Jacques Sys: “Trainers zijn meer dan ooit uitgegroeid tot wegwerpartikelen” (column)

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

Yannick Ferrera, een verfrissend geluid

Heel moeilijk is het om in de schatten of voetballers die bij zogenaamde middenmoters uitblinken een stap hogerop kunnen zetten. Zijn ze bij machte om te blijven presteren als het tempo de hoogte ingaat en de concurrentie groter is? Hoe gaan ze om met de toenemende druk?

Bij trainers is het in wezen niet anders. Yannick Ferrera overtuigde bij STVV. Hij liet de ploeg fris en aanvallend voetballen. Nu moet hij op zijn 34e proberen om Standard uit het moeras te trekken. Zondagnamiddag krijgt hij tegen Lokeren zijn vuurdoop. Standard heeft iets recht te zetten nadat het zich twee weken geleden op Club Brugge liet afslachten.

Dat Ferrera nu STVV na zes speeldagen achter zich laat zet aan het denken. Het ruikt naar opportunisme. Het is niet de eerste keer dat de naam van Ferrera genoemd wordt bij clubs die naar een nieuwe trainer zoeken. Hij zou zich gemakkelijk hebben laten aanbieden. Dat trainers die zich aan een club binden dit project moeten afmaken, is niettemin een gedachte die dateert uit een lang vervlogen tijdperk. Trainers zijn meer dan ooit uitgegroeid tot wegwerpartikelen. Ze worden opgeofferd op het altaar van het resultaat. Niet onlogisch dat ze op een gegeven moment ook aan zichzelf denken.

Yannick Ferrera krijgt bij Standard een unieke kans. Als jonge trainer heeft hij een uitstekend contact met voetballers. Hij is bevlogen, komt goed over en wil spelers beter maken. Of hij rijp is voor een roerige en op emotie drijvende club als Standard en niet wil lopen voor hij goed kan gaan, dat zal moeten blijken. Met hem aan het roer gaat Standard nog maar eens herbeginnen. De tijd dat clubs op fundamenten bouwen die in het begin van het seizoen worden gelegd, behoort ook al lang tot het verleden. Zoals blijkt uit de 66 transfers die sinds het begin van het seizoen werden gedaan. De komst van Ferrera bij een topclub verfrist in ieder geval het trainerswereldje. Te lang werd er overal in dezelfde vijver gevist. Ook STVV doet dat nu niet. Het toonde de moed om de assistent van Ferrera, de  bloedfanatieke Ier Chris O’Loughlin, naar voren te schuiven. Dat ook andere trainers een kans verdienen bewijst de opmerkelijke passage van Stijn Vreven bij Waasland-Beveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier