zijn doelpunt afgelopen weekend topschutter aller tijden is bij Zulte Waregem. De Senegalees zit zeer goed in zijn vel en is dan een belangrijk wapen. Een pijnpunt blijft dat Essevee veel tegendoelpunten slikt, maar dat kan snel veranderen. Ze haalden vorige week reeds een nieuw verdediger binnen – de Deen Henrik Dalsgaard – en tijdens de wintermercato kan er ook eventueel nog wat bijkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier