Analist Eddy Snelders voorspelt volgende generatie Rode Duivels een terugval: “Het wordt in 2021 de laatste kans op een prijs”

BRUSSEL Tussen woensdag, winst maar teleurstellende prestatie van de ‘Next Generation’ in de oefenmatch tegen Zwitserland, en België-Engeland vanavond waarin de échte Rode Duivels naar de ‘Final Four’ van de Nations Cup kunnen reiken: wat moeten we denken van de nabije toekomst van de huidige nummer 1 op de FIFA-ranking? We legden analist en Rode Duivels-watcher Eddy Snelders vier stellingen voor over zin en onzin van voetbal in coronatijden en over heden en toekomst van de Rode Duivels. Hij antwoordde klaar en duidelijk. “Hans Vanaken kàn misschien geen stap hoger meer zetten.”

1. Dergelijke oefenmatchen en zelfs die hele Nations Cup in een Europa, grotendeels lamgelegd door covid 19 dat ook al zorgde voor een overbelast internationaal voetbalprogramma, zijn niet te verantwoorden.

Akkoord. Het opzet van de Nations Cup, wedstrijden met inzet in plaats van al die zinloze oefenmatchen, vond ik wel goed. Uit de periode dat ik assistent-bondscoach was, ken ik de nonsens van die oefenmatchen: wedstrijden met 7 of 8 vervangingen waar niemand wat aan heeft. Maar door de coronacrisis – veel uitgestelde wedstrijden, veel positieve gevallen bij de spelers – is die Nations Cup zijn doel voorbij geschoten. In normale omstandigheden vallen elke maand interlands, wedstrijden voor de nationale eer, nog te verantwoorden, maar ik vind dat het topvoetbal nu ook een morele verantwoordelijkheid heeft, gezien de covid-problematiek in elk land. Het heeft ook te maken met commerciële belangen dat de nationale competities, de Europese en de Nations Cup moeten blijven doorgaan, maar al die quarantaines, om de twee dagen iedereen testen… is dat allemaal ethisch nog te verantwoorden? Dat stemt toch tot nadenken. Over de overbelasting van de spelers maak ik mij minder zorgen: de clubs moeten in de breedte sterk genoeg zijn om voldoende te kunnen roteren.

2. Alleen Castagne, Trossard, allebei geblesseerd, en Doku zitten dicht bij de selectie voor het EK 2021 die niet veel zal verschillen van Rusland 2018.

Dat zou heel goed kunnen. Elke bondscoach houdt zolang mogelijk vast aan de kern waarmee hij successen boekt en waarvan de vervaldatum niet voorbij is. Behalve bij blessures, zal Roberto Martinez heus niet veel wijzigen aan zijn spelersgroep. Castagne zie ik er wel bijkomen, van de anderen wil ik nog even afwachten hoeveel progressie ze zullen maken. Doku krijgt misschien al zondag de kans als alternatief voor de afwezige Eden Hazard, maar om nu al te zeggen dat hij een grote kans maakt op een selectie voor het EK, daarvoor zal hij zich in Frankrijk toch nog serieus moeten ontwikkelen. Hij is pas 18 jaar, hé, er komen nog veel ups en downs, om dan nu al te zeggen dat hij ooit de vervanger wordt van Eden Hazard… Er is ook nog Hans Vanaken, de tussengeneratie eigenlijk. Te jong voor de huidige generatie en te oud voor de nieuwe. Woensdag onopvallend, maar ik ben niet akkoord als je zegt dat hij dringend naar een buitenlandse competitie moet, dat hij het te gemakkelijk heeft in België. Omdat ik niet weet of hij een stap hoger kàn zetten. Vooral omdat hij op zijn best is in het systeem van Club, waar hij omzeggens de baas is en waar hij ongelooflijk waardevol is.

Hij beseft wellicht zelf dat een buitenlandse competitie, een hoger niveau en tempo, een andere mentaliteit, in een nieuwe ploeg, in een andere positionering wellicht, meer druk… niet zó evident is. Ik weet niet hoe heimweegevoelig hij is, maar ik heb toch niet de indruk dat hij, zeker na zijn contractverlenging, staat te springen om in het buitenland te gaan vechten voor zijn plaats. Want voor de top is hij misschien is te traag. Dan kan je wel zeggen dat spelers als Tielemans, Praet… in het buitenland wel die stappen hebben gezet, die zijn wel een stuk jonger. Dan had Vanaken vijf jaar geleden die keuze moeten maken.

3. We gaan in 2021 een prijs moeten pakken, EK of Nations Cup, want de volgende generatie zal een stuk lichter wegen.

Akkoord. Luister, nummer 1 op de wereld, dat is voor zo’n klein landje al zeer uitzonderlijk. Je kan niet verwachten dat we net zoals landen als Brazilië, Duitsland, Spanje, Frankrijk… élke generatie in de top 5 zullen staan. We staan er nu al zolang dat we dat vanzelfsprekend gaan vinden. Vergeet niet dat we vroeger al blij waren met de top 20, ik heb zelf de periode meegemaakt dat we al tevreden waren met een Belg op de bank in het buitenland. En nu zijn al de Rode Duivels sterkhouders bij topploegen. Een hele hoop dikke goudvissen in dezelfde vijver dus. Courtois, Kompany, De Bruyne, Vertonghen, Eden Hazard, Vermaelen… noem maar op. Mannen voor de finale van de Champions League, nog steeds het allerhoogste. Het zou alleen maar logisch zijn dat we na hen naar een mindere conjunctuur gaan en weer tevreden moeten zijn met top 20. Wat, verwend als we zijn, niet makkelijk te aanvaarden zal zijn. Al is het zeer vanzelfsprekend dat we binnenkort niet meer dezelfde kwaliteit zullen hebben als de laatste vijf jaar. We hadden woensdag tegen Zwitserland net zo goed kunnen verliezen, hé. Het komende EK wordt dus cruciaal om een prijs te pakken. Al blijf ik erbij dat we die prijs al hebben weggegooid op het EK Frankrijk. Want op het WK 2018 verliezen in de halve finale tegen een topper als Frankrijk, dat kan gebeuren – op tien minuten na lagen we er in de achtste finales al uit tegen Japan en dan was Martinez de slechtste in plaats van de beste coach aller tijden. Maar uitgeschakeld worden tegen Wales… Toén moesten we al Europees kampioen geworden zijn, die bloementuil lag gewoon voor het grijpen. Dat moet dus komend jaar worden goedgemaakt, met een groep die alweer vijf jaar ouder zal zijn. Met meer vraagtekens, meer blessures… Het is onze laatste kans. Wat de volgende generaties gaan doen, is nog een open vraag. Met De Ketelaere, Vanheusden, Doku… gaan we best nog wel competitief blijven en er weer op elk groot tornooi bij zijn, zoals in de jaren 70 en 80. Maar wellicht zullen we weer tevreden moeten zijn als we de groepsfase overleven. Wat nu zo vanzelfsprekend is, is een ongelooflijke luxe…

4. Maar de échte Rode Duivels zijn intussen wel nog te sterk voor Engeland en gaan zich kwalificeren voor de Final Four van de Nations Cup.

Dat denk ik wel. Het tegengestelde zou mij verbazen. Op het WK in Rusland hebben we bewezen meer kwaliteit te hebben en ook in de heenmatch had België eigenlijk moeten winnen. Engeland is heus geen top à la Spanje of Frankrijk, ik zie België echt wel die match winnen. Op voorwaarde dat ze de tegenstander niet onderschatten en te weinig tempo maken. Maar we hebben zeker meer talent. Als we compleet staan…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier