Rik Verheye en Johan Heldenbergh als commentator bij AA Gent – Club Brugge: “Dit is een jongensdroom”

De Slag om Vlaanderen is voor de supporters sowieso al speciaal. Maar voor Johan Heldenbergh en Rik Verheye wordt de match van zondag  alvast een om nooit te vergeten. Op vraag van Telenet zullen zij dit weekend de topper van commentaar voorzien. Buffalo Johan neemt het AA Gent-kanaal voor zijn rekening, terwijl FCB’er Rik Verheye op het Club-kanaal zijn favoriete ploeg naar de overwinning hoopt te schreeuwen.

Heren, hoe belangrijk is deze wedstrijd voor Gent- en Clubsupporters?

Rik: Ik denk dat die voor een fan van Gent belangrijker is dan voor ons. Voor Gentenaars is dit zogezegd de Slag om Vlaanderen, maar voor ons is dé topmatch die tegen Anderlecht. Toch is dit een heel belangrijke wedstrijd. Gent is een te duchten concurrent en ik heb geen zin om op mijn bek te krijgen.

Johan: Voor heel wat Buffalo’s is Club Brugge zowat de ‘antichrist’. Dat is historisch gegroeid. Toen ik jong was speelde Gent in tweede en zelfs in derde klasse. In mijn klas in Gent was de helft van de jongens destijds voor Brugge, dat toen een topclub was. Heel veel Gentenaars zijn in die tijd voor Brugge gaan supporteren, en dat heeft toch wel kwaad bloed gezet. En ook buiten het voetbal is er een rivaliteit, die om de mooiste stad van Vlaanderen. Begrijp me niet verkeerd: Brugge is minstens even mooi als Gent, maar voor een bruisend leven moet je toch hier zijn.

Wat zijn jullie verwachtingen voor de wedstrijd?

Johan: Ik ben geen enorme optimist wat deze match betreft. Gent flirt met Play-off 2, terwijl Brugge op titelkoers ligt. Wij hebben wel een behoorlijke thuisreputatie dit seizoen en hebben ons blijkbaar goed versterkt tijdens de winterstop. We gaan dus sowieso voor de overwinning. Ik verwacht een explosieve wedstrijd.

Rik: Club is goed uit de winterstop gekomen. Mentaal zit het allemaal goed. Ik verwacht vooral dat ik het enorm leuk ga vinden om commentaar te geven. Onder vrienden organiseren we wel eens FIFA-tornooitjes en ik breng dan ook live verslag uit van de wedstrijden. Ik doe dan al eens graag Frank Raes na, die tijdens de match de grootste wantoestanden aanpakt, zoals het omroepen van een verkeerd geparkeerde Skoda. Raes is ook de meester van de nutteloze weetjes, zoals het beroep van de ouders van een voetballer. Heerlijk! Ik vind het nu al jammer dat ik maar één wedstrijd mag becommentariëren.

Rik Verheye: “Het moeilijkste aan commentaar geven? Variëren in scheldwoorden, denk ik.”

Bereiden jullie zich voor op deze taak? Zo eenvoudig is het waarschijnlijk niet om van schreeuwende supporter naar zinnige verslaggever te gaan.

Rik: Ik durf fameus te vloeken en te tieren. Het zal alleszins moeilijk voor me worden om genuanceerd te blijven. Het moeilijkste? Variëren in scheldwoorden, denk ik. (lacht)

Johan: De mensen mogen van mij niet verwachten dat ik plots een woordkunstenaar als Peter Vandenbempt blijk te zijn. Mijn taak is om samen met Bert Haelvoet, nogal een heftige gast, ‘objectief te supporteren’. Naast Bert zal ik ongetwijfeld de rustige blijven. Ik ben wel bang dat ik iets ga zeggen waar ik later spijt van ga krijgen, maar dat zullen de Club-supporters me hopelijk wel vergeven. Alleszins is dit voor mij een jongensdroom!

Hoe diep zitten jullie in de put bij verlies?

Rik: Ik kan heel goed relativeren en loslaten. Bij verlies denk ik altijd: hop, nu naar de volgende match! Maar als ze het kampioenschap zouden verliezen, dan baal ik uiteraard wel enorm. Twee jaar geleden vond ik dat zo verschrikkelijk. We speelden beter voetbal dan vorig jaar, maar grepen naast de titel.

Johan: Ik kan echt wel even ongelukkig zijn bij een verloren wedstrijd. Net zoals wanneer ik naar voetbalwedstrijden van mijn kinderen ga kijken en zij onterecht verliezen. Ik blijf wel altijd redelijk kalm en diplomatisch. Scheldwoorden zal ik ook niet gebruiken. Voetbal moet de belangrijkste bijzaak ter wereld blijven. Ik vind de sfeer bij zo’n geladen wedstrijd vaak enorm agressief en de taal naar Club Brugge toe vaak kinderachtig. Je moet ook als Gent-supporter kunnen zien dat Club Brugge ‘on a roll’ is, maar natuurlijk kan niemand mij dwingen om die ploeg sympathiek te vinden.

Jullie mogen commentaar geven in iets minder gekuist Vlaams dan we van jullie gewoon zijn. Hoe ‘vettig’ wordt jullie dialect?

Johan: Ik denk dat het bij mij nog wel gaat meevallen. Het zal alleszins met de Gentse r zijn, waar ik zo fier op ben. En af en toe zal er wel eens wat echt Gents dialect tussen zitten.

Rik: Ik becommentarieer samen met Dominique Persoone. Dus dat wordt hardcore West-Vlaams!

AA Gent – Club Brugge is zondag om 14u30 live te zien op Telenet Play Sports HD1 (200, neutraal), HD2 (201, Kanaal AA Gent) en HD3 (202, Kanaal Club Brugge). De kanalen worden open gezet voor alle Telenet-kijkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier