Vanavond tweede Wereldbeker veldrijden van het seizoen in Fayetteville: “Iserbyt mikt op deze crossen”

Vandaag vindt in Fayetteville de tweede Wereldbeker van het seizoen plaats. Play Sports-presentatrice Caro Houbreghts (26) en analiste Sophie de Boer (31) blikken vooruit. “Iserbyt is nu wel de beste, maar het seizoen is nog niet lang bezig.”

Caro Houbreghts behaalde een master in de journalistiek en werkt sinds 2018 als freelancer voor Sporza en Play Sports. De Limburgse, die een tennisverleden heeft, kreeg de liefde voor de cross met de paplepel ingegeven. “Elke zondag zaten mijn ouders en ik klaar voor de televisie om naar de cross te kijken en voor Sven Nys te supporteren. De liefde voor de sport is nooit meer weggegaan”, vertelt Houbreghts, die van half november tot eind december de presentatie van de Wereldbekercrossen voor haar rekening zal nemen.

Sophie de Boer is sinds vorige winter analiste voor Play Sports. De Nederlandse, die in haar carrière twee WB-manches en de Koppenbergcross won, heeft een diploma communicatiewetenschappen. “Door mijn achtergrond is dit een goeie match. Het analistenwerk voelt heel aangenaam en ik zit in een leuk team.”

Dames, de Nederlandse topveldrijdsters schieten meer dan ooit tevoren als paddenstoelen uit de grond.

Houbreghts : “Dat is al een tijdje aan de gang. De omkadering in Nederland staat op punt, net als de talentdetectie. De structuur is gewoon erg goed.”

De Boer : “Het heeft vooral met de cultuur te maken. Het is heel motiverend als je in je omgeving mensen hebt die ook crossen. De vele regionale crossen zijn ideaal om door te stromen. Als je goed bent, word je snel opgepikt. En er is veel ondersteuning. Op woensdag kan de jeugd met Gerben de Knegt een crosstraining afwerken. Ze worden van jongs af aan gestimuleerd.”

Sophie, jij hebt zelf nog de WB-cross in Las Vegas gewonnen.

De Boer : “Ik vond het leuk om in de VS te gaan crossen en fijn om er een Wereldbeker te winnen, maar vooral omdat het in Las Vegas was. Met mijn vader ben ik toen door de casino’s gewandeld. Een speciale ervaring.”

Hoe voelt het om nu aan de andere kant te staan?

De Boer : Het is een voordeel dat ik zelf gecrost heb. Ik snap perfect hoe het werkt en wat er in hen omgaat.”

Het wordt straks een bijzonder WK in Hoogerheide. Elke Nederlandse vrouw zal zelf willen winnen.

De Boer : (lacht) “Het is moeilijk om daar nu iets over te zeggen, want nog niet iedereen is aan het crossen. En houd Ferrand-Prévot in het oog!”

Houbreghts : (knikt) “Zij maakt haar rentree. En ik wil ook afwachten wat Sanne Cant nog kan, want ze heeft een goeie wegcampagne achter de rug. Maar je kan het al bijna opschrijven: een Nederlandse wint. Alleen de naam ligt nog niet vast. Ze zullen allemaal zelf willen winnen en dat maakt het er niet makkelijker op.”

Bij de heren lijkt Eli Iserbyt alweer ongenaakbaar in dit seizoensbegin.

Houbreghts : “Hij mikt daarop. Kenners hadden dit voorspeld: als de Wereldbeker begint, zal Iserbyt er staan. Laurens Sweeck was in Waterloo ook goed, maar Eli stak erbovenuit. Dat zal in Fayetteville niet anders zijn, denk ik. De Wereldbeker ligt hem als gegoten. Het is vaak pas in december, wanneer de grote kanonnen in het veld komen, dat hij een dipje kent.”

De Boer : “Pas op: ik heb twee heel goeie crossen van Michael Vanthourenhout gezien en Sweeck rijdt sterk. Eli zal nu wel de beste zijn, maar het seizoen is nog niet lang bezig.”

Wie wint dit jaar de Wereldbeker?

Houbreghts : “Bij de mannen sowieso Iserbyt. Bij de dames denk ik toch eerder aan Lucinda Brand, hoewel Fem van Empel ondanks haar jonge leeftijd uitstekend bezig is.”

De Boer : “Fem is nog heel jong en voor de Wereldbeker moet je een heel seizoen goed zijn. Afwachten dus. In het begin van het seizoen is het altijd zo dat de ene crosser al wat verder staat dan de andere. Hetzelfde geldt voor Eli. Hij maakt een goeie kans, maar op dit moment vind ik het te vroeg om zijn naam op te schrijven.”

Toch nog één poging: wie wordt deze winter wereldkampioen ?

De Boer : “Het zou makkelijk zijn om nu een naam als Van Aert, Van der Poel of Pidcock te zeggen, maar ik ken hun programma niet.”

Houbreghts : “Bij de mannen ga ik voor Van der Poel, als zijn rug tenminste niet weer gaat opspelen. Hij rijdt een thuiswedstrijd. Dat speelt zeker mee, al is hij bij de beloften (in 2014, toen Van Aert hem versloeg, red.) eens voor eigen volk door het ijs gezakt.

De Boer : “Er hangt in Hoogerheide echt wel heel veel af van het parcours. Als het er snel bij ligt, geef ik Vos en Van Empel meer kans. Als het er traag bij ligt, tip ik op Lucinda Brand.”

Houbreghts : “Het is heel moeilijk te voorspellen. Wie weet wint Marianne Vos nog een keer. Zij heeft al het record van meeste aantal wereldtitels op haar naam staan en zal zich opnieuw op die ene dag focussen.”

De WB-cross in Fayetteville is live te volgen op Play Sports Open en Play Sports 1. De dames starten om 19.10 uur, de heren om 21 uur. Presentator Bram Lambert ontvangt in de studio gasten Sven Vanthourenhout en Sophie de Boer. Commentaar is van Ruben Van Gucht en Paul Herygers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier