Morgen start met de Miami Open de ‘vijfde Grand Slam’, zonder Kimback maar met Mertens als outsider. Commentator Marc De Hous: “Elise, laat dat dubbelspel vallen”

MIAMI Drukke tennistijden voor de dames. Vandaag is er de finale van het WTA-tornooi in Sint-Petersburg. En morgen begint in Miami de ‘vijfde Grand Slam’. Zonder Kim Clijsters, maar wel met Belgiës nummer één Elise Mertens. “Elise pakt het goed aan, alleen zou ze het dubbelspel beter laten vallen”, vindt Marc De Hous, gewezen coach van Clijsters en commentator bij Telenet Play Sports.

De Hous, die Kim Clijsters als coach tussen 2002 en 2005 naar grote successen loodste, was verrast door het forfait van zijn gewezen poulain voor de Miami Open in Key Biscayne. “Het is nochtans een ideaal tornooi voor haar, maar Kim legt de lat heel hoog. Waarom speelt ze niet eerst enkele kleinere tornooien om matchritme op te doen? In haar laatste drie wedstrijden kwam ze telkens tegen een wereldtopper uit. Niet evident, maar we zagen wel dat ze nog altijd kan tennissen. Daarnaast is de grote vraag natuurlijk: hoe is het gesteld met dat lichaam van haar? Ik vrees dat het meer tegenpruttelt dan dat wij weten. Dat is iets wat wij niet weten, maar het moet voor Kim enorm frustrerend zijn. Wat haar dan nog drijft? Tennis is haar leven. Kijk naar Yanina Wickmayer. Die is zwanger, maar traint nog altijd tegen ballenmachines en wil na de bevalling absoluut een comeback maken. Bij Kim is dat ook zo. De liefde voor het spelletje is zo groot. Een tweede comeback zou ook uniek zijn. Alleen wil de geest nog wel mee, maar het lichaam niet altijd meer.”

Waarom speelt Kim niet eerst enkele kleinere tornooien om matchritme op te doen?” – Marc De Hous, analist en ex-coach van Clijsters.

Frisse Mertens

Voor de rest: geen Belgische topprestaties in Sint-Petersburg. Kirsten Flipkens ging er al snel uit en Elise Mertens (WTA-17) gaf verstek om zich beter op Miami te kunnen voorbereiden. “De fantastische prestaties van Kim Clijsters en Justine Henin hebben de lat heel hoog gelegd voor de volgende generatie in ons land, maar Elise trekt zich daar niets van aan en doet haar eigen ding”, vindt De Hous. “Het was heel slim van haar om Sint-Petersburg te laten schieten en haar schouder te laten genezen, zodat ze fris aan het belangrijke tornooi van Miami kan beginnen. Het enige gevaar bij Elise is volgens mij het dubbel. Als ik haar coach was, zou ik Elise alleen op het enkelspel laten concentreren. Die paar procentjes in frisheid kunnen het verschil maken. Met Kim heb ik dat indertijd ook gedaan en dat heeft duidelijk geloond. Kim was fysiek een beest. De workload van Elise ligt veel hoger, maar daardoor is haar lichaam ook fragieler. Mijn tip dus: laat dat dubbelspel vallen. Financieel hoeft ze zich geen zorgen te maken.”

Het mentale aspect

De Hous hoopt dat Mertens zich op een dag een toptienspeelster mag noemen. “Ze heeft al twaalfde op de ranking gestaan en die top tien zal ook wel eens lukken. Alleen moet je er daarna ook kunnen blijven in staan. Daarvoor moet je constant presteren. Op elk tornooi naar de kwart- of halve finale doorstoten. En op een Grand Slam de tweede week halen. Hoe je dat doet? Talent en werklust is één ding, maar onderschat vooral het mentale aspect in toptennis niet. We hebben in het verleden zoveel topspeelsters een Grand Slam zien winnen. Ivanovic, Stosur… Maar daarna moesten ze bevestigen en blokkeerden ze door de druk. Degenen die aan de top blijven staan, zijn mentaal ijzersterk. Op de belangrijke momenten je niveau halen, dat is wat telt.”

Opvallend: sinds de laatste Grand Slam-overwinning van Serena Williams op de Australian Open van 2017 is er geen enkele speelster die het damestennis nog domineert. “Osaka begint zich stilaan als de leading lady op te werken, maar het is nu eenmaal een feit: iedereen kan van iedereen winnen. Serena Williams blijft dromen van haar 24ste Grand Slam en ik gun het haar van harte, maar ze beseft ook dat het almaar moeilijker wordt.”

 

Tennis op Play Sports

Op Telenet Play Sports 3 kan je vanaf 16 uur live de finale van het WTA-tornooi in Sint-Petersburg volgen. Een Russisch duel tussen Gasparyan en Kasatkina.

Vanaf morgen hoef je ook niets te missen van de Miami Open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier