Geert De Vlieger over de play-offs: “Elke week kan alles veranderen”

We lijden met zijn allen weer aan hoge voetbalkoorts. Oorzaak? De play-offs. Remedie? Supporteren en analyseren. Ook bij ex-Rode Duivel Geert De Vlieger, analist en programmamaker bij Play Sports, loopt de spanning hoog op. “Ik durf niet te veel voorspellen, want in de play-offs kan alles er na iedere speeldag helemaal anders uitzien.”

Geert De Vlieger (45) werkt tussen de vele opnames van zijn programma Hoogvliegers door ook nog als analist en co-commentator voor Play Sports. Hij kijkt al reikhalzend uit naar het competitieslot. “We kunnen vier verschillende competities met Belgische ploegen volgen: de drie play-offs én de Europa League. Het zijn drukke, maar vooral erg interessante tijden. Elk jaar staan de play-offs bol van de verrassingen en dat zal dit jaar niet anders zijn”, zegt hij enthousiast.

We vallen met de deur in huis. Wie wint de titel?

Er is nog heel veel mogelijk, maar er zijn twee grote kandidaten voor de titel: Anderlecht en Club Brugge. In die volgorde voorlopig, als je kijkt naar de laatste weken. Al kan het in de play-offs heel snel veranderen. Dat hebben de afgelopen seizoenen ons wel geleerd. Je moet altijd met twee woorden spreken als je je waagt aan voorspellingen over play-off 1. AA Gent moet in zijn eerste matchen meteen tegen Club en Anderlecht spelen. Als het daar punten kan pakken doen de Buffalo’s helemaal mee, als ze verliezen wordt het een two-horse race richting landstitel. Anderlecht zit ook nog met die prachtige matchen tegen Manchester United. De prioriteit mag dan wel bij de titel liggen, zo’n affiches laat je niet zomaar passeren. De thuismatch wordt een echte galamatch. Maar die opeenvolging van wedstrijden kan ook een invloed hebben op de resultaten in play-off 1.

Wat kunnen de drie zogenaamde kleintjes?

Zulte Waregem heeft al een Europees ticket op zak na de bekerwinst. Zo start je toch met een ander gevoel aan de play-offs. KV Oostende zal er dan weer alles aan doen om volgend seizoen Europees te kunnen spelen en die nederlaag in de beker goed te maken. Charleroi heeft op zijn beurt niet voor niets clubs als Standard en Genk uit de top zes gehouden. Mazzu levert er goed werk. Het wordt afwachten wat ze kunnen klaarspelen wanneer er elke week topmatchen worden gespeeld.

“Anderlecht en Club zijn favoriet, maar als Gent twee keer wint, doet het helemaal mee.”

Is het niveau van onze competitie trouwens echt gestegen dankzij die vele topmatchen?

Daar kun je niet omheen. Hoe meer topwedstrijden je speelt, hoe beter je wordt als speler en als ploeg. Dat heeft zeker ook een invloed op de Europese resultaten. Na meerdere jaren van play-offs kun je niet anders dan die conclusie trekken. De play-offs spelen zeker een grote rol.

Over naar play-off 2, met een nieuwe formule: ook enkele ploegen uit 1B spelen nu mee.

We zullen zien wat dat geeft. Het is moeilijk om het niveau te voorspellen. Zeker is dat Standard en Genk er alles aan zullen doen om die barragematchen te kunnen spelen om toch nog mee te doen voor Europees voetbal. Dat is belangrijk voor volgend seizoen. KV Mechelen was dan weer heel dicht bij de top zes. Ik verwacht dat ze al meer aan volgend seizoen zullen denken, om opnieuw een gooi te doen om tussen de grote jongens te staan. Er zit veel dynamiek in die club. Het nieuwe stadion bracht ook beter voetbal en meer supporters met zich mee. De club is aan het groeien. Ze zullen er alles aan doen om volgend jaar het nieuwe Charleroi te worden.

Wat kan een ploeg als Lierse, dat al een heel jaar aan het winnen is, zij het dan op een lager niveau?

Dat is een apart verhaal, hé. Ze haalden geen prijs hoewel ze de meeste punten haalden, maar het is ongelooflijk dat trainer Van Meir daar is moeten ophoepelen. Ik begrijp niet wat daar aan de hand is. Het is logisch dat de supporters er in opstand zijn gekomen. Ik ben benieuwd of ze play-off 2 echt als een cadeau zullen opnemen. Ik betwijfel het.

En dan is er nog play-off 3. Niet meteen de populairste reeks?

Maar er kan wel van alles in gebeuren. Lommel staat laatste maar ging op de eerste speeldag met 0-5 winnen op Cercle. Het lijkt me dat alles daar nog mogelijk is. Als ploeg moet je toch proberen in dat professioneel voetbal te blijven. Zo is het een belangrijke reeks.

Beerschot lijkt volgend seizoen in 1B te zullen aantreden. Het Antwerpse voetbal leeft weer?

Ja, mocht Beerschot terugkeren, dan zit er op termijn misschien weer een echte Antwerpse derby in. Beerschot kan het Antwerpse voetbal nog een boost bij geven. Misschien komt het stadiondossier zo wel in een stroomversnelling? Dan kunnen we het EK 2020 in Antwerpen gaan spelen, in plaats van in Brussel. Dat zou nog een oplossing zijn. (lacht)

 

Bij Play Sports zit je op de eerste rij voor alle matchen in play-off 1 en 2.

(foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier