Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone poseren met de Belgische vlag en hun medailles. Wat ons betreft mag dit beeld nu al bovenaan de jaaroverzichten van 2024. (foto Getty) © DANIEL MIHAILESCU AFP via Getty Images

Kunstschaatsters schrijven Belgische sportgeschiedenis: Loena schittert met goud, Nina straalt met brons

Loena Hendrickx heeft haar favorietenrol op het Europees kampioenschap helemaal waargemaakt. Ze deed zelfs meer dan dat. Hendrickx bezorgde België de eerste individuele gouden medaille ooit op een EK of WK kunstschaatsen. En om het feestje helemaal compleet te maken: Nina Pinzarrone mocht als derde mee het podium op.

Ver van huis, in het Litouwse Kaunas, schreven twee jonge dames Belgische sportgeschiedenis. Het klinkt als een sprookje. Of zoals Loena Hendrickx het zelf beschreef: “Het is echt onrealistisch, een droom die uitkomt.”

Om de immense vreugde van de kersverse Europese kampioene beter te kunnen vatten, keren we terug naar een jaar geleden. In 2023 trok Hendrickx als topfavoriete naar het EK. Alleen kon ze die rol toen niet waarmaken. Hendrickx kwam ten val, met als resultaat: 6,5 punten te kort voor goud en een diepe ontgoocheling.

Doorzetter

Ook de maanden daarna liep het niet van een leien dakje voor Hendrickx. “Ik heb echt een moeilijke zomer achter de rug en zag het even niet meer. Ik was zo gemotiveerd. Ik had nog nooit zo hard getraind, maar het kwam er gewoon niet uit. Ik dacht dat ik nooit meer op mijn niveau zou geraken.”

Maar Hendrickx is een doorzetter en schaatst dit seizoen misschien wel beter dan ooit. Met als kers op de taart: deze Europese titel. We kunnen begrijpen dat ze na de podiumceremonie dolgelukkig was.

Dat was ook Nina Pinzarrone. Amper 17 jaar, maar de klasse en het talent druipen ervan af. Pinzarrone pakte in de vrije kür uit met een technisch feilloze oefening. Goed voor haar eerste medaille ooit op een kampioenschap. En als onze overheid wat wil meewerken, dan kunnen er nog veel volgen. Pinzarrone zit nu meer in de auto dan ze op het ijs staat en Hendrickx overweegt zich in Dortmund te gaan vestigen, waar ze altijd kan schaatsen. Er mogen dus best wat meer faciliteiten komen.

In de voorbereiding op het WK in maart geeft Hendrickx in februari een aantal shows in Zwitserland. Pinzarrone, die dinsdag nog een examen moet afleggen, doet mee aan wedstrijden in Ljubljana en Tilburg.

(Beau Vandevyvere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier