Ex-triatleet Frederik Van Lierde won in 2013 de Ironman van Hawaï: “Ik heb het maximum uit mijn carrière gehaald”

Op 12 oktober 2013 won Frederik Van Lierde (42) de gereputeerde Ironman van Hawaï en mocht hij zich officieel wereldkampioen triatlon op de lange afstand noemen. Acht jaar later kijkt de Menenaar met veel plezier terug. “Ik heb er alles uitgehaald wat erin zat.”

Iedere sportliefhebber herinnert het zich nog alsof het gisteren was: Frederik Van Lierde die de Ironman van Hawaï won. Anno 2021 blijft hij de laatste Belg die daarin slaagde. “2013 was een jaar waarin alles lukte. Als ik aan de start stond, won ik, op één uitzondering na. Achteraf gezien waren 2012 en 2013 de twee beste jaren uit mijn carrière.”

Heb je dat toen beseft?

“Neen. Na zo’n zege denk je: ik probeer het volgend jaar opnieuw. En het jaar erna opnieuw. Dat is niet gelukt. Maar Hawaï was mijn vierde Ironmanzege. Ik heb er negen gewonnen, dus ik kan niet zeggen dat ik niets meer gepresteerd heb.”

Als je één herinnering aan 2013 mag noemen, welke kies je dan?

“Het feestje in discotheek Lagoa in Menen, een maand na Hawaï. Ik zat daar al twee jaar mee in mijn hoofd. 1.200 mensen waren er. Als je gelukkig bent, iets strafs presteert en dat met de mensen rondom je kan delen, is er niets dat mooier is.”

Hoe kijk je terug op het leven als profsporter?

“Ik ben altijd iemand geweest die daar heel nuchter in was. Het is een zalig leven. Een privilege. Oké, je moet presteren en je moet veel trainen. Maar ik kon daar goed mee om en heb ook nog eens zelf kunnen bepalen wanneer ik stopte.”

Het leven waarin alles in teken van sport staat, mis ik

Eerlijk: mis je het, jezelf afzonderen en afbeulen op een verlaten berg in de Pyreneeën?

“Ja en neen. De competitie mis ik niet. Ik heb het maximum uit mijn carrière gehaald. Meer zat er niet in. Maar het leven waarin alles in teken van sport staat, mis ik wel. Ik kan dat onmogelijk ontkennen. Het is niet dat ik datgene wat ik nu doe niet graag doe. Het is gewoon anders.”

Wat doe je nu precies?

“Op 1 maart ben ik binnen Defensie begonnen aan een opleiding tot PTI: Physical Training Instructor. Daarvoor moet ik naar Eupen: een jaar lang, elke week opnieuw. In 2022 volgen nog zes weken op Campus Saffraanberg in Sint-Truiden om onderofficier te worden. Tegen juni zou ik dan beheerder worden van alle Topsporters Defensie.”

Je bent regent in de lichamelijke opvoeding. Die opleidingen moeten jou dus wel liggen.

(grijnst) “Dat dacht ik ook. En ik zag het de rest ook denken. Zo van: Fré, dat is een triatleet, die zal wel goed zijn in alle sporten. Wel, ik ben al een paar keer met de voetjes op de grond gezet. De realiteit is dat ik alleen goed ben in de sporten die ik al die jaren heb beoefend: zwemmen, fietsen en lopen.”

Welke sporten vallen tegen?

“Sommige disciplines in de atletiek. Neem nu de 100 meter sprint. Ik heb 33 Ironmans gedaan, maar dat is in de verste verte niet te vergelijken met zo’n korte inspanning. 15 seconden en 12 honderdsten deed ik erover. Ik ben zeker dat ik al in de startblokken één of twee seconden verloren heb. (grijnst) Ik ben ook geen achttien meer, hé. Maar het valt wel mee, hoor. In de opleiding wordt er veel gewandeld, gemarcheerd en op uithouding gelopen. Dat ligt me wel.”

Je bent ook nog altijd trainer van een aantal triatleten. Hoe staat het daarmee?

“Pieter Heemeryck heeft met de Ironman van Lanzarote volgende week zijn eerste grote afspraak van 2021. We kijken ernaar uit. Top drie of top vier kan volstaan om zich voor Hawaï te kwalificeren.”

Over een maand zijn er ook de Spelen in Tokio. Wat verwacht jij daar van de Belgische triatleten?

“Veel. Bij de vrouwen moet top acht mogelijk zijn en bij de mannen hebben we twee medaillekandidaten. Zowel Jelle Geens als Marten Van Riel is podiumrijp.”

Sport je zelf nog?

“Met die opleiding is mijn planning al gevuld, maar ik probeer mijn conditie te onderhouden. Ik wil geen ex-profsporter zijn die vijftien kilo is verdikt. Op een 5.000 meter van het leger zette ik onlangs nog een meer dan degelijke 16’30” neer.”

Waar zie jij jezelf over 20 jaar?

“Is dat geen vraag die je normaal aan iemand van achttien stelt? (lacht) Ik hoop dat het tweede deel van mijn leven goed zal verlopen en ik van pech gespaard kan blijven. Ik ben met voorsprong de oudste die aan de opleiding in Eupen deelneemt. Dat bevalt me wel. Die jonge gasten houden me jong. Het is de sleutel om fit en gezond te blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier