Onderschrift tag with 7 point dummy text. © AFP

Imke Courtois: “Cercle in de top 6 kan best. Ik vrees dan vooral voor Genk”

Imke…!

“Frank, ik wil later bellen, zit in de auto met Max die slaapt. Al klink je nog zo zeemzoet, je maakt haar toch wakker, vrees ik.”

(zes uren later) Ha, je bent er weer. Ik zat al uren te stressen waar je nu weer bleef.

“Mijn leven is tegelijkertijd meer georganiseerd en toch minder voorspelbaar geworden. Net nu jij steeds meer gefixeerd raakt op het exacte uur van bellen. Wat was er nu zo dringend? Problemen in voetballandschap?”

Je mag zelf kiezen: het supportersgeweld dat de Pro League wil aanpakken of de VAR, door zowat de hele voetbalwereld uitgespuwd.

“Oei, dat is een hele moeilijke. Hoe los je beiden op? Bij het geweld in de tribunes waarvoor matchen moeten worden stopgezet zijn duizenden betrokkenen. Hoe reguleer je dat? Zelfregulatie? De verantwoordelijkheid naar de clubs toeschuiven? Sensibilisering is altijd goed, maar is dat voldoende? Nu wil de Pro League meteen sanctioneren met drie uitmatchen zonder fans maar het gaat altijd maar om een paar tientallen vandalen, hé? Héél moeilijk dus. De problemen met de VAR zijn net iets makkelijker op te lossen. Het gaat om enkelingen die soms grote en zeer vermijdbare fouten maken. Ik snap de procedure van ‘elke goal checken’ wel maar die goal van De Sart op Anderlecht: toch niets van aan? En de interpretaties van ‘handsbal’ zijn ook vaak moeilijk te volgen.”

Misschien is het duidelijker als men zegt: élke bal tegen de arm is hands.

“En dan maar verdedigen met de handen op de rug, komaan?! Voor mij telt eigenlijk nog steeds: is het aangeschoten of niet? Idem voor duels. Toen Burgess woensdag voldoende hard wilde terugkoppen op Moris was het gewoon onvermijdbaar dat zijn arm tegen Thiago aanvloog.”

Thiago, tweede in de topscorerslijst, na Denkey! Als je zou mogen kiezen tussen die twee?

“Dan toch Denkey. Thiago is meer werkmier en opportunist, Denkey maakt zelf acties, is completer. Goeie spits, dat zie je ook aan het klassement.”

Zou het kunnen dat Cercle, zondag in Gent en daarna tegen Club maar dan het makkelijkste programma van de top 7, Genk of zelfs Gent uit de Champions Play-offs houdt?

“Waarom niet? Ze waren er vorig seizoen ook dicht bij. Ik vrees vooral voor Genk. Met momenten zie je de klasse maar dan volgt weer ondermaats voetbal met weinig kansen.”

Tot slot: geloof je in tovenaars?

“Hugo Broos! Toch razend knap: met Kameroen de Afrika Cup gewonnen en nu met Zuid-Afrika alweer derde of vierde. Rare Afrika Cup trouwens: waar waren de favorieten Senegal, Marokko en Egypte?”

Wat maakt het uit: thuisland Ivoorkust tegen Nigeria als finale wordt weer een geweldig kleurig en muzikaal volksfeest.

“Ik zou het willen meemaken. Dansen en zingen in plaats van onnozel met bekertjes te gooien!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier