Het BK én EK lijkt een voorgerechtje voor het WK dat volgende week plaatsvindt. Met uiteraard uittredend wereldkampioen Gianni Vermeersch én Wout van Aert, maar geen Mathieu Van Der Poel. (foto Getty)

Gravelhype nu ook echt in ons land met eerste BK én EK

OUD-HEVERLEE – In de Brabantse Wouden vindt vandaag het eerste BK en EK gravel plaats, een goeie test voor het WK van 2024 in ons land. Uittredend wereldkampioen Gianni Vermeersch is ook van de partij. Wout van Aert past, maar rijdt volgende week zondag wel het WK gravel in het Italiaanse Veneto.

Gravelbiken bestaat uiteraard al langer, maar vooral in de coronaperiode ontdekten tal van fietsers deze nieuwe discipline. Een jaar geleden vond in het Italiaanse Veneto uiteindelijk ook het eerste WK gravel uit de geschiedenis plaats, gewonnen door Gianni Vermeersch en Pauline-Ferrand Prévot. Ook dit jaar vindt de regenboogstrijd, die volgende week zondag wordt verreden, in datzelfde Veneto plaats. In oktober 2024 is Vlaams-Brabant, met Halle als startlocatie, Leuven als finishplaats en passages door het Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud, de organisator van dienst. In afwachting daarvan is er vandaag al het eerste EK gravel in de Brabantse Wouden, met start en finish aan het Zoet Water in Oud-Heverlee en passages door het Meerdaalwoud en Heverleebos. De wedstrijd geldt eveneens als het eerste BK gravel ooit. “Gravel brengt de wielersport iets nieuws”, liet bondsvoorzitter Tom Van Damme eerder al optekenen.

Geen Van Aert en Van der Poel

Wout van Aert is topfavoriet voor het WK van volgende week in Veneto, maar rijdt het BK/EK niet. Mathieu van der Poel, die vorig jaar WK-brons behaalde maar zijn wegseizoen intussen beëindigde, zal in beide wedstrijden niet aan de start verschijnen. Wel van de partij in Heverlee: wereldkampioen Gianni Vermeersch, veldrijders Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, Thibau Nys, wegrenners Quinten Hermans, Tim Merlier, Bert Van Lerberghe, Florian Vermeersch, Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven, alsook ex-profs als Jan Bakelants, Philippe Gilbert, Laurens Ten Dam en Niki Terpstra. Bij de dames toppen Fem van Empel, Sanne Cant, Lorena Wiebes, Denise Betsema en Ilse Pluimers de lijst.

Belgische wereldkampioen

Regerend wereldkampioen Gianni Vermeersch kijkt er alleszins naar uit om het BK en EK in eigen land te betwisten. De West-Vlaming van Alpecin-Deceuninck werd onlangs derde in de kermiskoers in Zwevezele en toonde zich in de Super 8 Classic. Vermeersch kende nochtans geen ideale voorbereiding, nadat hij in de Renewi Tour ten val kwam, moest opgeven en door ziekte een week niet aan trainen toekwam. “Maar de voorbije dagen voelde ik almaar beter”, liet hij deze week in Het Nieuwsblad optekenen. “Een perfecte voorbereiding was het niet, maar het zou mooi zijn om na mijn zege op het eerste WK nu ook te kunnen schitteren in de eerste editie van het EK en BK.” Vermeersch zal het volgend weekend in Veneto moeten opnemen tegen onder meer Wout van Aert, terwijl zijn ploegmaat Mathieu van der Poel er niet bij zal zijn.

Ik zie niet meteen een crosser de overwinning behalen” – organisator Erwin Vervecken

Test voor WK volgend jaar

Drievoudig wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken van Golazo is de organisator van dienst. Het was naar eigen zeggen niet moeilijk om een parcours uit te tekenen. “Het Meerdaalbos en Zoniënwoud zijn een walhalla voor gravelrijders”, vertelde hij aan Sporza. Dit BK en EK wordt een goede test voor het WK van 2024. “Dan zullen de deelnemers grotendeels hetzelfde parcours voor de wielen geschoven krijgen, maar dan in omgekeerde richting. We hadden dit jaar op de deelname van Van Aert en Van der Poel gehoopt, maar er is nog genoeg school volk over. Toch zie ik niet meteen een veldrijder de zege pakken. Ik denk dat dit parcours iets meer is voor wegrenners die goed kunnen sturen, zoals Tim Merlier en Florian Vermeersch. En Greg Van Avermaet werd vorig jaar toch ook nog vierde op het WK.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier