Money Time in Premier League: wanneer pakt Kevin de titel en welke duivels degraderen…

LONDEN – Halve finale in de Champions League, finale in de FA Cup en nu ook dé uitgesproken titelfavoriet. Wie roept Kevin De Bruyne en Manchester City een halt toe? “De Champions League is voor hen het allerbelangrijkste en bij Arsenal staat wél alles in het teken van de titel”, probeert Geert De Vlieger (51) de spanning erin te houden.

Klasse, masterclass, meesterlijk. Waren er nog superlatieven ongebruikt voor de tandem Kevin De Bruyne-Erling Haaland, dan werden ze deze week bovengehaald. Manchester City demonstreerde in de 4-1-zege tegen Arsenal en geldt voortaan als dé titelfavoriet in de Premier League. “De rol van Kevin De Bruyne is enorm belangrijk, maar met Haaland hebben ze dit seizoen toch echt hun missing link gevonden. Wat een duo”, weet ook analist Geert De Vlieger. “Arsenal staat nog steeds op kop – vooral omdat City minder matchen speelde – maar lijkt de voorbije weken echt de rol te lossen.”

Meerdere doelen voor City

Manchester City als topfavoriet dus, maar toch moeten ze in Londen de hoop nog niet opgeven. “De ultieme hoop van Arsenal, dat is het feit dat City ook nog andere doelen heeft. Binnenkort is er hun halve finale in de Champions League tegen Real Madrid en dan spelen ze begin juni ook nog de finale van de FA Cup tegen stadsgenoot United. Niet dat ze de titel zomaar te grabbel zullen gooien, maar de Champions League is toch het allerbelangrijkste. En voor Arsenal staat wél alles in het teken van de titel. Sowieso is het een straffe prestatie van Arsenal, als je weet van waar ze komen. Iedereen verwachtte een tweestrijd tussen City en Liverpool, maar coach Mikel Arteta heeft iets heel straf neergezet.”

Degradatiestrijd rode duivels

Terwijl slechts twee ploegen nog in de running zijn voor de titel, is het onderin het klassement een stuk spannender. Ook voor onze Rode Duivels. Roméo Lavia bij Southampton, Orel Mangala bij Nottingham Forest, Amadou Onana bij Everton en het kwartet Wout Faes, Timothy Castagne, Dennis Praet en Youri Tielemans bij Leicester. Allen komen ze nog in aanmerking voor degradatie. Bovendien nemen Leicester en Everton het morgen tegen elkaar op.

Als Kompany bij Burnley vertrekt, dan is het voor een echte topploeg” – Analist Geert De Vlieger

“In deze fase zijn dat zespuntenmatchen, maar het staat vast dat meerdere Rode Duivels straks degraderen”, beseft Geert De Vlieger. “De genoemde Belgen zijn nog jong en zullen in de meeste gevallen sowieso in de Premier League kunnen blijven, maar het draait ook om verantwoordelijkheid nemen bij je club. Voor iemand als Tielemans is zo’n degradatie toch echt een smet op zijn blazoen? De realiteit is echter dat het verdiend is dat hun ploegen in deze situatie zitten, want de kwaliteit was vaak ondermaats.”

Toekomst van Kompany

Voor veel Rode Duivels oogt hun toekomst over het Kanaal nog onzeker, Vincent Kompany is daarentegen wél zeker van zijn plaatsje in de Premier League. Deze week pakte zijn Burnley de titel in The Championship, maar ook elders is er veel interesse. “Eigenlijk is het gek als je ziet in welke lijstjes hij staat, na één topjaar bij Burnley”, vindt Geert De Vlieger. “De ultieme droom is dat hij Pep Guardiola kan opvolgen bij City. Maar niemand weet hoe lang de Spanjaard nog aan boord blijft. Het is nu alvast duidelijk dat er geen tussenstap komt. Als Kompany bij Burnley vertrekt, dan is het voor een echte topploeg. Chelsea en Tottenham zouden verregaande interesse tonen, dat zijn toch twee ploegen met enorme kwaliteiten in de kern. Het zou mooi zijn om te zien wat hij met zo’n team kan bereiken, maar met Burnley de linkerkolom halen zou ook subliem zijn. Er wordt veel over gesproken, maar Kompany kan je niet sturen. Hij heeft zijn beslissing ongetwijfeld al genomen. Sowieso ben ik blij dat hij straks in de Premier League actief is. Als speler heeft hij daar het pad geëffend voor andere Belgen, als coach zou hij nu voor hetzelfde effect kunnen zorgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier