Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) won twee jaar geleden al eens de Jaarmarktcross in Niel. Gisteren liet hij Joris Nieuwenhuis en Felipe Orts achter zich. (foto Belga) © BELGA

Eli Iserbyt (26) wint loodzware Superprestigemanche in Niel: al zijn 32ste klassementscross

Wat een cross was dat zeg, gisterennamiddag aan de Rupel in Niel! Joris Nieuwenhuis lijkt weer de crosser die hij als belofte was, maar finaal was het Eli Iserbyt die triomfeerde. Klassementscross nummer 32 (!) in amper vier jaar tijd is binnen.

Michael Vanthourenhout is dé crosser van het voorbije jaar: Europees kampioen in november 2022 in Namen, Belgisch kampioen in januari 2023 in Lokeren én Europees kampioen in november 2023 in Pontchâteau. Gisteren, in Niel, mocht Vanthourenhout, die in december zijn 30ste verjaardag viert, voor de eerste keer met zijn spiksplinternieuwe sterrentrui pronken. Tevergeefs. Op een loodzwaar, uitgeregend parcours verzeilde de West-Vlaming door tegenslag al vlug in de achtergrond. Halverwege gaf hij er de brui aan. Dan toch een beetje decompressie?

Michael Vanthourenhout

Vanthourenhout mag zich anno 2023 gerust een man van de grote momenten noemen. Het is een niet eens zo onlogische evolutie. Dankzij zijn hoog speelvogelgehalte heeft hij zelden last van zenuwen, benadrukt Mario De Clercq, drievoudig wereldkampioen en nu technisch coördinator bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij zag Vanthourenhout tien jaar geleden, in januari 2014, zijn profdebuut bij het toenmalige Sunweb-Napoleon Games maken. “Door zijn nonchalance is Michael nooit echt zenuwachtig, zijn grootste troef op kampioenschappen”, zegt De Clercq. “Al is Michael volgens mij vorige week Europees kampioen geworden, omdat hij ervoor ziek is geweest. Hij is meer dan een kampioenschapsrenner. Vorige winter won Michael meer dan alleen het EK en BK.”

De Clercq heeft geen ongelijk. Vanthourenhout won vorige winter immers ook de Wereldbekermanches in Overijse en Val di Sole. Mooi, maar zijn ploegmaat Eli Iserbyt zette zeven klassementscrossen naar zijn hand. Meer zelfs, in acht seizoenen als fulltime prof won Vanthourenhout zes veldritten met meerwaarde, terwijl de vier jaar jongere Iserbyt gisteren aan zijn 32ste zege in een klassementscross toe was en ook al zes keer een regelmatigheidscriterium won. Daartegenover staat de truiencollectie: drie voor Vanthourenhout versus één voor Iserbyt. Deze winter volgen nog het BK in Meulebeke en het WK in Tabor. In 2021 had Vanthourenhout in zijn geboortestreek de driekleur al eens kunnen veroveren en in Tsjechië werd hij al eens wereldkampioen (bij de U23). De Clercq: “Stel je maar eens voor dat er die dag in Tabor ijs op het parcours ligt…”

Iserbyt versus Nieuwenhuis

In afwachting daarvan wachten nog 21 klassementscrossen en gisteren was er ook al de derde Superprestigemanche van het seizoen in Niel. Enter Eli Iserbyt versus Joris Nieuwenhuis. Terwijl ook Thibau Nys en Lars van der Haar (schouder uit de kom!) nooit in het stuk voorkwamen, maakten de twee er een boeiend duel van. Iserbyt en Nieuwenhuis kennen elkaar van bij de beloften. Tussen 2015 en 2018 vochten de twee menig duel uit, waarna Nieuwenhuis voor een carrière op de weg koos en hun wegen scheidden. Vorige winter vierde de Nederlander van Baloise Trek Lions een voorzichtige comeback in het veld en nu lijkt de hardrijder van weleer helemaal terug van weggeweest.

“Mijn conditie is al het hele seizoen goed”

Eli Iserbyt

Iserbyt had dan ook alle moeite van de wereld om zijn generatiegenoot in Niel van een eerste grote zege te houden. In plaats daarvan flitste de West-Vlaming in de slotronde zelfverzekerd naar zijn 32ste triomf in een klassementscross. En dat in amper vier jaar tijd: straffe kost! “Ik had een heel goed gevoel, maar Joris was bijzonder sterk. Ik ben diep moeten gaan. Mijn conditie is al het hele seizoen goed. Deze drie op drie in de Superprestige is een droomstart. Dit is een groot doel voor mij, net zoals de andere klassementen.”

Vandaag wacht een nieuwe klassementscross, de Wereldbeker in Dendermonde. Zegt Mario De Clercq: “Het is een echte cross. Heel lastig, met een beetje lopen en wat techniek. Dat zal Michael heel goed liggen.” Dan toch meer dan een kampioenschapsspecialist?

De winnaar heeft altijd gelijk.

Wereldbeker Dendermonde: om 15.10 uur op VRT1

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier