Keer met ons terug naar 2001-2005: van Harry Potter tot veelbesproken kus

Al 20 weken lang vierden we ‘20 jaar De Zondag’ met een bijzondere terugblik. Komende weken kijken we nog telkens een lustrum achterom alvorens we op 19 september onze feesthoed nog één keer opzetten voor een knallend feestnummer. Vandaag: opmerkelijke gebeurtenissen van 2001 tot 2005 die ons nieuws kleurden. Van Harry Potter tot ‘Tommeke Tommeke wat doe je nu?’

2001: Magie op het witte doek

In 2001 verschijnt de eerste Harry Potter-film die de avonturen vertelt van een jonge tovenaar. De piepjonge acteurs Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson vertolken de hoofdrollen in Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Het is de eerste film in een hele reeks die gebaseerd is op de boeken van J.K. Rowling.

2001: Cruise en Kidman gaan scheiden

De Hollywoodsterren Nicole Kidman en Tom Cruise kondigen begin februari 2001 aan dat ze uit elkaar gaan. De twee leerden elkaar in 1990 kennen op de set van de film Days of Thunder en trouwden nog hetzelfde jaar. Tijdens hun huwelijk adopteerden ze twee kinderen: Isabella en Connor.

2002: Bungelende baby op het balkon

Popster Michael Jackson krijgt in 2002 de halve wereld over zich heen wanneer hij op de vierde verdieping van zijn hotel in Berlijn op het balkon verschijnt. Zo’n 200 fans hadden verzameld aan het Adlon hotel toen Michael hen toezwaaide terwijl hij zijn zoon Prince Michael II over de rand liet bungelen.

2002: Eerste Oscar voor gekleurde actrice

Wanneer Halle Berry in 2002 de Oscar wint voor beste actrice, is zij de eerste gekleurde vrouw die deze prijs krijgt. Berry krijgt het beeldje voor haar rol in Monster’s Ball . Tijdens de uitreiking is ze erg emotioneel en draagt ze haar Oscar op aan “elke ongeziene donkere vrouw die nu kansen krijgt, want vanavond is deze deur geopend.”

2003: De kus van Madonna en Britney

 © FilmMagic
© FilmMagic

Tijdens de uitreiking van de MTV Awards in 2003 geven popsterren Madonna (toen 45) en Britney Spears (toen 21) elkaar een tongzoen. De beelden van de kus gaan de wereld rond en Amerika reageert geschokt. Ook Christina Aguilera zingt mee en krijgt een kus van Madonna, maar het is de foto met Spears die de wereld rond gaat.

2003: Henin versus Clijsters

De vrouwenfinale van Roland Garros is in 2003 een Belgisch onderonsje. Justine Henin neemt het op tegen Kim Clijsters. De 21-jarige speelster uit Luik verslaat Clijsters met 6-0 en 6-4 en is daarmee de eerste Belgische tennisster die een grandslamtornooi wint. Later op het jaar staan de twee opnieuw in de finale van een grandslam, met name de US Open. Ook dit keer wint Henin van Clijsters, met 7-5 en 6-1.

2004: Doek valt over Friends

 © NBCUniversal via Getty Images
© NBCUniversal via Getty Images

Friends, een van de populairste Amerikaanse televisieseries ooit, wordt stopgezet. De show waarin je de dagelijkse avonturen volgt van zes vrienden liep tien seizoenen lang. De allerlaatste aflevering was in 2004 het op een na best bekeken televisieprogramma in de Verenigde Staten, na de Superbowl van dat jaar.

2004: Justin Timberlake ontbloot Janet Jackson

De optredens tijdens de finale van de Superbowl in Amerika zorgen altijd voor spektakel, maar in 2004 is dat nog een tikkeltje meer. Tijdens een duet ontbloot Justin Timberlake een tepel van Janet Jackson. Het voorval gaat de geschiedenis in als nipplegate. Televisiezender CBS krijgt een boete van 325.000 dollar opgelegd voor ‘vermeende onfatsoenlijkheid’.

2005: Filmpjes kijken op YouTube

In februari 2005 wordt YouTube gelanceerd. Het videokanaal groeit uit tot de populairste website wereldwijd. Alleen Google krijgt nog meer bezoekers. In 2005 is de video Touch of Gold van voetballer Ronaldinho met 2,1 miljoen views het best bekeken filmpje. Elke dag worden nu meer dan 300.000 nieuwe video’s op het platform geplaatst en bekijken meer dan 1 miljard mensen filmpjes. De populairste video op YouTube allertijden is Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee die op vandaag al meer dan 7,4 miljard keer is bekeken.

2005: Tom Boonen is wereldkampioen

 © FrontzoneSport via Getty Images
© FrontzoneSport via Getty Images

Voor Tom Boonen is 2005 een absoluut topjaar. Hij wint de Ronde van Vlaanderen en schrijft een week later ook Parijs-Roubaix op zijn naam. In de Ronde van Frankrijk wint hij twee etappes en rijdt hij lange tijd met de groene trui. Het hoogtepunt vindt op 25 september plaats, wanneer Boonen in Madrid wereldkampioen wielrennen wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier