Geen tweede Strade voor Lotte, Kopecky verliest millimetersprint van ploegmate Demi Vollering

SIENA Lotte Kopecky (27) en Demi Vollering (26) zijn ploegmates bij SD Worx. Gisteren in de Strade Bianche waren de winnares van de Ronde van Vlaanderen en de tweede van de Tour vooral concurrentes van elkaar. Vollering won.

Demi Vollering (26) rijdt sinds 2021 voor SD Worx. Danny Stam, Anna van der Breggen en Chantal van den Broek-Blaak trokken in augustus 2020 speciaal naar het Zwitserse Bazel, waar Vollering met haar vriend woont, om hun landgenote te overtuigen. Ze vertelden haar dat ze op termijn een groot renster in haar zagen. Acht maanden later won Vollering Luik-Bastenaken-Luik.

Lotte Kopecky (27) rijdt sinds 2022 voor SD Worx. “Ik kijk ernaar uit om vaker het ploegenspel te kunnen uitspelen”, vertelde ze tijdens de ploegvoorstelling. Kopecky was eerder al kopvrouw bij Lotto-Soudal en Liv Racing, maar moest die status bij het Nederlandse sterrenensemble opnieuw afdwingen. Dat dwong ze razendsnel af. “Ik heb me mijn keuze geen moment beklaagd. Alles wat ik had gehoopt, is uitgekomen.”

Drie kopvrouwen

Demi Vollering heeft in twee jaar SD Worx een palmares uitgebouwd om u tegen te zeggen: in 2021 winnares van Luik-Bastenaken-Luik, winnares van La Course en derde in de Giro, in 2022 tweede in de Tour Femmes en derde in de Vuelta.

Lotte Kopecky heeft in één seizoen SD Worx eveneens een palmares uitgebouwd om u tegen te zeggen: winnares van de Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen, vicewereldkampioene op de weg en tweede in Parijs-Roubaix. Kortom, Vollering en Kopecky mogen zichzelf met recht en rede kopvrouw noemen. Daar stopt het niet. Met Lorena Wiebes, de snelste vrouw op twee wielen, telt SD Worx sinds dit seizoen een derde kopvrouw.

Ik was een beetje verrast door de demarrage van Lotte op de laatste grindstrook” – Demi Vollering

Vorig weekend won Kopecky op indrukwekkende wijze de Omloop na een staaltje ploegwerk. Ploegleider Lars Boom was in de wolken. “Dit team is op elkaar ingespeeld. Alles wordt altijd goed besproken en overlegd. De rensters hebben veel plezier. Dan komt de rest vanzelf.” Gisteren, in de Strade Bianche, staken twee rensters ver boven de rest van het deelnemersveld uit. Jawel, Kopecky en Vollering. Twee ploeggenotes. Onze landgenote is een beetje Wout van Aert. Winnares van Vlaanderens Mooiste, klassiek en snel aan de meet. De Nederlandse is een beetje Remco Evenepoel. Winnares van La Doyenne, klassiek en toch ook ronderenster. Zouden Van Aert en Evenepoel het als ploegmaats altijd even goed met elkaar kunnen vinden? We betwijfelen het.

En dus ging het op de Toscaanse grindwegen als volgt. Vollering trok solo in de achtervolging op Kristen Faulkner en kreeg na een straffe versnelling van Kopecky op Le Tolfe het gezelschap van haar ploeggenote, waarna de twee het in de straatjes van Siene onder elkaar uitvochten en Vollering zowaar nipt de sterkste bleek.

Geen afspraken gemaakt

Desillusie alom bij Kopecky. Moest ze nu ontgoocheld zijn om haar tweede plaats? Of gelukkig om de zege van haar ploegmate? Kopecky koos voor de gulden middenweg. “Natuurlijk is het leuk om zelf te winnen, maar het belangrijkste is dat er iemand van SD Worx wint.” Hallo, Demi Vollering? “Dit betekent heel veel voor mij. Ik heb altijd al van de Strade Bianche gehouden, maar in het verleden moest ik altijd voor ploeggenotes werken.”

Over de bizarre ontknoping hielden de twee zich op de vlakte. “Ik was een beetje verrast door de demarrage van Lotte op de laatste grindstrook”, liet Vollering zich ontvallen. “Er waren vooraf geen afspraken gemaakt”, zei Kopecky. “Zodra we wisten dat het tussen ons ging, hebben Demi en ik er gewoon het beste van gemaakt en voor de zege gesprint. Ik ben blij voor haar dat ze de Strade Bianche op haar erelijst heeft gezet. Vorige week won ik de Omloop en nu wint Demi.”

Kopecky onthield de positieve noot van de dag: ze was op Le Tolfe veruit de sterkste van het pak. “Dit is hoopgevend voor de mooie wedstrijden die er nog aankomen.” We noteren de Ronde van Vlaanderen (2 april) en Parijs-Roubaix (9 april) alvast in onze agenda, zowel bij dames als heren. Als het sterrenensemble van SD Worx en Jumbo-Visma nu maar geen stokken in elkaars wielen gaan steken.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier