WK hockey: Red Lions openen met vlotte 5-0-zege tegen Zuid-Korea

Ruim vier jaar na hun wereldtitel in Bhubaneswar zijn de Red Lions terug in India. Gisteren wonnen ze vlot hun eerste match tegen Zuid-Korea. “Australië wordt net als op de Spelen de zwaarste tegenstander”, benadrukt Play Sports-commentator Floris Geerts.

Na WK-goud (2018), EK-goud (2019) en olympisch goud (2021) willen de Red Lions op dit WK geschiedenis schrijven. Zuid-Korea vormde de gedroomde opwarmer voor de wedstrijd van dinsdag tegen Duitsland. “Daar wordt beslist over groepswinst. Heel belangrijk, want dan vermijd je in principe Australië in de halve finale”, vertelt Floris Geerts, commentator op Play Sports. “Duitsland is een land dat ons goed ligt. Wij zijn hun zwart beest. Het wordt een beladen match tussen twee grootmachten. De allerbeste affiche in de groepsfase.”

Maar de enige match die echt telt, is toch de finale op 29 januari?

“We mogen onze Red Lions op hun beste niveau verwachten. Als het er echt toe doet, zijn ze altijd op de afspraak. Denk maar aan het EK van 2021, net voor de Spelen. Dat tornooi stond niet met rood in hun agenda aangestipt en dus gingen ze er in de halve finale uit tegen Nederland, terwijl winst wel mogelijk was. Maar het doel was Tokio en daar zijn ze olympisch kampioen geworden. Iedereen wordt iets ouder en iedereen weet dat ze geen vijf jaar meer zullen meegaan, dus willen de Red Lions nu zoveel mogelijk winnen. Ook dit WK. Twee keer na elkaar wereldkampioen worden, is alleen de allergrootste generaties gelukt: Pakistan, Duitsland en Australië. Dan zijn ze een unieke ploeg. De Red Lions zijn eergierig genoeg en hebben de kwaliteiten.”

Olympisch goud in Parijs 2024 zou dan echt de kers op de taart zijn.

“Dat zou het inderdaad zijn, al denk ik dat sommige spelers op fysiek vlak die Spelen niet meer zullen halen. Je weet nooit wanneer het je laatste tornooi is, zeker niet wanneer je al boven de 30 bent.”

Alexander Hendrickx vertelde in een recent interview met Humo dat Australië waarschijnlijk opnieuw de grootste concurrent voor de wereldtitel wordt.

(knikt) “Dat denk ik ook. Ze hebben beide nagenoeg dezelfde teams als in Tokio. Australië is de beste ploeg van de 21ste eeuw. Deze generatie gaat al mee sinds 2017 en is een waanzinnig goed powerteam dat in elk tornooi voor winst meedoet. Als ze verliezen, gebeurt dat na shoot-outs. Als België op dit WK tegen Australië speelt, is de kans groot dat het de finale zal zijn. Een match waar elke hockeyfan naar uitkijkt. Australië heeft alles wat de Red Lions hebben: een uitstekende keeper, een uitstekende penaltynemer… Wie het sterkste team heeft? Als ik heel eerlijk mag zijn, helt mijn gevoel net wat meer over naar Australië. Maar je moet de belangrijkste tornooien winnen en dat hebben de Red Lions gedaan. Met Vincent Vanasch hebben we de beste keeper en dé specialist van de shoot-outs in onze rangen. Landen die shoot-outs tegen ons nemen, weten dat het heel moeilijk wordt. (glimlacht) Ergens hoop ik dus dat België op dit WK ook eens zonder shoot-outs de finale kan winnen.”

Het WK hockey is live te volgen op Telenet Play Sports. De volgende wedstrijden van de Red Lions zijn voorzien op dinsdag 17/1 om 14.30 uur (tegen Duitsland) en op vrijdag 20/1 om 12.30 uur (tegen Japan).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier