Tenniscoach Marc De Hous over verleden, heden en toekomst: “Goffin kan ooit de top vijf halen”

Het Belgische tennis staat er weer. Goffin en de helden van de Fed en Davis Cup doen het hart van menig tennisliefhebber een pak sneller slaan. Tennisdier Marc De Hous is in de wolken. “De mentaliteit van onze tennissers is fantastisch. Wie weet wat ze nog allemaal kunnen bereiken”, is hij enthousiast.

Marc De Hous (50) is vooral bekend als de trainer die Kim Clijsters naar grote hoogtes leidde. Ook Kirsten Flipkens viel later onder zijn hoede. De Antwerpenaar zit nog steeds helemaal verweven in het tenniswereldje. Zo begeleidt hij jonge talenten én voorziet hij wedstrijden op televisie van de nodige commentaar. In maart doet hij dat op Telenet, dat het aanbod van Play Sports uitbreidt met een pak ATP-toernooien. Marc De Hous zal het spektakel in Indian Wells en Miami aan elkaar praten, met speciale aandacht voor de prestaties van David Goffin.

De laatste tijd lijkt België weer op de tenniskaart te komen. Hoe is het volgens jou met ons tennis gesteld, Marc?

De Belgen leveren hele mooie prestaties af. Bij de mannen is Goffin al een tijdje heel goed bezig. Hij behaalde eindelijk de top tien. Dat is ongelooflijk, tussen al dat geweld in het mannencircuit. Steve Darcis nadert opnieuw zijn hoogste ranking ooit (44ste, red), en dat op zijn 32ste. Ik ken hem al van toen hij nog een kind was. Hij is een topprof, met een fantastische mentaliteit. Hij blijft maar gaan, ondanks vaak moeilijke momenten. Bij de dames komt Elise Mertens plots knap opduiken. Ze wou tegen eind 2017 in de top 100 staan, maar kijk, ze won meteen een toernooi en staat al rond de 70ste plek. Ze kan zo zonder druk tennissen, maar haar nieuwe status maakt het er niet gemakkelijker op. De tegenstanders stellen zich nu op haar af. Waar ze ooit kan eindigen? Ze moet het stap voor stap bekijken: eerst top 50, dan top 30 en wie weet wat volgt er dan? Ze is nog maar 21, er is nog veel mogelijk.

“Goffin een grand slam winnen? Zeg nooit ‘nooit'”

De successen in de Davis Cup en de Fed Cup, kunnen we die aan dat talent linken of spelen er andere factoren mee?

Vooral die teamgeest speelt een rol. Vergelijk het met voetbal. Het is niet omdat je elf supervedetten in één ploeg zet, dat je een goed team hebt. Onze spelers stijgen in zo’n landentoernooi boven zichzelf uit. Dé voorbeelden zijn Steve Darcis en Kirsten Flipkens. Ook Yanina Wickmayer is zo iemand. Al die spelers worden een jaartje ouder, maar op zo’n momenten doen ze het wel. Dat is dankzij hun ongelooflijke mentaliteit. Ook de entourage speelt een rol. In een gewoon toernooi sta je als speler alleen op de baan, in de Davis en Fed Cup kan een coach voortdurend bijsturen. Er is een fysio mee en de kapiteins creëren een sfeer rond het hele gebeuren. Veel ploegsporten in België doen het goed en dat is geen toeval.

Kan een speler als Goffin ooit een grand slam winnen?

Het zal heel moeilijk worden in deze generatie. De top vijf moet kunnen, maar met de aanwezigheid van Djokovic, Murray en nu ook weer Federer die plots weer een grand slam won, is de tegenstand enorm. Maar ik zeg nooit ‘nooit’.

Jaren zoals die van Kim en Justine, beleven we die ooit opnieuw?

Dat kan. Niemand had voor hun opkomst ooit verwacht dat we nummer één zouden zijn in het tennis, en plots hadden we er twee. We doen er met onze clubs alles aan om talenten te zoeken en te ontwikkelen. Tennis leeft in België. Maar je hebt voorbeelden nodig, zoals Goffin nu. Ook om kijkers op televisie te lokken, zoals voor de matchen die Telenet nu uitzendt. Voor ons als commentator is het ook altijd spannender wanneer er Belgen meedoen.

Misschien moeten we Kim en Justine uitdagen tot een comeback?

(lacht) Waarom niet? Dat zou een geweldige verrassing zijn. Let op, laat hen een halfjaar trainen en die komen zo weer de top tien binnen. Koeznetsova is een generatiegenoot en zij doet ook nog volop mee aan de top. Waarom zouden zij het dan niet kunnen? Maar Kim en Justine zijn een ander leven gestart, met hun gezin, dus ik vrees ervoor. Maar we kunnen maar proberen, laten we hen bij deze op ideeën brengen (grijnst).

BRITAIN TENNIS WIMBLEDON DAY2

Marc De Hous leidt samen met Carlo Wilmots de Play Sportskijker doorheen de wedstrijden van David Goffin en is ook te horen bij de kwart-, halve en finales van Indian Wells (vanaf 9 maart) en Miami (vanaf 22 maart).

(foto’s belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier