Mathieu vs Wout: wie wint?

Het is uitkijken naar aanstaande zondag wanneer het wereldkampioenschap veldrijden doorgaat in Heusden-Zolder. Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, laat alvast zijn licht schijnen op de twee topfavorieten Wout en Mathieu.

Mathieu Van Der Poel en Wout Van Aert celebrate on the podium after the men's elite race in the fourth stage in the World Cup cyclocross, Sunday 20 December 2015 in Namur. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
Mathieu Van der Poel en Wout van Aert nemen het zondag tegen elkaar op.  (foto belga)

Het lijkt wel alsof het veldrijden met het jaar populairder wordt. Zelden besteedden de media zoveel aandacht aan deze winterse discipline dan de voorbije maanden. Pagina’s en pagina’s in de kranten, het hield niet op. De afgelopen dagen werd de absolute climax bereikt met de voorbeschouwingen voor het WK in Heusden-Zolder. Dat zal tot een nieuw volksfeest uitgroeien.

Het is opmerkelijk dat het veldrijden zo blijft aanspreken, terwijl het zich – nadat de Tsjech Zdenek Stybar voor de weg koos – beperkt tot een duel der Lage Landen. Al lang voorbij is de tijd dat Fransen, Italianen, Duitsers en Zwitsers een hoofdrol speelden. Het cyclocrossen slaagt er niet in om een internationaal karakter te krijgen, ook al zijn er wat kunstmatige pogingen geweest, onder meer met de organisatie van enkele crossen in de Verenigde Staten.

Een veldrit bijwonen is in wezen een vlucht uit de werkelijkheid. Je rijdt in een feestende ambiance. Dat geeft elke cross een heel aparte, volkse sfeer. Veel heeft ook te maken met de figuur van Sven Nys. In eender welke veldrit blijkt bij de voorstelling dat hij drie keer meer applaus krijgt dan wie dan ook. Nys laat straks een grote leemte na. Het is af te wachten wie die gaat opvullen. In die zin zou het voor de organisatoren een zegen zijn indien Wout Van Aert straks de regenboogtrui pakt. In sommige crossen leek de Belgisch kampioen de laatste weken wat minder, maar het is niet onmogelijk dat hij wat reserves overhield. De vraag is ook of Van Aert overweg zal kunnen met de wurgende stress. Ook als hij roept dat zijn seizoen, met de nationale titel en overwinningen in alle klassementsproeven, ook zonder de wereldtitel geslaagd is.

Juist met druk heeft topfavoriet Mathieu Van der Poel totaal geen moeite. De Nederlander is een koele kikker. Door een knieblessure kwam hij later in competitie, waardoor hij frisser aan de start verschijnt. Tijdens zijn revalidatie gaf Van der Poel blijk van een groot doorzettingsvermogen en een ijzeren discipline. Als je dat koppelt aan natuurlijke klasse sta je aan de top. Van der Poel barst ook van het zelfvertrouwen, hij pleegt zijn wedstrijd op niemand af te stemmen.

Dat doet Wout van Aert doorgaans ook niet. Hij probeert een kloof te slaan omdat hij het best in zijn ritme komt als hij alleen rijdt. Maar de vraag in Heusden-Zolder: kan hij Mathieu Van der Poel uit zijn wiel kegelen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier