”Union-coach Alexander Blessin straalt zóveel uit”, zegt Imke Courtois. (foto Belga) © Isosport

Imke Courtois: “De tripel voor Union zou nog verdiend zijn ook”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie analiste Imke Courtois over het voetbal

op zondag.

Imke! Moeten we het nu hebben over alleenstaande moeders op VTM en Natalia en Astrid?

“Back to reality …! Heel terecht dat het programma is afgevoerd. Ik heb enkel korte fragmenten gezien als ‘teaser’. Genoeg om heel die heisa te begrijpen. Heel bizar dat ze dit niet zagen aankomen. Het is armoede die op een banale manier wordt gepresenteerd. Kunnen we het niet over Union hebben?”

Wil dan even jouw vrolijk kraaiende dochter aan de piano zetten, wordt Max misschien wat stiller.

“Haha, je vond dat fotootje leuk? Echt, ze wordt rustig aan die piano. Union … Frank?”

Alle superlatieven zijn opgebruikt. Wacht, ik heb er nog een: ze winnen gewoon de Conference League, de Croky Cup én ze worden kampioen. De tripel en wég, die laatste twee jaar.

“Ze zouden het nog verdienen ook. Alleen al maar om de manier waarop ze voetballen. Donderdag was het heel straf: 0-1 voorkomen op Frankfurt en blijven op zoek gaan naar een tweede goal.”

Je bent 35, ken je Aad de Mos, volgende maand 77 jaar, en Henk Houwaart, 78?

“Aad wel, als analist, tuurlijk. Henk Houwaart … (denkt na): een coach van Club Brugge geweest?”

Juist, beide ex-coaches van Anderlecht en Club noemen het grote probleem van beide clubs juist dat zij veel te veel op voorzichtigheid spelen, nooit lef tonen. De Mos verwijt zelfs dat Riemer zijn lot legt in de handen van Jan Vertonghen. En Mechele is ook één die liever achteruit loopt … Dat allemaal in De Krant van West-Vlaanderen, ik vat samen.

“Haha, dat is maar een samenvatting …? Al volg ik De Mos wel over Vertonghen en Mechele: oudere centrale spelers die minder snelheid hebben spelen liever vér achteruit. Op zich logisch dat je je speelstijl aanpast aan je kwaliteiten. Ik was bijzonder slecht in koppen, maar snel, dus ik speelde net heel graag hoog zodat ik moest sprinten om die diepe ballen onschadelijk te maken. Alles om uit het duel te spelen.”

Nog eentje van de twee wijzen: als Club Brugge zondag wint van Anderlecht is het kampioenschap afgelopen!

“Is Union kampioen! Dat zou wel eens kunnen, als Union wint van Standard is de kloof met Anderlecht alweer 11 punten, de rest volgt dan al op 17 punten of meer. De halvering zal ongetwijfeld Anderlecht nog een mentaal boostje geven maar op het veld is het niveauverschil zó groot. En Blessin straalt zóveel uit! Zeg, nog vier matchen, wie van de zes topclubs speelt géén Champions Play-offs, denk je?”

Geen. Het wordt nog razend spannend maar finaal halen Gent en Genk het wel, al gun ik het zeker ook Cercle.

“Gent zijnde zou ik er toch niet gerust in zijn. Zondag Antwerp, dat ook nog niet zeker is van de top 6, daarna naar Standard, misschien nog in degradatiegevaar, dan naar Union en de laatste match tegen Charleroi dat zich dan misschien nog kan redden. Het is aan jou, Hein!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier