“Jeremy Doku explodeert helemaal. (foto Belga) © PAUL ELLIS AFP

Imke Courtois: “Manchester City kan straks gewoon weer alles winnen”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag.

“… Ik zal je niet kunnen helpen, Frank, ik zag de wedstrijd ook niet. Ik zat op de presentatie van de olympische outfits die Team Belgium zal dragen op Parijs 2024. Leuk hoor, ik zat alweer helemaal in de olympische vibe, ik kijk er nu al naar uit. En wat geleerd over AI?”

Bwa… Ik ben sowieso achterlijk in alles wat wetenschap heet maar vooral: ik vind het allemaal bangelijk, hoe machines alles gaan overnemen. Daar staan we dan met onze schone letteren! Ik heb nu al besloten: doe ik niet aan mee!

“Ik volg je. Al is het in onze drang naar efficiëntie onomkeerbaar, vrees ik. Ik was er toevallig gisteren ook over bezig. Je zegt gewoon: ‘Ik wil een artikel over Bill Clinton’ en het rolt zich zo voor jou uit. Weg charme van het lange opzoekwerk en zwoegen aan vloeiende teksten. Het is de nieuwe wereld, Frank… Toch maar snel naar Anderlecht-Standard, zeker? Wat ik ervan weet: rellen, een rode kaart en Anderlecht heeft weer gewonnen. Anderlecht is stabiel geworden.”

Het grote verschil met het Kompany-tijdperk: de jonge talenten worden nu omringd door kwaliteit en ervaring.

“Het zal wel zijn. Wees maar gerust dat de jongeren Stroeykens, Sardella, Debast, … heel veel opsteken van Vertonghen, Rits, Hazard, … Dat merk je toch ook aan Doku, hoe die helemaal explodeert tussen alle toppers van Manchester City?”

City verloor deze week wel kansloos van Aston Villa en staat inmiddels pas vierde.

“Ik zou me daar toch niet teveel op verkijken. City is best in staat om na Nieuwjaar zomaar weer alles te gaan winnen. Al zeker als De Bruyne terugkeert.”

Zie je een verklaring waarom Genk, uit de beker gewipt door KV Oostende, en inmiddels maar zevende, zo wisselvallig voetbalt?

“Niet meteen, het is niet zo dat de helft van de ploeg daar vertrokken is. Maar bekervoetbal blijft toch iets raars, zelfs Union had alle moeite om zich in Beveren te kwalificeren. Op Eupen moet Genk zich in elk geval wel rehabiliteren.”

Nog even de Red Flames? Die gingen deze week wel danig de mist in.

“Wel een geweldige ontknoping, hoe Nederland zich dan toch in blessuretijd met een vierde goal kon kwalificeren. Maar als België dromen van kwalificatie in de Nations League en zelfs van de Olympische Spelen in een groep met Engeland, Nederland en Schotland vond ik toch al te optimistisch. Het zijn vooral leerrijke wedstrijden tegen toplanden. Wedstrijden die je nodig hebt om te groeien en…”

… om in 2027 in eigen land wereldkampioen te worden!

“(lacht) Ja, België heeft zich deze week samen met Nederland en Duitsland officieel kandidaat gesteld om dat WK te organiseren. Het zou een ge-wel-di-ge boost geven aan het vrouwenvoetbal in ons land. Ik was op het EK in Engeland, om dezelfde beleving en enthousiasme te creëren in ons land hebben we nog veel werk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier