Owen Wijndal (Antwerp) is klaar voor de topper: “Winnen op Club moet nu de grote stap voorwaarts zijn”
BRUGGE Woensdag tegen Porto zat hij even op de bank, vandaag wordt Owen Wijndal bij Antwerp opnieuw in de basis verwacht. Het gaat met de jonge Nederlandse linksachter, gehuurd van Ajax, een beetje zoals met de Great Old: met horten en stoten. Maar het komt allemaal goed, weet hij zeker. Geen branie: “Ik doe niet stoer, ik ben gewoon mezelf.”
Owen Wijndal werd in de zomer van vorig jaar door Marc Overmars, intussen TD van Antwerp, voor tien miljoen euro van AZ naar Ajax getransfereerd. Wijndal was amper 22, maar had toen al elf A-caps op zijn naam, waarvan twee op het EK 2020. Hij noemde zich de beste linksachter van Nederland. Zegt hij nu: “Een beetje onhandig misschien, maar ik heb er geen spijt van. En ik blijf er bij.”
Hij had eerder ook al dingen gezegd als: “Eigenlijk wil ik ooit naar Real Madrid.”
Frank, vriend in Amsterdam en felle Ajax-fan bevestigt alleen maar: “Ga je Wijndal interviewen? Wel vlotte babbel hoor, maar noem het geen arrogantie. Hij is gewoon heel zelfzeker. Heel raar, die was keigoed bij AZ waar hij ook aanvoerder was, we beschouwden hem als een topaankoop. Maar bij ons raakte hij geen bal.”
Zegt Wijndal nu: “Zó slecht was het nu ook weer niet, ik speelde alles samen toch zo’n 30 matchen?”
Waarvan dan wel weer maar zes keer de volle 90 minuten. Waardoor hij ook helemaal wegdeemsterde bij Oranje. Maar noem hem geen ex-international!
“Ben ik niet. Misschien kan ik nog wel mee naar het EK komend jaar.”
Het weekblad Voetbal International omschreef hem blijkbaar niet zomaar: “De optelsom van branie en kwaliteit”.
Met de komst van Borna Sosa en Avila leek die optelsom evenwel nog maar weinig toekomst te hebben bij Ajax. Overmars en Antwerp waren blijkbaar precies wat Wijndal nodig had. Speelminuten en speelplezier. En dan volgt dat EK volgend jaar misschien ook nog.
Je bent intussen wel ex-international, je laatste selectie dateert al van maart 2022…
(berispend) “Daarom ben je toch geen ex-international?”
Speelde Oranje mee in jouw beslissing om een jaar bij Antwerp te gaan voetballen. Méér te voetballen?
“Niet meteen. Ik had bij Ajax te weinig gespeeld en vond Antwerp een hele mooie club. Ik had meteen een heel goed gesprek met de trainer, de club speelde Champions League, ik rijd op zo’n uur en drie kwartier naar mijn huis in Nederland… Als ik mij tenminste aan de snelheidsbeperkingen houd. Oei, mag ik dat wel zeggen? (knipoogt naar de perschef) En zo dichtbij wil zeggen dat vrienden en familie makkelijk op bezoek kunnen komen. Ik vind Antwerpen ook een hele leuke stad om te wonen, ik woon als single mooi in een appartement in het centrum. Al ben ik iemand die zich snel overal thuisvoelt.”
Viel jouw vertrek bij Ajax je moeilijk? Je hele familie is Ajax-fan, jouw oma was naar verluidt wel héél trots.
“En ze zijn nog steeds Ajax-supporters, hoor.”
Zó slecht was Ajax nu ook weer niet”
Oei. Ze staan voorlaatste, een historisch dieptepunt.
“Helaas. Want het is niet zo dat Ajax mij nu koud laat. Er lopen nog veel vrienden van mij rond dan hoop je voor hen dat ze het goed doen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het snel keert. Al ben ik er niet zó mee bezig, als je bij een nieuwe club komt, focus je daar op. (denkt na) Er is geen optie in de huur, ik keer er normaal volgend seizoen terug en dan wil ik toch wel wat bewijzen. Ik wil er slagen en héb ook het gevoel dat te kunnen. Tenslotte heb ik er ook goeie wedstrijden gespeeld, die mindere horen bij je ontwikkeling. En ik vind ook niet dat het prijskaartje van 10 miljoen euro te veel woog. Ik was aanvoerder geweest van AZ en ik had het goed gedaan bij het Nederlands elftal: dat de verwachtingen dan hoog zijn, vind ik logisch. Maar nu wil ik hier eerst zoveel mogelijk spelen én doelen halen.”
Vergelijk eens de kwaliteit van de spelersgroep van Antwerp met die van Ajax?
“Moeilijk. De een heeft meer van dat, de ander meer van dat. Maar vooral omdat de competities zo verschillend zijn. Ik vind dat er in België niet moeilijker, maar vooral… stugger wordt gevoetbald. Antwerp is één van de beste voetballende ploegen en dan merk je dat de tegenstanders heel vaak inzakken. Dat heb je minder in Nederland.”
Intussen staan jullie als regerende kampioen – al 0 op 9 in de Champions League – ook in eigen land pas zesde, met 17 op 33. Dan wordt snel gezegd: de belasting van de Champions League, FC Barcelona en Porto zijn plezanter en belangrijker dan Charleroi.
“En toch mag dat niet spelen. Als je in de top speelt, moet je ervoor zorgen dat je er élke wedstrijd staat. Fysiek en mentaal. De coach werkt ook heel duidelijk en consequent van wedstrijd tot wedstrijd: in Charleroi was echt nog niemand bezig met Porto.”
Wel twee opeenvolgende nederlagen. Al krijgt Mark van Bommel minder kritiek dan Deila. Wat maakt hem zo incontournable? Som eens zijn vijf grootste kwaliteiten op.
“Hoe hij iedereen bij de les houdt. Zijn peoplemanagement. Zijn tactische voorbereiding, hij kan ongelooflijk goed een gameplan opstellen. Als we ons houden aan dat plan is de kans altijd heel groot dat we winnen. Vier: zijn trainingen waarin hij àltijd iederéén scherp kan houden. En 5: vooral zijn communicatie met zijn spelers. Ik vind het zijn belangrijkste kwaliteit, hoe hij spelers vertrouwen kan geven en boven zichzelf kan doen uitstijgen. Ondervind ik aan mezelf en als ik wat rond mij kijk, merk ik dat ook bij de andere spelers. Niet alle trainers kunnen dat.”
“Dat blikje teruggooien, was niet handig”
Je was wel wat gewoon bij Ajax. Kijk je met even grote ogen als wij naar Arthur Vermeeren, ondanks zijn jeugdzonde hét Belgische supertalent?
“Ik hoorde laatst dat hij geboren is in 2005! Pas achttien dus en al zó’n prestaties! En hij zal almaar beter worden.”
Dat geldt ook voor Wijndal bij Antwerp?
“Dat klopt, ik merk dat ik hier nog aan het groeien ben. Ik moet nóg fitter worden en mij nog meer kunnen betrekken in het spel.”
Zondag Club-Antwerp: dé twee titelkandidaten, maar intussen nummer 6 tegen nummer 7.
“Ik dacht na Eupen dat we op goede weg waren, maar toen volgde Charleroi. Winnen op Club moet nu maar de grote stap voowaarts zijn.”
Club-Antwerp is in Nederland Ajax-Feyenoord.
“Ook zo’n klassieker dus? Mooi! Voor zo’n matchen en de Champions League, daar doe je het allemaal voor, hé.”
Maar gooi je geen bierblikjes terug naar de Clubfans aub?
(giert het uit) “Je weet daarvan? Nu krijg je daar meteen stadionverbod voor, toen werd wel meer gegooid. Het was ook nog vol. (lacht hard) Was niet met Ajax, maar met AZ tegen Feyenoord. Dat was niet handig van mij, zeg maar. Gelukkig zonder grote gevolgen.”
Kwaliteit en branie?
“Ik doe niet stoer, maar ben gewoon mezelf… Misschien dat sommigen dat stoer noemen.”
Gewoon Hollands naturel goedgebekt dan? Niet eens de grootste mond in de Antwerpse kleedkamer?
“Was ik zelfs niet als aanvoerder bij AZ. Ik nam wel mijn verantwoordelijkheid en gaf wel mijn mening, maar ik ben niet diegene die altijd roept hoe iets moet!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier