“De Gouden Schoen moet uitgroeien tot een nieuw Gents feest”

Welke Buffalo krijgt de Gouden Schoen? Morgen weten we het, maar ook voor Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, is Sven Kums dé favoriet.

Een nieuw Gents feest

Twee dagen voor de start van het vervolg van de competitie wordt woensdagavond met de nodige poeha de Gouden Schoen uitgereikt. Ooit werd dit referendum georganiseerd in de beslotenheid van een Brussels restaurant. Het gezelschap was zeer beperkt en bestond voornamelijk uit journalisten en scheidsrechters. De stemformulieren werden onder het oog van een deurwaarder geopend en geteld, tegen één uur was de winnaar bekend. Die werd vervolgens opgebeld en haastte zich naar de hoofdstad. Dat wilde weleens problemen opleveren. Zoals in januari 1982 toen het onophoudelijk sneeuwde en vele wegen waren herschapen in een ijsbaan. De winnaar, Erwin Vandenbergh, deed er vijf uur over om vanuit zijn woonplaats Ramsel in Brussel te geraken.

De topschutter zou later met zijn ploegmaats het glas heffen op deze onderscheiding. Zoals bijvoorbeeld de legendarische keeper van Standard, Jean Nicolay, dat had gedaan toen hij in 1963 werd bekroond. Hij liet op kosten van de club een paar flessen champagne aanrukken en constateerde op het einde van de maand tot zijn verbijstering dat de prijs van de champagne van zijn loonbriefje was afgetrokken.

In de loop van de jaren veranderde de uitreiking van de Gouden Schoen in een blits evenement, opgeluisterd door een parade aan BV’s. Zij overtroffen met hun aanwezigheid de pure voetbalmensen. De omkadering werd nog groter toen het allemaal op televisie werd uitgezonden. Om voor een ludieke noot te zorgen werden er filmpjes vertoond, het ene al wat geslaagder dan het andere. En intussen zijn er ook een aantal andere klassementen.

Maar de Gouden Schoen blijft centraal staan. Sven Kums is de torenhoge favoriet, hij groeide dit seizoen uit tot de metronoom van AA Gent en moet een overweldigend aantal punten krijgen. Het voetbalgala van woensdag moet uitgroeien tot een nieuw Gents feest, met onder meer ook een onderscheiding voor Hein Vanhaezebrouck als beste trainer. Kums zal gegarandeerd de verdienste van zijn trainer accentueren. Die zette hem aanvankelijk niet op zijn beste positie in het middenveld omdat hij vond dat Kums eerst krachtiger en sterker moest worden.

Van oudsher is de Gouden Schoen alleen voorbehouden voor spelers uit de Belgische competitie. Een traditie waar de organisatoren niet van willen afwijken, ook niet na de exodus van internationals naar het buitenland. Maar er is ook een referendum voor de beste Belg in het buitenland. Het kan bijna niet anders dan dat Kevin De Bruyne dat wint. Ook hier is er een raakpunt met AA Gent: De Bruyne kreeg zijn opleiding bij de Buffalo’s. Zouden ze bij de kampioen nog eens denken aan de dag dat De Bruyne naar RC Genk vertrok?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier