“Tegen Club moeten we aan hoge intensiteit spelen, Club mag je niet laten voetballen”, beseft Tarik Tissoudali. (foto Belga). © Isosport

Tarik Tissoudali spreekt wel heel open over de concurrentie tussen de drie Gentse spitsen: “De beste in vorm moet spelen … Toch?”

Tom, communicatiedienst AA Gent, had er geen probleem mee. Interview Tarik, dinsdagmiddag, oefencomplex Oostakker! En ook wel knap dat de Marokkaan het interview niet uit de weg ging. Met vragen over de Palestijnse kwestie vielen we hem niet meer lastig. Maar er is wel die vervelende concurrentie voorin met Gift Orban en Hugo Cuypers natuurlijk. Ja, daar was al meteen Xavier, ook communicatiedienst AA Gent: “Tarik …! Een lastige journalist! Ik zie al een hoop vragen over Gift en Hugo!” Yeah, right, Xavier. “Ik wil gewoon Tarik zijn.”

En Xavier bedoelde het eerder grappend. Dinsdag was de stemming bij AA Gent ook nog opperbest, twee dagen voor de collectieve wanprestatie tegen Maccabi Tel Aviv. Met nu weer Tissoudali-Orban als spitsenduo, de match daarvoor was het Orban-Cuypers, nog eens de match daarvoor Cuypers-Tissoudali … Maar daar beginnen we beter niet meteen over, zeker?

Eerst Club Brugge. Ideaal voor de Buffalo’s om de nederlaag van donderdag, waardoor eerst nog play-offs in de Conference League, recht te zetten. Half januari staan de twee aartsrivalen in de kwartfinales van de beker trouwens weer tegenover elkaar, in Gent dan. De Slag om Vlaanderen is sowieso altijd heftig. Thuis wint Club doorgaans van de Buffalo’s, maar in de laatste Club-Gent was er die heisa voor een niet bestrafte elleboog op Orban. In hun vorige bekerduel, return halve finales in maart vorig jaar, won Gent wel koud met 0-3. Dat was die match dat Tissoudali in de slotfase nog eens uitdagend op de bal ging staan.

Zou je dat nog doen?

“Neen. De coach vond het niet echt leuk, hè. Ach, van mij mag iedereen doen wat hij wil. De voetballiefhebbers vinden het wel leuk. Als de tegenstander zich uitgelachen voelt, is het beter van niet.”

Maar het blijft ook voor jou de Slag om Vlaanderen?

“Voor de fans is het toch de match van het jaar. Voor mij naast de match op Antwerp. Ik heb er lang gewoond, hè. En Beerschot-verleden, ja! (lacht). Onze thuismatchen vind ik nog altijd het leukst. STVV uit, met dat kunstgras vind ik het ergst. Club en Antwerp uit is leuker dan RWDM uit natuurlijk. Het is in die matchen dat je het verschil kan maken.”

En je komt steeds beter in vorm: intussen al zes goals en een assist in de laatste zes matchen.

“Ik zit aan mijn beste niveau, denk ik. Dat van voor mijn lange blessure (hij scheurde eind juli ‘22 zijn kruisband en was out tot april ‘23, red.) met nog meer ervaring erbovenop. (aarzelend) Hoe meer speelminuten ik maak, hoe bevrijder ik voetbal en hoe hoger het level dat ik haal. Dat bleek toen Hugo een paar weken niet fit was en ik alles speelde.”

“Ik maak sowieso het seizoen af bij Gent” – Tarik Tissoudali

Daar gaan we. Toen je vorige speeldag op RWDM – waar je pas de laatste 13 minuten mocht invallen – scoorde, vierde je die goal niet erg blij. ‘Niet content dat hij niet mocht starten’, klonk al meteen.

“Als het dan goed gaat, speel je liever zoveel mogelijk, natuurlijk. Zoals alle andere spitsen. Al zeker zo’n match waarin veel kansen worden gecreëerd. Elke spits wil zoveel mogelijk scoren, hè. Ik vond het gewoon jammer. Als de coach wat wilde teruggeven, had hij mij ook wat eerder kunnen laten invallen.”

Het is niet simpel voor Vanhaezebrouck. Elke match moeten kiezen tussen ‘Tita Tarik’, die creëert, het loopwonder Cuypers en de doelpuntenmachine Orban. Stel je eens in zijn plaats?

“Toen ik nog niet in vorm was, had ik alle begrip. Ook omdat Gift toen veel scoorde. Maar nu vind ik dat de beste op training moet spelen. Al begrijp ik wel dat je voor de ene tegenstander die en voor de andere keer die meer nodig hebt. Elk met zijn specifieke kwaliteiten. Tegen Club moeten we aan hoge intensiteit spelen, Club mag je niet laten voetballen!”

En daarom zou je Tissoudali boven Orban verkiezen?

“We maken alle drie goals toch?”

Ik zag al cijfers: Orban om de 60 minuten, Tissoudali om de 95, Cuypers om de 135. Nog in cijfers haalt Cuypers dan gemiddeld weer de hoogste ‘high intensity runs’ en wint hij het meeste duels. Ik denk dat jij als intuïtieve voetballer niet zo’n cijfermannetje bent?

“Kijk ik niet zo naar, neen. De beste in vorm moet spelen, toch? Ik wil kansen en gevaar creëren voor mijn team. Of ik dan die match een halve kilometer meer of minder heb gelopen maakt mij niet zoveel uit. Ik wil gewoon Tarik zijn: ballen vasthouden, assists, goals …”

Je zit dit seizoen al aan 13 goals en 6 assists op 30 matchen. Mooi toch?

(droog) “Daar zitten ook de korte invalbeurten bij, toch?”

“Ik vind Orban wel grappig” – Tarik Tissoudali

Indien geen van de drie ‘musketiers’ geblesseerd raakt of in januari verkocht wordt, duurt die discussie nog tot in mei, toch?

“Tja. Het is aan de club of ze straks verkopen of niet.”

Je bent 30 intussen maar tekende vorig jaar bij tot 2026. Maar als je met Marokko op de Afrika Cup top presteert …

“Weet je nooit. Maar ik speel toch voldoende, vind ik. Ik maak sowieso het seizoen af bij Gent, maar daarna weet je nooit wat komt.”

Je had nog twee doelstellingen zei je eerder: nog eens de beker …

“Wordt iets makkelijker dan kampioen spelen. Al moeten we in de beker eerst voorbij Club en dan nog voorbij Anderlecht of Union om in de finale te geraken. In januari ben ik er wellicht door de Afrika Cup niet bij tegen Club. Ik wil prijzen winnen, als we dan gewipt worden door Club zal dat toch heel zuur zijn. Maar we gaan dit seizoen toch zeker voor één prijs. Als ik mag kiezen toch de landstitel. Of de Conference League.”

En je wilde ook heel graag eens de Gouden Schoen winnen. Waarom is dat zo’n specifieke doelstelling?

“Omdat het de mooiste individuele prijs is. En die moet naar de mooiste voetballer gaan, vind ik. Naar wauwvoetballers. Zoals Noa Lang vorig seizoen. Ik zie dit seizoen maar weinig zulke spelers. (denkt na) Mijn landgenoot El Khannouss vind ik wel een mooie voetballer. Als hij bij Genk blijft, is hij volgend jaar wel een kanshebber, denk ik. Al is Bilal een middenvelder. Ik kijk liever naar de aanvallers, naar Doku bijvoorbeeld.”

Omwille van zijn acties. De Gouden Schoen 2022 was een doelman en die van een jaar eerder was Onuachu, ook niet meteen een actievoetballer. Maar wel topscorer. Een Gouden Schoen moet blinken voor jou?

“Dat is zoals bij de Ballon d’Or. Als Haaland wordt verkozen boven Messi is dat toch ook alleen dankzij zijn goals. Messi is toch een veel mooiere voetballer. Voor mij, hè.”

Oei, we moeten uitkijken dat we weer niet bij Orban komen. We gaan vredig overstappen van oud naar nieuw: hoe ziet jouw programma eruit na de laatste match van 2024, op Kortrijk op tweede kerst?

“Eindejaar wordt leuker dan vorig jaar, met die blessure. Als je maar gezond bent, hé. ‘s Anderendaags vertrek ik al meteen naar Marokko, alleen naar familie en vrienden en effe wat zaken regelen. En dan naar het nationale team wellicht. De Afrika Cup start op 13 januari.”

Marokko, halvefinalist op het WK in Qatar, is één van de favorieten?

“Mag je wel zeggen. De Afrika Cup winnen, is voor ons even mooi als jullie het EK winnen, hè. Nog grootser, dan worden we heel lang in Marokko op handen gedragen. In 2025 kan het nog mooier worden: een Afrika Cup in Marokko!”

Nog deze: je schiet best op met Orban. Een rare en wat naïeve jongen maar best een goeie gast, hè?

(lacht) “We praten best veel met elkaar, daarom nog niet over onze concurrentie. Ik vind ‘m wel grappig. Maar soms denkt hij toch beter wat na vooraleer hij wat zegt (lacht). Maar ik ben van Amsterdam, ik ken dat. Voor mij helemaal geen probleem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier