Jacques Sys: “Dit is nog nooit vertoond in de geschiedenis van blauw-zwart”

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

AA Gent overvleugelt Club Brugge

Een historisch moment was het, toen afgelopen woensdag in de Ghelamco Arena van AA Gent de hymne van de Champions League weerklonk. Een nieuw symbool voor de groei en bloei van de club. Vervolgens zorgden de Buffalo’s tegen Olympique Lyon voor een topprestatie. Er zat veel mentale veerkracht in het elftal en nog maar eens had Hein Vanhaezebrouck zijn pionnen goed neergezet. Heel lang heeft de West-Vlaming moeten vechten om erkenning, maar nu kun je écht niet meer naast zijn inbreng kijken. Vanhaezebrouck maakt spelers en derhalve een ploeg beter, hij troeft tegenstanders tactisch af, hij geeft een duidelijke richting aan. Zo groeit AA Gent langzamerhand uit tot een grootmacht in het Belgisch voetbal. Het heeft de beste infrastructuur en het meest duidelijke spelconcept. En het overvleugelt op dit moment ook concurrent Club Brugge.

Dat moet bitter aankomen in het Jan Breydelstadion. De ontluisterende Europese prestatie op Napoli brengt blauw-zwart aan de rand van een crisis. Een gebrek aan bezieling, apathie, sommige spelers die over het veld sloffen, verdedigers die als wassen beelden ogen, hoe kan het dat een club die zich zo leek versterkt te hebben zo diep tuimelt? Ook dan wanneer nu écht blijkt hoe groot de inbreng van Mathew Ryan vorig seizoen in de successen is geweest.

Michel Preud’homme wordt in Brugge zo aanbeden dat hij onaantastbaar is. Maar diep in zijn binnenste moet er bij de trainer een oorlog van frustraties woeden. En hoe gaan bestuurders met de huidige gang van zaken om? Evalueren zij zichzelf? Zij dragen uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor de samenstelling van de kern, waarin een topaankoop als Hans Vanaken vaak op de bank zit omdat hij kennelijk moeilijk in te passen valt. Je kunt niet blijven praten over blessures als je over een kern van 32 spelers beschikt, je kunt niet blijven roepen dat je naar oplossingen moet zoeken. Dit is een ploeg zonder vertrouwen en zonder weerbaarheid. Dat je in de loop van de tweede helft bij een 4-0-stand aanvallend ingestelde spelers inruilt voor defensief georiënteerde voetballers om de schade te beperken, is nog nooit vertoond in de geschiedenis van blauw-zwart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier