“Ondanks zijn denken op korte termijn heeft het Leekens nooit aan aanbiedingen ontbroken. Dat kan geen toeval zijn”

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

Georges Leekens, de brandweerman

Hij zal wel nooit veranderen, Georges Leekens. Het is alsof hij alleen kan functioneren als er rond hem een spanningsveld hangt. In 1984 begon Leekens bij Cercle Brugge aan zijn trainerscarrière. Ambitieus en vol nieuwe ideeën. Hij pleitte voor een meer wetenschappelijke aanpak op training, hij zei dat er in dit land onvoldoende intensief werd geoefend en dat we de internationale aansluiting zouden verliezen als dat niet veranderde. Het waren profetische woorden. Leekens leek toen, op zijn 35ste, een vernieuwer. Vanuit zijn opleiding als kinesist, met een grote kennis van het spierenstelsel, leek hij te weten hoe hij moest trainen. Hij benadrukte in die beginjaren dat er onder hem weinig spelers geblesseerd zijn.

Wat is daar nu van overgebleven? Een trainer die om de haverklap van werkgever veranderde, zonder scrupules en soms zonder fatsoen. Slechts zelden voltrok een overgang van Leekens zich in een sfeer van rust en sereniteit. Voor de buitenwereld brokkelde zijn status af, hij werd bij momenten ongeloofwaardig, hij lichtte zijn vreemde beslissingen nooit echt toe, maar praatte er altijd omheen. En hij is niet rancuneus tegen mensen die hem zwaar bekritiseren, hij klopt hen zelfs amicaal op de schouder, een zeer on-Belgische eigenschap in een land van lange tenen.

Een groot incasseringsvermogen had Leekens altijd al. Hij stapt fluitend door het leven, met een haast kinderlijke blijheid. In hoeverre dat een masker is, zal wel nooit helemaal duidelijk zijn. Leekens zal ook nu, na de overgang naar Lokeren, alle stormen trotseren. Natuurlijk is de ontslagen Bob Peeters zwaar ontgoocheld over de wrange manier waarop dit allemaal gebeurde, over het gegeven dat Leekens eerder in het tv-programma De Zevende Dag openlijk naar deze job solliciteerde. Dat was pijnlijk al kan je hem als werkzoekende trainer niet verbieden om op een offerte van Lokeren in te gaan. De beslissing daarover werd uiteindelijk genomen door voorzitter Roger Lambrecht. Hij wilde ten koste van alles een andere trainer en koos Leekens, de man die snel branden kan blussen. Ook dat is een opmerkelijke rode draad doorheen de carrière van de ex-verdediger: ondanks zijn denken op korte termijn heeft het hem nooit aan aanbiedingen ontbroken. Dat kan geen toeval zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier