Wout Van Aert wordt tweede na Jakobsen maar pakt wel de gele trui: “Ik ga dit geel verdedigen met alles wat ik in me heb”

Zijn tweede opeenvolgende tweede plaats leverde Wout van Aert gisteren de gele trui op. Yves Lampaert gaf het kleinood met de glimlach door, nadat hij zijn ploegmaat Fabio Jakobsen mee naar ritwinst piloteerde. De Nederlander zelf kwam maar een puntje te kort om Van Aert uit het groen te wippen.

De vraag was niet of, maar wanneer Wout van Aert (Jumbo-Visma) het geel zou overnemen. Dankzij zijn enorme veelzijdigheid is de Herentalsenaar favoriet in alle etappes, behalve in het hooggebergte. Ook in het voorbije Critrium du Dauphiné werd hij elke morgen, behalve in het slotweekend in de Alpen, als favoriet op de zege aangestipt. Het leidde naar twee overwinningen en twee tweede plaatsen. Het verwachtingspatroon is in deze Tour niet anders. En hij blijft in een onwaarschijnlijke reeks de podiumplaatsen opstapelen.

Deens enthousiasme

De tweede etappe was een lange aanloop naar de gevreesde 18 kilometer lange brug tussen twee eilanden over de zeestraat Grote Belt, waar de wind in volle finale vrij spel had. De regen van de proloog maakte gelukkig plaats voor een uitbundige zon, die het warme enthousiasme van de Deense toeschouwers nog meer deed stralen. In startplaats Roskilde, bekend van het jaarlijkse rocktreffen, heerste een ware festivalsfeer. Op elke heuvel langs de kust stonden de sportgekke Denen rijen dik, uitbundig maar gedisciplineerd, zonder vervelende ‘meelopers’ of kartonnen groeten aan ‘omi en opi’. In dat zinderende decor spurtte hun landgenoot en vroege vluchter Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost) naar de bollentrui. Door de zomerse vrolijkheid liep overigens een dikke traan. De dag stond in het teken van ex-wielrenner en co-commentator van de Deense televisie Chris Anker Sørensen, die vorig jaar tijdens de parcoursverkenning van het WK tijdrijden in Zeebrugge verongelukte.

Een brug voor niks

De aanloop naar de beruchte brug zorgde voor nervositeit en enkele valpartijen. Maar het monumentale gevaarte zelf baarde een muis. Het lawaai van de supporters maakte plaats voor het gekrijs van de meeuwen. De wind blies pal op kop, zodat het niet tot waaiervorming kwam. Het peloton reed er in een bolletje over. Van Aert vond het precies een trainingsritje. Het gedrum zorgde wel voor een nieuwe valpartij, waarbij gele trui Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) en zijn Deense ploegmaat Mørkøv betrokken waren. Gelukkig voor sprinter Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) konden zijn locomotieven voor de sprint tijdig terug aansluiten. In die sprint leek Wout van Aert op weg naar de overwinning. Maar met een ultieme jump pakte Fabio Jakobsen nog de zege. Van Aert veroverde met zijn bonificatieseconden wel de gele trui en hield ook één puntje over voor het groen. Zijn nieuwe tweede plaats kon Van Aert niet te veel deren. “Ik houd hier een heel goed gevoel aan over”, verzekerde de nieuwe leider. “De tweede plaats in de proloog is met het geel verteerd. Mijn supersterke ploeg heeft me de hele koers goed vooraan gehouden en Laporte (Jumbo-Visma) zette me perfect af in de tussenspurt én aan de eindstreep. Ik dacht op weg te zijn naar de zege maar Jakobsen kwam er nog heel sterk uit.” Alweer tweede dus. “Raymond Poulidor was ook een groot kampioen”, lachte Van Aert. ‘De eeuwige tweede’, grootvader van Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), droeg echter nooit de gele trui. “Ik kijk er naar uit om dat geel te showen”, verzekerde de Kempenaar.

Yves Lampaert toonde zich niet teleurgesteld door het verlies van het geel. “Het is wat het is. Of ik van mijn trui genoten heb? Mwa, het was de hele dag hard werken om voorin te blijven op smalle wegen en veel tegenwind. Genieten was er dus niet veel bij. Maar ik ben wel blij dat ik de trui aan een landgenoot kan doorgeven.”

Woord opnieuw aan de sprinters

Vandaag zijn de sprinters wellicht weer aan het feest na een 182 kilometer lange rit die over een paar minieme klimmetjes terug richting vasteland gaat. En dus is Wout van Aert alweer een van de favorieten. Morgen zal het peloton ongetwijfeld met een warm gevoel op Denemarken terugkijken. Maar wellicht houden de verplichte coronatesten op deze rust-transferdag menig renner en volger uit hun slaap.

(Bart Lamers)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier