Toby Alderweireld was dé leider van Antwerp en heeft ze mee kampioen gemaakt, een verdiende Gouden Schoen. (foto Getty) © Isosport/MB Media Getty Images

“Derde keer, goede keer voor Union? Nog niet te zeggen”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag.

(waarop de prille moeder en grootvader de stand van zaken geven over baby’s met snotneuzen, baby’s die niet willen slapen – die ochtend bijna een uur lang moeten wachten om te bellen – en vooral: baby’s die altijd lachen en waar de mama en de papy zot van zijn)

Drie weken zonder voetbal is dus aardig gelukt?

“Wees gerust, ik kan goed overleven zonder voetbal. Al zeker door de regelmatige overdosering tijdens het seizoen.”

En na Gent-Club Brugge dinsdag wilde je het liefst nog eens drie weken vakantie?

“Wat was me dat? Maar Gent had excuses natuurlijk, met al die afwezigen. En nu ook nog Fofana en Gift Orban weg. Ik hoop voor Hein dat er nog een paar serieuze vervangers worden aangetrokken. Ik moet zelfs eerlijk toegeven dat ik maar een uurtje ben blijven kijken.”

Dan liever de glitter van de Gouden Schoen donderdag?

“Ook al niets meer voor Frank? Maar Toby is dus wel een zeer terechte winnaar. Ik ben blij dat een verdediger naar waarde wordt geschat. Doorgaans zijn het de scorende spitsen of fantastische dribbelaars die winnen.”

Maar best dat de stemmen van de kijkers niet doorslaggevend waren. Het wordt stilaan The Voice.

“Juist. Ach, ik denk dat supporters dat wel leuk vinden. Alleen speelt de grootte van de aanhang dan een rol, wat niet zou mogen.”

Oude brombeer Jef Jurion vindt dat Alderweireld te weinig klasse heeft en oude brombeer Jean-Marie Dedecker zegt dat het veel zegt over het Belgisch voetbal als Alderweireld hier nog de beste is. En oude brombeer Buyse voegt daar aan toe: en als Puertas en Amoura, die in de eerste helft van het jaar zelfs niet mochten meespelen, als nummers 2 en 3 eindigen …

“Oneens! Je bent dus ook zo iemand die vindt dat enkel goedscorende spitsen of flegmatieke middenvelders mogen winnen? Toby is naar Antwerpen gekomen en heeft ze mee kampioen gemaakt, letterlijk met dat doelpunt in de 93ste minuut. Maar hij was ook dé leider en stabiele factor in de verdediging. Komaan, Frank, hij heeft alle kwaliteiten om een Gouden Schoen te ‘mogen’ winnen.”

Al goed, al goed, we gaan in de eerste week van het jaar niet meteen discussiëren. Nog maar tien matchen en de kloof van Union met eerste achtervolger Anderlecht is vandaag zes punten. Met hoeveel punten voorsprong zou Union de 10 matchen van de play-offs moeten ingaan voor ‘derde keer, goede keer’?

“Zoveel mogelijk, Frank. Rare vraag … Dat is toch nog niet te zeggen?

Bwah, ik heb daar ook een theorie voor. Neem nu onderin. Indien Kortrijk als laatste bij het ingaan van de degradatie-play-offs niet meer dan vijf punten achter staat op de veertiende, na play-offs barrages met de derde van 1B, dan kan KVK zich op zes matchen nog wél redden. Als ik dat zo uitleg aan al diegenen die Kortrijk een vogel voor de kat noemen, knikken ze.

“Omdat ze halfweg jouw uitleg al afhaakten, Frank. Max slaapt nóg niet, tot volgende week!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier