Maakt Remco Evenepoel Belgisch weekend compleet op EK? : “Bij een harde koers liggen er zeker kansen”

Mag ons land straks in het Noord-Italiaanse Trentino ook bij de profs een Europese titel op de weg vieren? Na zijn knappe bronzen plak in de tijdrit, op een parcours dat niet helemaal het zijne was, lijkt Remco Evenepoel fysiek én mentaal alvast klaar om de degens te kruisen met het sterke Italiaanse blok en finishers à la Sagan en Kristoff.

Waar de beloften en vrouwen gisteren uitsluitend koersten op het lokale circuit door en rond Trento, maken de profs eerst een lus met daarin drie beklimmingen. De Monte Bondone naar het skioord Candriai (5,6 km aan 7,1 procent), na 70 km koers, is de lastigste. Daarna volgen de acht plaatselijke ronden met daarin telkens de Povo, een klim van 3,6 km aan 5 procent. In totaal wachten 4.000 hoogtemeters, gebald in slechts 180 km. Is dit geschikte kost voor Remco Evenepoel om een solo op te voeren, zoals in de Clásica San Sebastián van 2019 of recent de Druivenkoers in Overijse?

Goeie flow

Na zijn zware val in de Ronde van Lombardije van een jaar geleden, de tegenvallende Olympische Spelen en de maagproblemen tijdens de Benelux Tour lijkt onze landgenoot alvast weer in de goeie flow te zitten. De derde plaats in de tijdrit op het snelle parcours van het EK, niet zijn ideale profiel, boezemt vertrouwen in. De bezorgde, ernstige blik ruimde op het podium weer plaats voor een blinkend kopje, waar jeugdige branie vanaf straalt.

“De tijdrit bevestigde dat Remco’s problemen met de maag tijdens de Benelux Tour achter de rug zijn”, aldus diens trainer Koen Pelgrim. “Hij reed een goeie race. Het zag er allemaal goed uit. Al te veel zorgen maakten we ons trouwens niet. Daarvoor bleek al dat hij in orde is. Maar je weet het maar nooit als je een beetje ziekjes bent geweest. Gelukkig bleek dat hij niets verloren heeft. Hij trapt de waarden die hij moet trappen.” Pelgrim relativeert de ontgoocheling van de Olympische Spelen. “We wisten dat het een kwestie van tijd was voor de puzzelstukjes weer in elkaar zouden passen. Het was gewoon een kwestie van tijd, met vallen en opstaan. Al het werk dat Remco voor de Olympische Spelen heeft gedaan, rendeerde pas erna.”

“Of het parcours in Italië zwaar genoeg is voor Remco, zal moeten blijken. Bij de andere categorieën bleek dat er wel selectie is maar toch ook niet genoeg om groepjes uit elkaar te doen spatten. De verschillen zijn niet heel groot. De grote lus is wel lastig. Het locale circuit is voortdurend op en af maar de klim blijkt niet echt steil. Het is moeilijk om daar echt het verschil te maken. Als de koers echt hard gemaakt wordt, liggen er zeker mogelijkheden. Als er behoudend gereden wordt, zal het moeilijker zijn om andere favorieten te lossen.” Remco ziet het EK zeker niet als voorbereiding op het WK, verzekert zijn coach. “Op kampioenschappen zet hij zeker zijn zinnen. Er zijn trouwens maar weinig koersen dat hij zegt ‘laat maar lopen’.”

Italiaanse concurrentie

Om kopman Evenepoel naar de Europese titel te loodsen, zullen de Belgen het leven zuur moeten maken van finishers als Kristoff, Sagan en Trentin. Die laatste, winnaar in 2018, maakt deel uit van een sterk Italiaans blok, met Sonny Colbrelli misschien wel als grootste favoriet. De rit- en eindwinnaar van de Benelux Tour is spurter en puncher in één. In goeie vorm kan hij een aanval op de Povo overleven. Bij de beloften bleek gisteren dat explosieve types à la Thibau Nys kunnen aanklampen als er niet van aan de voet gekoerst wordt. Veel kenners wijzen Colbrelli als de te kloppen man aan. Of is er straks toch geen kruid gewassen tegen Tadej Pogacar als die van in het begin van de klim het gas opendraait op de Povo? Om daarbij weerwerk te bieden, moeten we uitkijken naar het rijtje klimmers in de Franse selectie, met Bardet, Barguil en Pinot. Bardet, ritwinnaar in de Vuelta, komt sterk gerodeerd uit Spanje. Met ook nog Cosnefroy en Paret-Peintre, een man voor alle oorlogen, komen de Fransen sterk gewapend aan de start. Maar onder meer met Dylan Teuns, ritwinnaar in de Tour, en de ervaren krachten Ben Hermans en Philippe Gilbert, gebeten na zijn niet-selectie voor het WK, mag ook Remco Evenepoel op bekwame steun rekenen. Terwijl de Belgen met Gianni Vermeersch nog een kandidaat-afwerker hebben mocht Evenepoel het in de finale laten afweten.

(Bart Lamers)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier