Onze man ziet Nicky Hayen vandaag het onmogelijke verwezenlijken en Club Brugge aan landstitel nummer 19 helpen. (foto Belga)

Bovenstebeste Nicky, dat contract ligt toch klaar?

BRUGGE – Het is wat. Nicky Hayen (43) tekende voor de wonderlijkste remonte ooit in de Belgische voetbalgeschiedenis – enkele maanden geleden 19 punten achter op leider Union en vandaag na 23 op 27 in de Champions’ Play-offs op 90 minuten en 1 puntje van een 19de landstitel voor Club… Dat verdient een brief.

Dat net vandaag jij, voor wie het woord kampioenenmaker lijkt uitgevonden, de kampioenenmatch (wellicht) moet volgen vanuit je bureau. Dat je moet wachten tot rond 20.20u om mee te gaan feesten op het veld – ze houden je toch niet tegen? Een mirakel zal het (wellicht) zijn, deze Dag des Heeren. En dan schuif ik graag opzij dat jullie wel wat geluk hadden afgelopen weken (maar nu ook niet meer dan Antwerp vorig seizoen…), dat Union het in deze play-offs zelf verknald heeft en dat Anderlecht (nog) niet goed genoeg was om weer de nummer 1 van het land te worden. Neen, nummer 3 is de plaats die ze dit seizoen (zouden) verdienen.

Je zal me niet meer kennen, Nicky. Het moet ergens begin deze eeuw zijn geweest, ons enige interview. In Sint-Truiden was dat, in het supporterscafé De Kanarie, geloof ik. Je was toen behalve een toegewijde verdediger een rasechte STVV-er, en dat stond voor voetbal, volk en vuur.

Dat heb je meer dan 20 jaar later ook bij Club neergezet. Het ‘Club-voetbal’ teruggebracht (hoe je Onyedika, Skoras, Sabbe, Odoi, Jackers, Ordonez, Skov Olsen, Thiago, Jutgla, Vanaken … zo snel weer op niveau kreeg is puur vakmanschap). Bij blauw-zwart heet de passie ‘sweat’. En het volk staat als nooit tevoren achter Club (en zijn coach).

Maar wacht eens, Nicky: unscripted drama, die titel is eigenlijk nog niet binnen, hé. Wie zegt dat het zotste van deze play-offs niet bewaard is voor de laatste speeldag? Dat Cercletje het feest van de buren verknalt en zelf de kers op zíjn taart zet, naast een Europees vlaggetje? En dat dan tegelijk Union thuis gewoon wint van Genk en/of Anderlecht eindelijk eens toont op Antwerp (al willen Van Bommel en co toch één keer sprankelen in deze play-offs) dat ze wél kampioenenpotentie hebben?

Wel, stél… stél dat het toch nog misloopt, dan is een tweede plaats nóg steeds een half mirakel, toch? En dan weet Bart Verhaeghe – voetbalbazen supporteren altijd in centen – ook dat een ticket voor de derde kwalificatieronde voor de Champions League kans biedt op die vetpot van minstens 30 miljoen euro. Moet ie toch ook content mee zijn? En dan komt jouw evaluatieformulier. Coach Club NXT, nog steeds niet ingevuld, (je zou te ambitieus zijn geweest, met Robin Veldman hebben ze al een opvolger) in de prullenmand en dat van Hoofdcoach Eerste Ploeg is toch maar een formaliteit meer? Maandag worden in Middelkerke de Pro League Awards toegekend – de keuze van de spelers, trainers en bestuurders zelf. Uw voorzitter zal bij Coach van het Jaar wel geen Ronny Deila hebben ingevuld (wat zou die vandaag trouwens denken en doen, stuur je hem rond 20.30u een appje, Nicky?) maar Nicky Hayen. En naast zijn formulier ligt dan jouw nieuw contract als T1 toch?

Succes, Nicky, straks.

Frank

Notabene 1: De baas belde net of bovenstaande niet meer over Union en Anderlecht moet gaan. “Die kunnen toch ook nog kampioen spelen? En Club kan toch nog derde worden?” Neen. Maar desgevallend, Nicky, hoef je van hierboven nog steeds maar een paar lijnen te schrappen. Je begrijpt wel.

Notabene 2: Zeg Nicky, stel je voor dat het aan de rust in Jan Breydel 0-0 staat en in Union-Genk 3-0, dan hebben jullie en Cercle allebei voldoende aan een gelijkspelletje. De salonremise van de eeuw? Eerlijk? Kijk je dan eens vanuit je bureau hoe Rik De Mil in de tribune (twee keer redder én halve kampioen) zit te grijnzen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier