(foto Getty)

Imke Courtois: “Ik vind Faes toch maar een risicopatiënt hoor”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag.

Imke! We werden er vrijdagavond….

“… Warm noch koud van, hè? Dat een coach in deze fase durft experimenteren juich ik toe, maar het was niet echt een succes – ik werd niet enthousiast van Openda naast Lukaku. Maar het probleem situeerde zich vooral centraal bij de twee defensieve middenvelders die duidelijk voetballend vermogen misten. In vorige matchen werd het ontbreken van De Bruyne tenminste nog opgevangen door Carrasco of Trossard op zijn positie. Ik vond dat heel opvallend. Gelukkig stuurde Tedesco aan de rust bij en stond het snel 0-3. Ik dacht al wat vroeger te kunnen gaan slapen maar toch maar best dat ik ben blijven zitten, de spanning op het einde en de kwalificatie voor het EK maakte toch nog wat goed. Want enthousiast werd ik niet van hun match.”

Op die manier mogen we niet te veel verwachten van het EK volgend jaar, zeker?

“Dit is een nieuwe generatie, toen de vorige voor het eerst een groot tornooi speelde, het WK 2014 in Brazilië, haalden ze ook geen halve finale. Maar ik volg je wel: het middenveld mist zonder De Bruyne creativiteit en achterin missen ze stabiliteit. Ik hou wel van een type als Theate, maar linksachter is niet echt zijn positie, merk je. Maar vooral Faes vind ik toch maar een risicopatiënt, hoor. Zou Debast, beter uitvoetballend, naast Vertonghen daar geen betere optie zijn? Maar we zien allebei dezelfde lichtpunten, denk ik.”

Doku, Lukebakio en Onana.

“Onana is een uniek profiel. Ik vergelijk hem daarom een beetje met Fellaini. Maar om helemaal tot zijn recht te komen moet hij een creatieve middenvelder naast zich hebben. De Bruyne dus. Dat zou op lange termijn ook Vermeeren kunnen zijn, maar daarvoor is het wellicht nog te vroeg. Maar dat Onana een blijver is, is wel duidelijk. En Lukebakio wordt ook almaar beter, daar gaan we ook nog veel plezier aan beleven. Maar absolute ster was toch weer Doku, niet?”

Hij wordt nog beter dan Eden Hazard!

“Waarom moet jij altijd overdrijven, Frank?”

Geen kwaad woord over gepensioneerden en over zijn dikke kont en geen blasfemie, Eden was heerlijk om bezig te zien. Maar ik zie nu al liever de heupbewegingen en onwaarschijnlijke versnellingen van Doku, denk ik.

“Geweldig om naar te kijken, ja. Maar al toonde zijn assist voor Lukaku het tegendeel, hij mist nog het overzicht en inzicht van Eden, vind ik. Pas dan mag hij ermee worden vergeleken. Ik vond Eden ook iets minder voorspelbaar. Doku is zo onvoorstelbaar explosief dat hij eigenlijk altijd hetzelfde mág doen: de kniezwengel, dreigen, en dan die eerste meter zó versnellen dat geen verdediger, weten ze nu ook al in de Premier League, hem nog kan volgen. Je kan het vergelijken met Robben indertijd. Niet qua type natuurlijk, maar wel de soms uitzichtloze situatie voor verdedigers: hij kwam altijd naar binnen, je wist het op voorhand als verdediger, en toch kon je hem niet stoppen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier