Zowel bij Anderlecht als Union staan de zenuwen gespannen voor de Brusselse derby. (Photo by Maarten Straetemans/Isosport) © Isosport

Klaar voor de play-offs? Het kan op Play Sports! Voetbalpresentator Joris Brys: “Union zit in een gevaarlijk dal”

De play-offs in de Jupiler Pro League zijn allesbehalve voorspelbaar. Wie de matchen vorige weekend op Play Sports via de DAZN/Eleven kanalen volgde, zag een verlies voor de twee leiders in de rangschikking, Royale Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht. Zijn de kaarten herschud, of herpakken de leiders zich? Voetbalpresentator Joris Brys volgt alle ontwikkelingen op de voet.

“Ik had niet verwacht dat zowel Union als Anderlecht zouden verliezen”, blikt Joris terug. “Union verloor al zijn eerste match tegen Genk. Dat ook Cercle te sterk was voor hen, doet vermoeden dat er meer aan de hand is. Union kan blijven herhalen dat ze goed omgaan met de halvering van de punten, toch voel je aan alles dat de twijfel in de groep is geslopen. Het grote vertrouwen en de sierlijke schwung is even verdwenen. Meteen in de eerste minuten twee goals tegen krijgen, is natuurlijk brute pech. Dan wordt het opeens heel moeilijk. Union zit in een gevaarlijk dal waar ze snel uit moeten. Alexander Blessin blinkt uit in het boosten van de mentale staat. In deze fase van de competitie staat of valt alles daarmee voor Union. Het is aan hem om zijn ploeg uit hun dipje te halen. Voetballen kunnen ze allemaal. Dat hebben ze al uitgebreid laten zien, daar bestaat geen twijfel over. Het is nu kwestie van hen opnieuw te doen geloven en motiveren.”

Comfortabeler om te jagen

“Club Brugge en KRC Genk jagen op Anderlecht en Union. In deze fase van de Champions’ Play-Offs is het comfortabeler om te jagen dan om opgejaagd te worden”, lacht Joris. “Club Brugge heeft vandaag bovendien het voordeel dat ze tegen Royal Antwerp FC spelen. De mot zit er wat in bij Antwerp. Nochtans waren ze niet slecht begonnen. Maar bij de rode kaart voor Wijndal is alles omgeslagen. Ook tegen Genk vorige week liep het niet goed. De achterstand van Antwerp op de koplopers is groot geworden. In de Champions’ Play-Offs kan veel, maar ik denk dat het stilaan over en uit is voor Antwerp. Dat beseffen ze ook zelf. Ik vermoed dat Antwerp de pijlen nu vooral richt op de Beker van België. Van die eerste plaats in de Champions’ Play-Offs wordt op de Bosuil niet meer gedroomd.”

Heerlijke spanning

Of de score van Club Brugge – Antwerp een impact zal hebben op de match Anderlecht – Union? “Wees maar zeker. Als Club Brugge vandaag wint, zien Union en Anderlecht de Bruggelingen weer dichter sluipen. Vandaag gaan we nog maar eens zien dat het mentale aspect in de Champions’ Play-Offs misschien wel het belangrijkste is” De spanning is heerlijk voor elke voetballiefhebber. “Maar minder voor de ploeg die de titel uit handen dreigt te geven. We werken intussen vijftien jaar met dit systeem en er wordt minder over geklaagd. Toch zie ik de kwestie terug op tafel belanden. Ik begrijp de frustratie van Union goed. Het hele reguliere seizoen presteerden ze sterk, maar nu liggen de kansen voor de tegenstanders na amper twee matchen weer helemaal open.” Al moeten we volgens Joris ook niet overdrijven. “Het kloofje dat er maar lijkt te zijn, is moeilijker te overbruggen dan je op het eerste zicht denkt.”

Brusselse derby

De Brusselse derby dan: Anderlecht tegen Union. Mogen we daar grote verwachtingen van hebben? “Ik vrees ervoor. Ongeacht het resultaat van Genk en Brugge: bij Anderlecht en Union staan de zenuwen gespannen. Ze moeten allebei winnen om uit hun dal te komen. Bij Union is dat weliswaar wat dieper dan bij Anderlecht, maar ook Anderlecht moet opnieuw een beter ritme vinden.”

El Khannous: flair en precisie

Welke positieve dingen onthoudt Joris vooral van de laatste speeldagen?

“Mijn complimenten aan Cercle Brugge”, klinkt het lovend. “Wat zij doen, is écht straf. Muslic is een ongelofelijke trainer. Hij zei bij de start van het seizoen al dat Cercle een topclub is die de Champions’ Play-Offs zou halen, en dat hebben ze ook gedaan.”

“De positiviteit die uitstraalt van hem en zijn club is inspirerend. Ik heb ook al enorm genoten van het spel van Bilal El Khannous van Genk. Hij heeft een ongelofelijke flair en precisie. Bovendien wordt hij alleen maar beter. Zo’n speler zien we niet elk seizoen. Ik hoop dat we ook volgend seizoen nog van zijn spel kunnen genieten in onze Belgische competitie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier