Scheidsrechters, fluit enkel bij flagrant buitenspel!

Na Anderlecht-Club Brugge was er slechts één gespreksonderwerp: stond Diaby daadwerkelijk buitenspel en werd zijn goal na tussenkomst van de videoref terecht afgekeurd? Volgens het boekje zal het wellicht terecht geweest zijn, maar het is toch te absurd voor woorden dat dergelijke beslissingen genomen worden op basis van enkele millimeters? Eigenlijk zou het simpel moeten zijn: geef bij de minste twijfel het voordeel aan de aanvallende ploeg en laat de actie doorgaan!

Elke voetballiefhebber komt naar het stadion om spektakel en goals te zien. Maar vaak worden we ontgoocheld en is het aantal doelkansen in een speelhelft op de vingers van één hand te tellen. Door  een gebrek aan lef laten veel trainers hun team te defensief spelen, met een slaapverwekkend vertoon tot gevolg. En dan is het des te frustrerender dat de weinige aanvallende acties in veel gevallen door de scheidsrechter gefnuikt worden op basis van een zweem van buitenspel. Weg doelkans! Weg opwinding! Referees die te strikt fluiten, zorgen voor saaie wedstrijden. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

Uiteraard zijn er regels nodig waaraan de man in het zwart zich moet houden. Maar als het achteraf gaat over een teennagel buitenspel, dan is er iets mis. We zouden graag eens een wedstrijd zien waarbij enkel gefloten wordt bij flagrant buitenspel. Een halve meter bijvoorbeeld, dat lijkt ons wel wat. Aanvankelijk zou dit even wennen zijn voor de verdedigers. Blijven staan om zo de buitenspelval te laten ‘openklappen’, wordt dan wel héél riskant.

Sommigen zullen opwerpen dat de scheidsrechters op die manier vrij spel hebben om naar eigen goeddunken te fluiten omdat de halve meter-regel te vaag is.  Strikt afmeten of ze correct fluiten, zal inderdaad niet meer kunnen. De discussies zullen blijven – en misschien zelfs toenemen – maar die vormen net een van de charmes van het voetbal. Er moet aan de toog toch nagepraat kunnen worden achteraf? En dan palaver ik bij mijn Orval liever over een wedstrijd die op 6-4 eindigde na enkele discutabele buitenspelsituaties dan over een scoreloos gelijkspel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier