Telenet Play Sports-commentator Bram Lambert over de Wereldbekercross in Flamanville: “Iserbyt is enkel met WK bezig”

Vandaag vindt in het uiterste westen van Normandië een nieuwe Wereldbekercross plaats. Zonder Van Aert en Van der Poel, maar ook zonder heel wat andere toppers die zich sparen met het oog op het WK. Wel van de partij: Eli Iserbyt, al een poos zeker van eindwinst in de Wereldbeker. “Maar in Flamanville zullen we de beste Eli niet zien. Er is maar één cross die voor hem nog telt: het WK”, is Telenet Play Sports-commentator Bram Lambert overtuigd.

Een Wereldbekercross in Normandië zowaar, het is eens iets anders. “Dat kan je wel zeggen”, glimlacht Lambert. “Nu, het is ook niet helemaal nieuw. Drie jaar geleden waren we voor de Wereldbeker nog in Pontchâteau, in Bretagne. Daar hebben ze natuurlijk wel een crossreputatie. Nu zitten we echt in het puntje van Normandië, bij Cherbourg. Dat is bekend voor andere dingen. We hadden gisteren op weg naar hier gerust eens aan Omaha Beach en Utah Beach (twee stranden die bekend werden door de landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog, red.) kunnen passeren. (lacht) Grapje, hé. We zijn hier uiteraard niet voor de geschiedenis, wel voor de cross.”

Een cross zonder Wout van Aert en zonder Mathieu van der Poel. Hoe zwaar weegt dat?

“We hebben het in het begin van het seizoen, toen er wel nog publiek toegelaten was, gezien: er is iets minder publiek. Iedereen kickt op die grote duels tussen de groten. Maar gelukkig hebben we andere figuren zien opstaan. Eli Iserbyt was geweldig goed, Toon Aerts won enkele mooie crossen en ook Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout konden winnen. Ik ben er zeker van: als Van Aert en Van der Poel er niet waren, zouden zij de helden van de cross zijn. Maar ze zijn er dus wel. Zelfs als ze niet meerijden, want dan spoken ze in het achterhoofd van de mensen.”

Flamanville valt slecht op de kalender. Bij de dames geven Lucinda Brand, Marianne Vos, Denise Betsema én Annemarie Worst verstek, omdat zij op het WK focussen. Dat opent wel wat perspectieven voor onze Sanne Cant.

“Het zou fantastisch zijn als zij nog eens een Wereldbekercross kan winnen, maar ik vrees ervoor. Ze is de laatste weken beter aan het worden en zal net daarom helemaal met dat WK bezig zijn. Ik denk dat ze vooral in de Verenigde Staten wil tonen dat ze er nog staat.”

Ook bij de mannen ligt de Wereldbeker al een tijdje in een beslissende plooi. Wat mogen we van de laatste manches, met volgende week ook Hoogerheide, nog verwachten?

“Ik denk dat er rare dingen zullen gebeuren. Men zal vooral niet aan de anderen willen laten zien hoe goed of minder goed men is. Er zullen er dus een paar zijn die met de handrem op zullen rijden. En zeker Iserbyt. Hij heeft echt het gevoel dat dit de kans is om wereldkampioen te worden. Daarvoor moet hij doen wat hij in het begin van het seizoen deed: de beste zijn. Oké, Pidcock zal er bij zijn. Dat is iemand die naar zo’n WK kan pieken. Maar hoe je het ook draait of keert, dit is een gouden kans. Op het BK zag je het ook al, want Wout van Aert was toch de beste. Er is voor Iserbyt nog één cross die dit seizoen telt: het WK. En dus redeneert hij nu: laat mij maar wat in de luwte.”

Hoe raar het ook klinkt: het zou in Fayetteville wel eens een heel boeiend WK kunnen worden.

“Er zijn de voorbije jaren zeker al spannende WK’s geweest door de strijd tussen Van Aert en Van der Poel. Maar nu heeft iedereen het gevoel dat dit WK a once in a lifetime is. Zelfs voor jongens als Hermans, Vanthourenhout en Sweeck… Er zijn er een stuk of zes, zeven die deze winter amper gewonnen hebben, maar wel wereldkampioen kunnen worden, terwijl ze de voorbije jaren maximum aan een bronzen medaille dachten. Als je nu die cross wint, staat je naam voor de rest van je leven op die erelijst en mag je een jaar lang in die regenboogtrui rondrijden. Liefst van al heb ik nog altijd een WK met Van Aert en Van der Poel, maar binnen de huidige context ben ik vooral heel benieuwd naar wat al die anderen ervan zullen bakken. Die spanning maakt het enorm aantrekkelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier