De laatste dans: de analisten van Eleven Sports wikken en wegen de Jupiler Pro League

Nog 90 minuten. Houdt Club de kloof op 5 punten en is blauw-zwart dan op weg naar een derde opeenvolgende titel? Houdt Anderlecht in Kortrijk zijn vierde plaats vast of wipt Gent alsnog over paars-wit? En Charleroi, Genk of STVV: wie pakt de de laatste twee tickets voor de Europe Play-Offs? Bruggeling Franky Van der Elst, Brusselaar Nordin Jbari en Limburger Dave Peters zijn uitstekend geplaatst om op te warmen. En vanaf 18.30 uur nog 90 minuten.

De Titelstrijd

Volstaat kloof van vijf punten voor Union?

Franky Van der Elst : “Ik verwacht dat ze allebei gaan winnen, al treft Club met KV Mechelen wel een moeilijker tegenstander. Union haalde in zijn laatste drie thuiswedstrijden maar 2 op 9, maar bij Beerschot is het op.”

“Voor Union is het een goeie zaak dat Vanzeir nog net voor de start van de play-off terugkeert. Het is veelbetekenend dat Mazzu in de vijf wedstrijden die Vanzeir wegens schorsing miste, vier verschillende spelers op zijn positie probeerde: Millàn, Mitoma, Lapoussin en Koslowski. Dat is niet onlogisch als je al twee jaar met hetzelfde duo voorin speelt, mannen die elkaar blindelings vinden en op wie het spel grotendeels is afgestemd. Vanzeir is iemand die de diepte zoekt en na de balrecuperatie snel bediend wordt. Hij kan zelf gevaarlijk zijn en hij kan een assist geven aan Undav. Met zijn werkkracht is hij ook belangrijk in de pressing. Zeker voor een keeper die niet comfortabel is met de bal aan de voet is het vervelend als je zo onder druk wordt gezet zoals Vanzeir dat soms doet.”

“Club lijkt met zeven opeenvolgende zeges beter in vorm dan de eerste weken onder Schreuder. Ik denk dat we toen iets te streng zijn geweest voor hem. Hij heeft eerst het systeem veranderd en dan de beste invulling ervan gezocht. Met Skov Olsen en Buchanan beschikken ze op de flanken over spelers met een actie en met Buchanan daar ook over iemand die zijn verdedigend werk heel goed doet. Vanaken zit in zijn beste periode van het seizoen, Rits is goed bezig en voorin zijn er De Ketelaere en Lang. Twee punten achterstand is niet veel wanneer er nog achttien te verdienen zijn. Dat kan Club nog rechtzetten, maar dan zal het wel zijn zegereeks moeten voortzetten.”

“De eerste twee wedstrijden worden ontzettend belangrijk. Misschien zit daar al een onderling duel in en dan kan Union zijn voorsprong al kwijtspelen, maar het kan die ook vergroten. Ik ben echt benieuwd hoe het zal reageren in die play-offs met alleen maar topwedstrijden. Ik denk dat het tot het einde zal meedoen voor de titel.”

“Union bewees al dat het taai is. Er is al vaak gezegd: wacht maar tot ze twee keer na elkaar verliezen. Maar dat is nooit gebeurd! Zelfs niet zonder Vanzeir. En ook niet toen ze achtereenvolgend tegen Genk, Club, Anderlecht en Antwerp moesten spelen: ze pakten 10 op 12 en toonden ook dan weerbaarheid én kwaliteit. Ze houden hun kopje erbij, beginnen geen gekke dingen te doen. Het blijft altijd een geheel en dat heeft veel te maken met Teuma en Nielsen op hun middenveld.

“Club zal in de play-off moeten tonen dat het beter is dan de rest. Vorig seizoen hoefde dat niet, omdat de voorsprong zo groot was. Nu is het een must om nog kampioen te kunnen worden.”

De Champions’ Play-Offs

Wie pakt het laatste ticket?

Nordin Jbari : “Ik denk dat Anderlecht gaat doen wat nodig is om zich van een plaats in play-off 1 te verzekeren: winnen in Kortrijk. Vorig week tankte het veel zelfvertrouwen tegen Charleroi. Hun eerste helft was van een heel hoog niveau. Dat heeft te maken met het feit dat Kompany de laatste tijd vaak met dezelfde ploeg speelt, dat er automatismen zijn en dat er vertrouwen is. Kouamé en Zirkzee scoren en spitsen die scoren voelen zich goed in hun vel.”

“Mocht Verschaeren niet fit geraken, dan zou dat wel een handicap zijn, want hij is sterk bezig en heel belangrijk in het spel van Anderlecht. Hij beweegt veel tussen de lijnen, biedt steun aan Kouamé en Zirkzee, laat hen spélen en doet tegenstanders veel pijn met zijn infiltraties vanuit de tweede lijn. Hij loopt ook meer dan Refaelov, met wie hij een creatief duo vormt. El Hadj, zijn vervanger, is top wanneer hij 100 % is. Maar dat is hij momenteel niet, omdat hij de laatste tijd heel weinig speelde en zijn vertrouwen daardoor niet optimaal is. Misschien is er met hem wat minder beweging.”

“Met Gomez, Refaelov, Verschaeren, Zirkzee, Kouamé… beschikt Anderlecht over heel goeie spelers, die bij tegenstanders voor veel druk zorgen. Maar alleen Refaelov heeft veel ervaring en dat manco laat zich bij momenten zien. Anderlecht heeft het moeilijk om constant te zijn. Bovendien legt Kompany de lat hoog: het spel dat hij wil zien, vraagt heel veel beweging. Tot wat dat kan leiden, zagen we vorige zondag in de eerste helft: Charleroi wist het niet meer. Op die manier kan Anderlecht iedereen kloppen. Maar het is niet gemakkelijk om dat negentig minuten lang te brengen.”

“Om nog kampioen te worden, staat het te ver achter. Maar Anderlecht wordt wel scheidsrechter in de titelstrijd. Ik denk dat Club Brugge kampioen wordt. Volgens mij zou het voor Anderlecht nog vervelender zijn mocht Union de titel pakken. Als je zelf al jaren zegt dat het probleem is dat er geen geld genoeg is om voor de titel te kunnen meedoen… en er komt een naburige club uit tweede klasse die meteen kampioen speelt…”

“Als Anderlecht inderdaad play-off 1 haalt, is dat omdat AA Gent het vorige week weggaf tegen Cercle. En ook door de intelligente communicatie van Kompany in de moeilijke momenten van zijn ploeg, vind ik. Maar moet AA Gent Tissoudali niet missen door de Afrika Cup, dan eindigt het – ondanks de slechte competitiestart – zeker in de top vier.”

De Europe Play-Offs

Drie ploegen, nog twee tickets. Wie valt uit de boot?

Dave Peters : “Ik geloof niet dat Charleroi, genoeg aan een punt, tegen Zulte Waregem iets zal laten liggen. Maar pas op, op Anderlecht kregen ze toch een stevige galet. Ik vind Charleroi best een ploeg met veel goede voetballers: Gholizadeh, Kayembe, Ilaimaharitra… Maar ze hebben wel serieus geleden onder het vertrek van Nicholson in januari. Zulte Waregem kan nu wel bevrijd spelen, maar ik vrees dat na een lange battle er eerder een gezapigheid zal intreden. En Charleroi-coach Still zal zijn ploeg wel scherp krijgen, die ploeg moet met de Europe Play-offs toch hun jaar goedmaken.”

“Voor het resterende ticket wordt het een Limburgs duel, ja. Met voordeel voor Racing Genk, op bezoek bij Seraing dat al tot barrages tegen RWDM is veroordeeld. En dankzij een veel beter doelsaldo (+ 17 tegenover -1, red.) eindigt Genk altijd in de top 8 als het evengoed doet als STVV, dat Standard ontvangt. Neen, ik zie geen grote problemen voor de ploeg van Storck. Eigenlijk had Genk met een aanvalstrio dat vorig seizoen alles wegblies en uiteindelijk bleef, voldoende kwaliteit om mee te doen voor Play-off 1. Maar wellicht zorgden de gemiste transfers toch voor zand in de motor. Bovendien heeft Storck heel veel geroteerd, ook achterin. En zo raakte de magie van eind vorig seizoen wat weg. Maar ze winnen wel van Seraing, net als voor Charleroi moeten ze met een ticket voor de Conference League hun seizoen goedmaken. Wat dus zou betekenen dat Sint-Truiden, 20 op 24, er zelfs met winst tegen Standard, net naast zou grijpen. (nadenkend) Ik vind Sint-Truiden een beetje ‘onbekend is onbemind’, veel sterker dan de meeste mensen denken. De Japanners hebben intussen hun stats, maar laat aan honderd mensen een foto zien van Hayashi, Hara of Hashioka en ze herkennen ze niet. Maar intussen is Sint-Truiden wel een uitstekend voetballend en georganiseerd elftal. Een machine eigenlijk. Absoluut de verdienste van coach Hollerbach, met zijn Spartaanse aanpak. Die werkt voor Japanners.” “Daarbovenop is Christian Brüls echt een van de beste middenvelders van het land. Dat hij soms een beetje prettig gestoord is, moet je er bijnemen. Eigenlijk had STVV de Europe Play-offs verdiend, maar het zal voor Charleroi en Genk zijn.”

(Frank Buyse en Christian Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier