Vier WK-medaillewinnaars blikken vooruit op de regenboogstrijd in Hoogerheide: “Het voordeel helt lichtjes naar Van Aert”

HOOGERHEIDE – In principe rest ons vandaag nog maar één vraag: wie wint de clash der titanen? Wout van Aert (28) lijkt dit seizoen de baas, maar Mathieu van der Poel (28) heeft nog altijd meer wereldtitels achter zijn naam staan. Wij blikten vooruit met vier generaties WK-medaillewinnaars. “Het voordeel helt naar Van Aert.”

Bertje Vermeire (78): vijfvoudig wereldkampioen bij de amateurs en brons in Saccolongo 1979, nu als gepensioneerde genietend van elke cross. Danny De Bie (63): zilver in Mlada Boleslav 1987 en goud in Pontchâteau 1989, nu ploegleider bij het continentale Tarteletto-Isorex. Tom Vannoppen (42): zilver in Zolder 2002, nu redder in het gemeentelijk zwembad van Lummen en trainer van WK-junior Yoren Vanhoudt. Rob Peeters (37): zilver in Koksijde 2012, nu schilder. Vier gewezen veldrijders, vier generaties en alle vier ooit pronkend op een WK-podium. Dat verdiende zonder meer een exclusieve vooruitblik op Hoogerheide 2023.

Heren, ik vuur meteen de moeilijkste vraag af: hoeveel seconden zal het verschil tussen de eerste en de tweede in de uitslag bedragen?

Vermeire : “Niet al te veel, denk ik.”

De Bie : (knikt) “Het verschil zal niet groot zijn, maar een sprint wordt het volgens mij niet.”

Vannoppen : “Ik gok op 36 seconden, omdat ik iets anders dan de rest wil zeggen. (grijnst) In de laatste ronde zal de tweede het wel laten lopen.”

Peeters : “Geven ze nog regen uit? Neen? Dan gok ik op een verschil van… drie meter. Ik geloof niet dat Wout en Mathieu elkaar eraf krijgen.”

Vermeire : “Ik denk dat Van der Poel in de laatste halve ronde Van Aert zal proberen los te rijden. Hij kan als enige soms, met een fikse versnelling, fors uit de hoek komen en draait een tand groter dan de rest. Daar zal hij gebruik van proberen te maken. Maar wie wereldkampioen wil worden, zal een beetje geluk nodig hebben. Het is niet makkelijk om een pronostiek te maken.”

Welke factoren beslissen vandaag over winst en verlies?

Vannoppen : “Ik hoorde dat de balken verlegd werden, omdat er te veel modder aan de viptent was. Als daar gelopen moet worden, zal Wout aan het langste eind trekken. Maar de vraag is of dat het geval zal zijn.”

Vermeire : “Ze zijn elkaar waard, maar Van der Poel is iemand die in het ultieme slot op bepaalde plaatsen kan toeslaan. Hij rijdt wel voor eigen volk. Dat is niet altijd gemakkelijk.”

De Bie : “Hoogerheide is een eerlijk parcours. De beste zal winnen. Droog of nat, dat maakt weinig uit voor die twee. Ze kunnen alles. De vorm van de dag zal beslissen.”

Peeters : “Misschien een stuurfoutje? Volgens mij zullen ze de kleinste details gebruiken om elkaar heel stilletjes dood te knijpen. Typische Mario De Clercq-acties. Tempo vertragen, tempo verhogen… Die schuine kant en de balken spelen in het voordeel van Mathieu, die daar een tikkeltje sneller is. Wout zal net iets sterker moeten zijn om te winnen. Het wordt een tactische wedstrijd.”

Ik ben altijd een Mathieu-fan geweest, maar wat Wout laat zien, verdient enorm veel respect” – Tom Vannoppen, WK-zilver Zolder 2002

Een stelling: Mathieu van der Poel is een halve Belg, dus mogen wij, Vlamingen, toch ook voor hem supporteren. Akkoord?

De Bie : “Ik ben een trouwe supporter van beiden. Het zijn twee prachtige renners die allebei mogen winnen. De nationaliteit speelt voor mij geen enkele rol.”

Vannoppen : “Iedereen moet voor zijn eigen coureur supporteren, maar we moeten hem zeker niet uitfluiten. Zelf zie ik Mathieu ook graag rijden. Ik denk zelfs dat er evenveel Belgen voor hem als voor Wout supporteren.”

Vermeire : “Eerlijk? Je hebt er veel die voor Van Aert en tegen Van der Poel zijn. Ik supporter voor beiden.”

Peeters : “Ik heb nog nooit een kamp gekozen, tenzij ik er zelf inzat. Dan reed ik 100 procent voor mijn land. En als ik bondscoach ben, is dat ook zo. Dan wil ik dat Wout wint. Maar als buitenstaander ben ik daar neutraal in. Nochtans is Wout (de twee waren nog ploegmaats, red.) altijd een goeie kameraad van mij geweest. Dat is echter topsport. En geef toe: als Mathieu vandaag na een heel mooie en spannende cross wereldkampioen wordt, is dat toch fantastisch?”

Voor wie supporteren jullie, al dan niet stiekem?

Peeters : “Van mij mag de beste winnen. Ik zie vooral graag een mooie wedstrijd. Als Wout vanaf het begin alleen wegrijdt, zou ik dat dus ergens jammer vinden, maar net omdat het Wout is, mijn ex-ploegmaat, zou het ook een troost zijn.”

De Bie : “Als de beste wint, is het voor mij goed.”

Vannoppen : “Ik ben eigenlijk altijd een Mathieu-fan geweest, maar wat we in de kerstperiode van Wout gezien hebben, verdient veel respect. Het zijn twee andere types, maar ik zie hen beiden graag rijden.”

Vermeire : “Ik ben als peter nog altijd nauw betrokken bij Pauwels Sauzen-Bingoal. (grijnst) Ik supporter dus voor Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.”

Volgens mij zullen ze typische Mario De Clercq-acties gebruiken om elkaar dood te knijpen” – Rob Peeters, WK-zilver Koksijde 2012

De vierde voor Van Aert of de vijfde voor Van der Poel?

De Bie : “Ik geef een klein beetje voordeel aan Van Aert. Op basis van het parcours, dat eerlijk is, en omdat hij nooit slecht is.”

Vannoppen : “Het voordeel helt naar Wout. Wat ik van hem deze winter gezien heb, was echt indrukwekkend. Ik denk dat Mathieu die achterstand gedeeltelijk heeft goedgemaakt, maar op een zwaar parcours steekt Wout er toch nog net bovenuit. En Hoogerheide is een zwaar parcours.”

Peeters : (knikt) “Ik denk ook dat het nummer vier voor Van Aert wordt. De macht en de rust waarmee hij rondrijdt, is niet normaal. Er kan bij hem precies niets gebeuren. Als zijn ketting er in de eerste bocht afvliegt, doet hem dat niets. Weet je nog, die vod in Dublin. Straf. Zo’n rust. Wout is gewoon met zijn wedstrijd bezig en benut alle kansen die hij krijgt.”

Vermeire : “Mijn vrouw is voor Van der Poel en ik voor Van Aert. Het is te hopen dat Van Aert wint, want het is een Belg. Maar als ik moet pronostikeren, tip ik op Van der Poel. (zucht) ’t Is moeilijk, hoor. Het zijn hier precies vragen zoals in de politiek.”

Peeters : “We zien de beste Wout die we ooit gezien hebben. En hij is nog altijd jong. Volgens mij zit de rest te hopen dat hij niet nog beter wordt.”

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier