Sharapova verdient een schorsing maar haar alle titels ontnemen, zou belachelijk zijn

De reacties na de bekentenis van Maria Sharapova zijn zeer uiteenlopend. Volgens de Russische bondsvoorzitter Shamil Tarpishchev treffen enkel haar dokters en begeleidend team schuld en mag zijn pupil in augustus deelnemen aan de Olympische Spelen. Aan het andere uiteinde bevindt zich Jennifer Capriati die vindt dat Sharapova al haar titels moet inleveren. Geen van beide reacties lijkt ons correct.

Maria Sharapova meldde maandagavond zelf dat ze tijdens de Australian Open positief testte op Meldonium. Ze zou dit geneesmiddel al jaren gebruiken, maar het staat pas sinds dit jaar op de lijst met verboden producten. “Ik neem het al tien jaar op aanraden van mijn huisarts omdat het goed zou zijn voor mijn gezondheid. Ik was er niet van op de hoogte dat het sinds januari op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap staat. Ik neem hiervoor de volle verantwoordelijkheid, ik heb mijn fans en sport in de steek gelaten”, zo klonk het.

Meldonium wordt gebruikt door hartpatiënten en zou prestatiebevorderend werken. Het product is volgens dopingexpert Peter Van Eeno bijzonder populair in de voormalige Sovjetstaten. Dat Sharapova tegen de lamp liep, verbaast hem dan ook niet.
Tenzij ze kan bewijzen dat ze lijdt aan een hartaandoening, werd het middel enkel voorgeschreven om haar prestaties te bevorderen.

Is de carrière van Maria Sharapova voorbij? (foto’s belga)

Ze moet dus gestraft worden, ook als ze zelf niet op de hoogte was van het feit dat het product op de verboden lijst staat. Een topsporter op dit niveau mag immers niet blind vertrouwen op zijn of haar entourage. Ze riskeert een schorsing van een jaar of zelfs langer, dus de kans dat ze in augustus kan deelnemen aan de Olympische Spelen, lijkt miniem.
Al haar titels ontnemen, zoals Jennifer Capriati voorstelt, is evenwel zwaar overdreven. Het product staat immers pas sinds dit jaar op de lijst met verboden middelen. Alle resultaten die ze in 2016 behaalde, moeten uiteraard wel geschrapt worden.

Wat de Internationale Tennisfederatie ook beslist, vast staat dat Sharapova zware schade oploopt. Haar sponsors Nike en Tag Heuer distantieerden zich al van haar en ze kunnen zelfs naar de rechtbank stappen om hun geld terug te vragen én een schadevergoeding te eisen. Bovendien is haar reputatie volledige gekelderd. De kans dat we de 28-jarige Mooie Maria nog terugzien op een tenniscourt lijkt ons dan ook klein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier