Het Maasland, natuur en cultuur aan de oevers van de Maas

Met de Maas als kronkelende levensader – en natuurlijke grens met Nederland – bestaat het Maasland uit een vlak rivierenlandschap vol pittoreske dorpjes, eindeloze vergezichten, weidse waterplassen en een ruim aanbod aan wateractiviteiten. Kortom; de perfecte setting voor een fietstocht.

Door Igor Vandenberghe

De fiets is het ideale vervoermiddel om het Maasland te ontdekken. Als vertrekpunt gaan we voor Connecterra, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Waar tot in 1987 de steenkoolmijn van Eisden was gesitueerd, vindt men nu een unieke site vol subtiele verwijzingen naar een nog niet zo ver verleden vol donkere mijnschachten en terrils. Het verlaten mijnterrein werd opgenomen in een ambitieus reconversieplan, en omgetoverd tot een multifunctionele site die naast Connecterra, tevens een 4*-hotel (Terhills Hotel), een bioscoopcomplex en het befaamde shoppingwalhalla Maasmechelen Village bevat. Geen shopping voor ons. Wij hebben andere prioriteiten. Ons wacht een fietstocht van 63,5 km.

Een meanderend parcours

Het vlakke parcours is voornamelijk uitgetekend over het Rivierpark Maasvallei, een grensoverschrijdend landschapspark, gelegen langs de Maas. De Maas is hier de baas, en kronkelt vrolijk doorheen een vlak decor met dijken waar je eindeloos lang kan fietsen. De Maas vormt hier 40 kilometer lang de grens tussen België en Nederland. Binnenschepen zie je er echter niet: voor deze rivierreuzen is de Maas onbevaarbaar. Vandaar dat men een ietsje verderop de Zuid-Willemsvaart vindt, een 122 kilometer lang lateraalkanaal dat vooral voor de binnenvaart wordt gebruikt.

Lunchen aan de rand van het water is een echte aanrader. (foto Toerisme Limburg

Waterpret à volonté

Het vlakke landschap bestaat uit een wirwar van waterplassen, meren, oude rivierarmen en grindbanken. Vele van die waterplassen en meren worden voor recreatieve waterdoeleinden gebruikt. Die Maasplassen zijn een typisch lokaal gegeven, waarbij de grindontginning langs de Maas een aantal immense putten opleverde die later tot waterplassen – of meren – werden omgevormd. En waar water is, vindt men ook jachthavens. Zoals die van De Spaanjerd, één van de grootste binnenjachthavens van West-Europa.

Wie honger of dorst heeft, vindt onderweg talrijke cafés en brasseries waar men een natje en een droogje kan nuttigen. De meeste hebben zicht op het water of op de natuur. Of op beiden.

De veerpont op

Onze fietstocht leidt eveneens door Maaseik, geboortestad van de gebroeders van Eyck. Halfweg steken we met een veerpont de Maas over, waarna we op Nederlandse bodem staan. Het fietsknooppuntennetwerk gaat ook bij onze noorderburen gewoon vrolijk verder. Daarbij freewheelen we door slaperige gehuchten als Ohé en Laak of Roosteren. Hier wordt gefietst langs de Oude Maas, een oude rivierarm van de Maas. De laatste kilometers van onze fietstocht zijn uitgetekend langs de kaarsrechte Zuid-Willemsvaart. Daarbij zien we al snel aan de rechterzijde de twee schachtbokken boven het landschap uitpriemen. Meteen ons einddoel.

Praktisch

  • We vertrokken aan Connecterra en het Terhills Hotel.
  • We volgden volgende fietsknooppunten 55 – 56 – 50 – 49 – 46 – 26 – 24 – 25 – 22 – veerpont naar 1 – 3 – 13 – 19 – veerpont naar 46 – 49 – 48 – 55 en terug naar Connecterra.
  • Tip: Wie op vrijdag of zaterdag ons fietsparcours afdweilt, kan halfweg een pauze inlassen op het wijndomein Aldeneyck. Dit 10 ha groot wijndomein is de trotse bezitter van Europa’s meest noordelijk gelegen Pinotwijngaarden.

www.visitlimburg.be

Onze aanraders

Het Nationaal Park

Hoge Kempen is het enige Nationaal Park van België, en bestaat uit een uniek landschap van bos, heide, stuivende duinen, spiegelende vennen en groene heuveltoppen. Hier waan je je moeiteloos in verre oorden.

www.nationaalpark-hogekempen.be

Mooi Maaseik

Gelegen tussen een waterrijk plassengebied en de Maas, vind je het pittoreske Maaseik. Het marktplein is een topper, met centraal het standbeeld van de gebroeders van Eyck. Je vindt er ook een privé-apotheek, daterend uit de 18de eeuw.

www.bezoekmaaseik.be

Connecterra

(foto Jonathan Ramael)

In het Terhills Natuurpark Connecterra geniet je van Het Mooiste Zicht op Vlaanderen, zo lieten we ons vertellen. En tijdens de de paarse wandeling – 13,5 km – word je inderdaad geconfronteerd met enkele adembenemende panoramische vergezichten. Doen!

www.connecterra.be

Elaisa

In de bossen van het Nationaal Park Hoge Kempen bevindt zich Elaisa Energetic Wellness, een wellnesscomplex van wereldklasse. Hier kan je in een oase van rustgevende natuur genieten van traditionele en authentieke wellnessfaciliteiten zoals verschillende sauna’s, baden, massages en behandelingen.

www.elaisawellness.com

Met de kinderen

Bootje varen op de Maas

(gf)

Waarom niet eens genieten op het water? Bij Botel Ophoven in Kinrooi kan je inschepen voor een fascinerende boottocht op de Maas. Op dit stuk van de rivier is er geen vrachtverkeer, waardoor je al snel één wordt met de vrije natuur. De elektrische bootjes bestuur je zelf.

www.botelophoven.be

Avontuur in Terhills Cablepark

Toeristen die op de Connecterra-site hun dag sportief willen inkleuren, kunnen een bezoek brengen aan het Terhills Cablepark. Stoere waterratten kunnen hier wakeboarden of waterskiën. Beginnelingen worden opgevangen door ervaren monitors. Wie het liever wat rustiger houdt, kan terecht op het Aquapark, een immense hindernissenbaan op het water. De beachbar garandeert je en passant de mooiste zonsondergang van Limburg.

www.terhillscablepark.be

Wandelen op grote hoogte

Wandelen op hoog niveau doe je letterlijk in Maasmechelen. Het Kruinenpad is een wandelpad op 10 meter hoogte tussen de boomtoppen. Het achtergronddecor is een mijnverzakkingsgebied in Eisden. Het houten pad loopt als een echte luchtbrug tussen de bomen. Je vertoeft tussen de vogels en de insecten, met onder je voeten een immense diepte. Het pad is 181 meter lang, en perfect beveiligd. Het Kruinenpad is gelegen tussen de fietsknooppunten 48 en 55, pal naast de Zuid-Willemsvaart. Deze gratis attractie is open van zonsopgang tot zonsondergang.

Ontdek nog meer Verrassend Vlaanderen via www.dezondag.be/verrassend-vlaanderen

(omslagfoto Studio-vision.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier