10 weetjes over België en de Olympische Spelen

Vanavond gaan de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio officieel van start met een grootse openingsceremonie. Ook België zal weer van de partij zijn op dit vierjaarlijkse grootse internationale sportevent. Wij verzamelden 10 interessante wist-je-datjes over België en de Olympische Zomerspelen, van het prille begin tot nu.

1.    De Belgische recordhouder van olympische medailles is Zemstenaar Hubert Van Innis (1866-1961). Hij behaalde in totaal negen medailles in het boogschieten, zes gouden en drie zilveren, verzameld op de Olympische Spelen in Parijs in 1900 en in Antwerpen in 1920.

2.    De Olympische Spelen werden al één keer georganiseerd in België. In 1920 was Antwerpen gaststad van de Olympische Spelen. En het mag toch wel een bijzondere editie genoemd worden. Zo waren het de eerste Spelen na Wereldoorlog I en werd er voor het eerst de Olympische eed afgelegd door een sporter; deze eer viel te beurt aan onze landgenoot Victor Boin (1886-1974). Tijdens de openingsceremonie werd voor het eerst de Olympische vlag met de welbekende vijf ringen gehesen en werd het loslaten van witte duiven als symbool van de vrede een vaste traditie.

3.    In 1920 regende het medailles voor de Belgen: veertien  gouden, elf zilveren en elf bronzen medailles. Zesendertig stuks in totaal dus. De editie van 1980 leverde de ‘magerste’ oogst op voor de Belgen. Toen mochten ze slechts één medaille mee naar huis nemen, een gouden weliswaar, behaald door Robert van de Walle in judo (tot 95kg).

19810114 - The picture presents the belgian judoka Robert van de Walle at the occasion of his appointment as sports man of the year. BELGA PHOTO ARCHIVES
Judoka Robert van de Walle behaalde in 1980 de enige medaille voor België. (foto Archief Belga)

4.    De Rode Duivels hebben al één keer een gouden medaille behaald op de Olympische Spelen. Dat was op de editie in Antwerpen in 1920. De Belgische voetbalploeg versloeg op het Olympisch voetbaltoernooi  Tsjechoslowakije met 2-0.

5.    België neemt al voor de 26ste keer deel aan de Zomerspelen. Enkel op de eerste editie in 1896 in Athene en op de editie van 1904 in Saint Louis (Amerika) ontbrak België.

6.    Tot nu toe verzamelde België in totaal 142 medailles waarvan 37 gouden, 52 zilveren 53 bronzen medailles. Hiermee staan ze op een eervolle 31ste plaats in de landenrangschikking der gewonnen medailles.

7.    Het team Belgium Rio 2016 telt 110 atleten die aantreden in 24 van de 28 sporten. Onder meer de familie Borlée (atletiek), Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert (wielrennen), Evi Van Acker (zeilen), Kirsten Flipkens, Yanina Wickmaeyer en David Goffin (tennis) en nog vele anderen vertegenwoordigen ons land in Rio. Alle atleten en de sporten waarin ze aantreden en meer, vind je terug op de website www.teambelgium.be.

8.    Wil je niks missen van de avonturen van onze Belgen in Rio, dan kan je de gratis app van Team Belgium downloaden. Via deze app kom je alles te weten over de Belgische atleten en hun prestaties. Deze app kan je zowel via de App Store of Google Play downloaden.

9.    In de afgelopen jaren verdwenen sporten van het programma van de Olympische Spelen, kwamen er nieuwe bij of maakten sommige een comeback. Zo is het golfen dit jaar terug van lang weggeweest te zijn, tot grote vreugde van velen onder wie Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters en Chloé Leurquin. Zij zullen onze kleuren verdedigen in Rio.

10.    De jongste Belgische deelnemer aan de Olympische Zomerspelen is roeier Philippe Cuelenaere. Bij zijn deelname aan de Zomerspelen in Los Angeles in 1984 was hij 12 jaar. Hij nam er deel als stuurman voor William en Guy Defraigne. De oudste Belgische deelnemer tot nu is boogschutter Jacques Lafortune. Op de Spelen in 1960 in Rome was hij 64 jaar oud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier