“Portugal is geen grote kampioen”

Met de Europese titel voor Portugal is een einde gekomen aan EURO 2016. Tegen Frankrijk werd het geen hoogstaande finale, net zoals het hele tornooi eigenlijk. Ook onze huisanalist Aimé Anthuenis bleef een beetje op zijn honger zitten.

“Dat het geen spektakelwedstrijd werd in het Stade de France gisteren verbaast me niet”, aldus Aimé Anthuenis. “De spanning is te groot voor een aantrekkelijke affiche in de finale. Bovendien werd de wedstrijd ook onthoofd door het uitvallen van Cristiano Ronaldo. Qua spektakel was het ook een beetje een voortzetting van het hele EK. Wat mij betreft mag de UEFA volgende keer gerust opnieuw voor zestien deelnemers opteren. EURO 2016 is eigenlijk pas gestart in de achtste finales.”

“Pogba onder de verwachtingen”

“Het is jammer voor Frankrijk dat ze aan het kortste eind trokken, want op basis van het hele tornooi verdienden ze Europees kampioen te worden”, vervolgt Anthuenis. “Maar de sterren bij de Fransen zoals Griezmann, Payet en Pogba gaven tegen Portugal niet thuis. Vooral die laatste heeft me ontgoocheld. Als je ziet dat Juventus 120 miljoen euro als transferprijs voor hem verlangt, moet je meer van hem verwachten. Bij Frankrijk was het eerder Griezmann die de eerste viool speelde, maar ook hij miste enkele mooi kansen in de finale.”

“Zonder Ronaldo Portugal niet in de finale”

Opvallend was dat Portugal  het tegen Frankrijk bijna een hele wedstrijd moest stellen zonder sterkhouder Cristiano Ronaldo die al snel uitviel met een knieblessure. “Ze hebben het vooral gehaald dankzij een defensieve organisatie en strijdlust”, vindt Aimé Anthuenis. “Zoals we in dit tornooi wel meer hebben gezien zijn dat factoren die soms van groter belang zijn dan technische klasse. Dat zie je meer en meer trouwens in het moderne voetbal: bij balverlies plooit iedere ploeg terug op de eigen helft, mijdt de risico’s en als het dan de bal terug in het bezit heeft proberen de spelers er snel uit te komen. Bij sommige ploegen is dat op het EK gelukt, maar gisteren zat alles potdicht. Wel ben ik het niet eens met de stelling dat Portugal nu bewezen heeft meer te zijn dan Ronaldo. Als je kijkt hoeveel doelpunten hij al voor zijn nationale ploeg gescoord heeft, weet je genoeg. Zijn onbeschikbaarheid kan je in één wedstrijd wat camoufleren, maar indien hij in de eerste groepswedstrijd geblesseerd was geraakt, had Portugal het nooit tot in de finale geschopt. De ploeg heeft op de juiste momenten toegeslagen, maar het is geen grote Europese kampioen.”

Misschien extra pijnlijk dan voor de Rode Duivels die op papier niet minder lijken dan hun Portugese concurrenten. “Enerzijds klopt dat wel, maar anderzijds kunnen vijf, zes andere ploegen dat ook zeggen” analyseert Aimé Anthuenis. “Een Kroatië en een Polen hebben bijvoorbeeld ook wereldvedetten rondlopen in hun elftal en zijn in theorie ook van hetzelfde niveau. Ook van Engeland had ik op EURO 2016 meer verwacht.”

Anthuenis: “De nationale ploeg is overroepen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier