Ronny Deila moet zo stilaan de wanhoop nabij zijn. Ook tegen Molde slikte Club in de slotminuten nog een tegengoal. (foto Belga)

Frank Buyse belt wekelijksmet televisie analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag: “Als zijn spelers niet luisteren, heeft Deila wel een probleem”

Imke! Eerst Club zeker?

“Tegen OHL. Niet evident, want die moeten in de degradatiestrijd ook nog voor elk punt knokken. En bij Club is het na donderdag alweer crisis.”

Met Deila alweer de pineut. Na Genk klonk ‘wissels geslaagd’, al ging het met heel veel geluk van 0-1 naar 0-3, maar in Molde was het weer zijn schuld dat Club alweer in de laatste minuut verloor.

“Scorebordjournalistiek? Dat heb je vaak met wissels en tactische ingrepen. Die kunnen heus wel structureel impact hebben op het spelbeeld, Blessin die tegen Frankfurt geen extra verdedigers inbracht bijvoorbeeld. Maar er is altijd de factor geluk. Maar het is wel duidelijk dat Club in Molde bij 1-1 de restverdediging vergat waardoor ze nog die 2-1 slikten.”

Waarop Deila zei: ik riep nochtans ‘achteruit!’

“Waarmee hij het dan afschoof op zijn spelers. Als ze inderdaad niet luisteren, heeft Deila wel een probleem.”

Union verloor dan wel met zwaardere cijfers dan Club, er zit zoveel meer dynamiek, opwinding en plezier in hun spel.

“Dat zeggen we al het hele seizoen van Union, toch? En dan is Fenerbahçe, tweede in Turkije, van een heel ander niveau dan Molde, hé. Ik denk niet dat AA Gent, dat eigenlijk zou moeten winnen om nog mee te spelen voor play-off 1, veel kans maakt op Union zondag. Ik verwacht na die 0-3 echt geen twijfels bij Union.”

En nu Liverpool-Manchester City!

“Het is van 20-21 geleden dat City nog kon winnen op Anfield Road, 1-4. Maar ook als Liverpool wint, zijn ze nog niet op weg naar de titel. Maart wordt dan bepalend, want er is ook nog City-Arsenal. Ik denk dat dit het jaar van Arsenal kan worden.”

Ik hoor Max lachen, omdat haar mama al het hele seizoen zegt dat City op het eind toch weer kampioen zal spelen?

“Dat dacht ik lang, ja. Maar ik vind nu wel dat Arsenal het beste voetbal speelt. Dat is toch leuk, die strijd tussen drie ploegen? City zou wel een fitte Grealish kunnen gebruiken, maar daar kan Pep wel weg mee, zeker?”

Ene Vincent Kompany was zijn gedoodverfde opvolger. Staat hij daar intussen met Burnley en al zijn transfers: 13 op 81.

“Kompany zou in elk geval nog niet klaar zijn voor Manchester City, al zie ik er Guardiola niet snel vertrekken. Meteen T1 bij Anderlecht en Burnley, het is een beetje te snel gegaan voor Kompany, denk ik. De meeste toptrainers liepen toch eerst school als assistent? Dat hij het vorig seizoen in de Championship zo goed heeft gedaan, heeft volgens mij ook te maken met het voetbal dat hij wil: zoveel mogelijk balbezit. Dat kon wel in de tweede klasse, maar in de Premier League zijn de tegenstanders zoveel sterker en moet een ploeg als Burnley telkens het spel ondergaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier